7 ȘIRETLICURI pe care VÂNZĂTORII din magazin nu ți le spun NICIODATĂ

Atunci când facem cumpărăturile suntem obișnuiți să luăm lucrurile care ne atrag atenția. E corect oare acest obicei? Nu întotdeauna „frumos” înseamnă gustos și sănătos. Iată câteva sfatuuri care te vor ajuta să ai pe masă numai alimente naturale:

1. Brânza tare

Atunci când cumperi brânză tare, fii atent/ă la diverse detalii: culoarea trebuie să fie uniform, fără cruste albe; găurile trebuie să fie de aceeași mărime și distribuite în mod uniform; dacă apeși brânza ușor și nu își recapătă forma originală, e mai bine să nu o cumperi.

2. Carnea

Carnea trebuuie să fie roz, nu roșu închis. Fii atent/ă la porțiunile grase – acestea trebuie să fie clare și strălucitoare. Dacă apeși pe ea, carnea trebuie să se întoarcă mereu la forma orginală și nu trebuie să se lipească de mână.

FOLLOW ME

3. Cafeaua măcinată

Alege cafeaua cu preț mediu: e puțin probabil ca un produs ieftin să fie de calitate, iar unul scump va avea probabil același gust. O cafea măcinată bună nu trebuie să fie ambalată în recipient de plastic – numai de metal sau de sticlă. Valabilitatea sa nu trebuie să depășească 18 luni.

4. Mierea

Mierea naturală trebuie să fie transparentă și să aibă o culoare uniform. Mierea de bună calitate e foarte dulce, are o aroma specific. Dacă freci o picătură de miere între degete, aceasta trebuie să se dizolve ușor și să se absoarbă în piele.

5. Înghețata

Atunci când îți alegi o înghețată, citește-i întotdeauna ingredientele. De multe ori, desertul cu gust de fructe nu are mereu ingrediente naturale. Foarte rar înghețata chiar are nuci sau jeleu. Înghețatele conțin adesea mulți conservanți.

6. Ciocolata

Și atunci când vrei să îți alegi o ciocolată, fii atent/ă la ingredient – cu cât e mai amară, cu atât mai bine. Un produs de calitate trebuie neapărat să conțină cacao. Orice varietate a acestui component este un indiciu al proastei calități. În plus, e mai bine să cumperi ciocolată care conține ulei de cacao, nu vegetal.

7. Pește

Peștele proaspăt trebuie să aibă ochii colorați – ochii opaci și ieșiți în afară sunt un semn că peștele nu e atât de bun. Branhiile trebuie să fie de un roșu intens (numai când au fost golite de sânge pot fi roz), iar corpul trebuie să fie flexibil. Atunci când îl iei în mână, coada trebuie să atârne liber.

8. Pâinea

Pâinea proaspătă nu trebuie să fie tare. Nu cumpăra pâine ambalată – asta ajută ca produsul să rămână moale pentru mai mult timp, dar în câteva ore își va pierde gustul complet.

9. Morcov

E foarte ușor să alegi morcovi: cumpără-I pe cei de o culoare mai puțin intense, fără petre și de mărime medie.

10. Ardeii

Ardeii cu 2-3 compartimente vor fi amari și vor avea mai puțin semințe. Cei cu 4 compartimente sunt dulci și au multe semințe. Atunci când partea verde nu este tăiată, numără umflăturile din partea de jos.

Citește și: 10 lucruri la care trebuie să te uiți cu ATENȚIE atunci când alegi MÂNCAREA

Există multe moduri de a controla calitatea alimentelor, dar majoritatea sunt complicate și necesită intervenția specialiștilor. Iată însă câteva trucuri pe care le poți aplica acasă ori chiar la magazin ca să verifici calitatea produselor pe care vrei să le cumperi:

1. Puiul

Fii atent la fibrele albe și la stratul de grăsime prea mare. Acesta e un indiciu că pasărea a fost hrănită cu aditivi hormonali ca să crească repede. Acest tip de carne nu este foarte sănătos. Contează și culoarea. Dacă puiul e galben, atunci carnea nu e proaspătă. Carnea de pui trebuie să fie roz și fermă.

2. Brânza albă

De multe ori, la brânza albă și la brânza cottage se adaugă amidon și grăsimi vegetale. Poți să verifici existența lor folosind o picătură de iod. Dacă brânza cottage conține amidon, va căpăta o nuanță albastră; dacă nu, nu își va schimba culoarea. Lasă puțină brânză albă la temperatura camerei. Dacă există grăsimi vegetale, în câteva ore culoarea se va modifica și va fi acoperită de o crustă galbenă.

3. Mierea

Fii atent/ă la cum se scurge mierea de pe lingură. Produsul falsificat se scurge în mod intermitent și formează o băltoacă, iar o miere bună se scurge din belșug, elastic și formează o umflătură. Aroma de caramel este un indiciu că mierea a fost încălzită, iar dulceața excesivă sugerează că mierea conține zahăr.

4. Frișca

Ca să verifici dacă frișca are uleiuri vegetale sau nu, amestecă o lingură de frișcă într-un pahar cu apă caldă. Produsele de calitate inferioară formează fulgi albi, iar cele bune se transformă într-un lichid omogen.

5. Fructele și legumele congelate

Verifică dacă produsele congelate au gheață pe ele. Dacă da, înseamnă că au fost depozitate într-un mod incorect.

6. Peștele

Peștele nu foarte proaspăt are ochii și branhiile întunecate. Peștele proaspăt are mereu solzi strălucitori.

7. Carnea

Atunci când trebuie să alegi carne, apas-o cu un deget. Carnea proaspătă e fermă și revine repede la forma inițială. Taie o bucată. Dacă înăuntru carnea e închisă la culoare și are un contur clar, a fost înmuiată ca să pară proaspătă. Șterge-o ușor cu un șervețel. Carnea proaspătă nu va lăsa multă umezeală nici pete mari de sânge.

8. Condimente proaspete 

Dacăcondimentele sunt proaspete, dar marginile cad, culoarea e prea închisă, iar tulpinile sunt prea mari, cel mai probabil au fost ajutate să crească – cu ajutorul nitraților.

9. Cașcavalul

Poți afla dacă brânza are uleiuri vegetale după următoarele indicii: produsele de calitate proastă se fărâmițează atunci când le tai (asta nu e însă valabil pentru tipurile dure de parmesan), iar în aer liber se întăresc și se crapă. Lasă o bucată de brânză afară și observ-o: un tip bun de cașcaval se va înmuia, pe când un tip de cașcaval de o calitate inferioară se va întări, iar pe suprafața sa vor apărea picături de oțet.

10. Înghețata

Pune înghețata pe o farfurie – un produs vegetal se va topi repede, iar mai apoi se va transforma într-o băltoacă semitransparentă. Cea naturală își păstrează consistența cremoasă.

sursa: brightside.me

Citește și: 9 alimente care NU EXPIRĂ niciodată

Când vine vorba de termenele de valabilitate a produselor, există o mulțime de date pe care ar trebui să ți le amintești. Din fericire, există câteva alimente pentru care nu trebuie să îți faci griji, deoarece nu au dată de expirare, deci te poți bucura oricând de ele.

9 alimente care nu expiră niciodată

1. Mierea
Datorită harnicelor albine (au enzime speciale care împiedică creșterea bacterilor) și procesului de depozitare, mierea are cea mai mare durată de valabilitate. Păstreaz-o într-un borcan închis bine pentru a evita zaharisirea ei, iar dacă mierea se întărește, pune borcanul într-un bol cu apă caldă și amestecă ușor până se topește.

2. Oțetul alb
Aciditatea ridicată a oțetului alb, distilat face ca acesta să se păstreze neschimbat până la ultima picătură.

3. Lichiorul tare
Dacă ai o sticlă de whiskey în mini-bar pe care nu ai mai deschis-o de la Crăciunul trecut, nu-i nimic, poți lua o înghițitură din ea oricând dorești. Pastrează lichiorul într-un loc răcoros și cel mai probabil va rezista mai mult decât te aștepți.

4. Extractul de vanilie
Extractul pur de vanilie, care ne aromează deserturile preferat, nu are termen de valabilitate; poate dura pentru totdeauna datorită conținutului său de alcool.

5. Fasolea uscată
Leguminoasele uscate au darul de a se păstra mult timp. Au în conținutul lor o mulțime de proteine și fibre și au o durată de depozitare foarte lungă și, spre deosebire de conserve, au un conținut scăzut de sodiu.

6. Orezul
Alb, sălbatic sau basmatic, orezul se poate păstra ani întregi. Trebuie doar să te asiguri că îl ții într-un recipient închis ermetic. Singura excepție este orezul brun, care are în el uleiuri naturale ce îl fac să devină rânced după o perioadă mai scurtă de timp.

7. Sarea
Clorul de sare este un element mineral natural găsit în pământ, așa că nu este o surpriză faptul că acest condiment rămâne în stare proaspătă pentru mult timp. Totuși, iodarea reduce termenul de valabilitate cu până la 5 ani.

8. Zahărul
Zahărul alb, brun sau chiar cel sub formă de pulbere nu se strică, deoarece nu are suport pe care să se dezvolte bacteriile. Poate fi necesar să-l înmoi din când în când (cu bezea), deoarece are tendința de a se usca cu ușurință.

9. Cafeaua instant
Spre deosebire de boabele proaspăt macinate, cafeaua instant nu are nicio umiditate în ea, deci, se menține proaspătă pâna la ultima picătură.

Citește și 14 MITURI despre ALIMENTE pe care le-ai CREZUT MEREU!

De multe ori auzim că nu trebuie să mai mâncăm după ora 18:00, că trebuie să bem 8 pahare de apă pe zi și multe alte lucruri de genul acesta. Asta nu înseamnă că toate sunt adevărate:

1. Tocătoarele din lemn acumulează bacterii
Nu-i adevărat. Ești în siguranță dacă le dezinfectezi după ce le folosești.

2. Apa sărată fierbe mai repede
Chimia demonstrează contrariul: nu contează câtă sare adaugi în apă, aceasta nu influențează temperatura de fierbere.

3. Ouăle cresc nivelul colesterolului
Grăsimile saturate cresc nivelul de colesterol. Ouăle conțin doar 1,5 gr.

4. Farfuriile de aluminiu emană toxine care provoacă alzheimer
S-a demonstrat științific că aluminiul e procesat în rinichi și că nu poate provoc alzheimer.

5. Băuturile energizante îți dau energie
Zahărul îți dă energie pentru scurt timp, iar cafeina previne somnolența. Nu te umpli de energie, ci te îngrași și ai insomnii.

6. Mâncarea la grătar provoacă atac de cord
Oamenii de știință nu au detectat nicio legătură între atacurile de cord și consumul alimentelor fripte.

7. Trebuie să mănânci des porții mici
Acest tip de dietă nu influențează în niciun fel pierderea în greutate.

8. Vitamina C te scapă de gripă și răceală
Nu există date științifice care să confirme acest mit.

9. Cafeaua nu e bună pentru inimă
Dimpotrivă – cei care iubesc cafeaua au riscuri cu 25% mai mici de a se îmbolnăvi de inimă.

10. Morcovii sunt sănătoși numai când sunt cruzi
De fapt, morcovii procesați sunt mai sănătoși. Gătirea lor distruge pereții celulari duri, între care se găsește beta carotenul.

11. Dacă îndepărtezi pielea de pe pui, va avea mai puține calorii
Nu e adevărat. Trebuie să coci sau să prăjești puiul cu piele, astfel încât carnea să fie mai fragedă.

12. Sucurile nu sunt sănătoase
Numai cele cu zahăr și arome nu sunt bune. Dacă faci suc acasă, acesta este foarte sănătos.

13. Condimentele pot provoca ulcer gastric
Condimentele pot provoca senzații neplăcute, care sunt confundate adesea cu ulcerul.

14. Alcoolul omoară neuronii
Alcoolicii au aceeași cantitate de neuroni ca persoanele care nu beau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.