7 tipuri de relații mamă-fiică. Cum influențează fiecare dintre ele viața fiicei

Nu putem alege familia în care ne-am născut și acest fapt ne oferă fundamentul viitorului nostru și ne modelează personalitățile. Oamenii sunt diferiți, iar mamele nu fac excepție. Unele dintre mămici pot avea o conexiune aparte cu fiicele lor, în timp ce altele nu reușesc să aibă această relație atât de apropiată. Dar, indiferent de caz, trebuie întotdeauna să ne iubim mamele, pentru că acest tip de iubire este necondiționată.

7 tipuri de relații mamă-fiică. Cum influențează fiecare dintre ele viața fiicei

1. Surorile

În acest caz, mama și fiica sunt egale absolute, comportându-se mai mult ca surorile. Ele pot chiar să concureze între ele, iar mama își dorește acest lucru, astfel încât să evite maternitatea. O inversare a rolurilor poate avea loc și atunci când fiica preia rolul de susținere și devine „mama” mamei sale. Fiind responsabilă, îngrijitoare și oferind alte comportamente parentale.

Cum o afectează pe fiică: Fetele crescute de aceste mame sunt adesea mai responsabile și devin lidere. Apreciază granițele dintre oameni. În același timp, s-ar putea simți neîncântate, neglijate emoțional și pot avea o frică de respingere.

2. Cele mai bune prietene

FOLLOW ME

Această relație este construită pe încredere. Mama este prima persoană la care fiica merge cu gândurile și problemele ei. Această mamă este foarte implicată în viața fiicei sale și o susține. Știe mereu ce să spună și încercând să fie orice persoană de care are nevoie de fiica ei: cea mai bună prietenă, expertă în dragoste, partener de cumpărături.

Cum o afectează pe fiică: Fetelor cu aceste mame nu le este frică să facă față provocărilor și să își asume riscuri. Deoarece se simt iubite și înțelese, inițiază relații și nu au frică de respingere.

7 tipuri de relații mamă-fiică. Cum influențează fiecare dintre ele viața fiicei

3. Ca niște străini

În cazul în care preferi să o ții la distanță pe mama ta, iar ea este ultima care a auzit despre ce se întâmplă în sufletul tău, relația ta aparține probabil acestui tip. În acest caz, mama și fiica nu se implică reciproc în viața lor și nu împărtășesc niciun fel de probleme sau gânduri, cel puțin cele cu adevărat importante, cu excepția cazului în care este necesar, și aproape că nu se cunosc reciproc.

Cum afectează fiica: Copiii care au relații detașate cu părinții au mai multe riscuri de depresie, anxietate și au mai multe șanse de auto-stimă scăzută. În plus, poate duce și la o relație frustrantă cu partenerul lor de viață mai târziu în viață. În același timp, fata crește pentru a fi foarte responsabilă și independentă, întrucât să își poată rezolva întotdeauna problemele singure.

4. Devalorizare

Acest caz este similar cu cel precedent, dar este un caz unilateral și implică o narcisistă. Fiecare este concentrată doar pe ea însăși și îi pasă mai mult de imaginea ei și de ceea ce gândesc oamenii, mai degrabă decât de relația reală sau de persoană. Încearcă să arate perfect din exterior, dar devalorizează mama / fiica ei în realitate.

Cum afectează fiica: în cazurile în care mama este narcisistă: în loc să se simtă iubită, fiica rămâne nevoiașă emoțional și are nevoie de reasigurare constantă a sentimentelor altor persoane. Pe de altă parte, fiica va deveni o persoană loială și un mare sprijin pentru ceilalți. Dacă fiica este narcisistă și mama nu încearcă să-și schimbe atitudinea, fata ar putea crește fiind egoistă și ignorantă față de ceilalți.

5. Respingerea

Acesta este un alt caz de respingere unilaterală care implică mamele care joacă rolul respingerii. Acest lucru se întâmplă atunci când ignoră sau respinge realizările fiicei sale, indiferent ce a făcut. Este un caz în care mama este greu de impresionat și în care nu spune niciodată că este mândră de fiica ei, fie fie total apatică, fie încearcă să o facă pe fiica sa să încerce și mai greu pentru a ajunge la ceea ce nu pot fi atins.

Cum o afectează pe fiică: crescute de aceste mame, fetele cresc experimentând o îndoială profundă de sine și se simt nevrednice de atenție sau de orice fel de sentimente. În același timp, își doresc cu disperare dragoste și recunoaștere.

6. Majoreta

În acest caz, o mamă se comportă ca o majoretă. Își dorește pentru fiica ei să experimenteze cât mai mult. Își dorește pentru ea să obțină cât mai mult. Această mamă este foarte implicată în viața fiicei sale și vrea să facă parte din ea. Refuză să recunoască orice fel de granițe între ele și niciodată nu vrea să înțeleagă că ar putea avea păreri diferite. Trăiește prin realizările fiicei sale, fiind susținătoare și solicitantă. Adesea provine din visele mamei pe care nu a reușit să și le îndeplinească și a pus aceste lucruri pe umerii fiicei sale.

Cum o afectează pe fiică: cu acest tip de mamă, o fată își poate pierde încrederea de sine. Ar putea deveni dependentă de oameni, având întotdeauna nevoie de cineva de partea ei și nu să poată lua propriile decizii.

7. Autoritară

Acesta este un caz care implică o mamă supra-controlantă care își controlează și corectează fiica în mod constant. Este sigură că va eșua fără îndrumarea ei. Nu-i oferă niciodată fiicei sale o alegere și nici nu își valorizează cuvintele sau opiniile. Ea este foarte solicitantă în același timp, spunând că o face pentru binele fiicei sale. Fiica, la rândul ei, se răzvrătește.

Cum o afectează pe fiică: Fetele cu aceste mame sunt hipercritice de ele însele, au o stimă de sine scăzută și au tendința de a devaloriza propriile păreri, ceea ce poate duce la depresie. Pe o notă pozitivă, aceste fete sunt foarte responsabile și angajate în relațiile lor.

Tu din ce tip faci parte? Spune-ne ]n comentarii dacă ți s-a potrivit. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.