8 experimente ȘTIINȚIFICE pe care le poți face cu COPIII

Experimente pentru copii – Distracție și Educație

În ultima vreme, copii sunt din ce în ce mai interesați de experimentele științiifice. Copiii pur și simplu adoră aceste experimente, magice, interesante și distractive! Nu te teme, a le pune în practică nu e ceva provocator și probabil ai tot ce îți trebuie la tine acasă.

Iată 8 idei minunate de experimente

Experimentul 1 – Racheta din punguța de ceai

1-lumanare-8345911

2-lumanare-4794254

Îți trebuie: o punguță de ceai, o brichetă sau niște chibrituri, o tăviță / scrumieră rezistentă la foc, o pungă de gunoi pentru punguțele de ceai arse.

Experimentul: taie cu atenție punguța de ceai pe o parte și varsă ceaiul din ea. Dă-i forma unui cilindru și apoi pune-o pe tăviță. Racheta noastră e gata! Aprinde vârful punguței de ceai și privește-o cum decolează”

Explicația: datorită masei mici a punguței de ceai, curentul de aer cald o face să zboare.

Experimentul 2 – Baloane de săpun înghețat

3-balon-5617745

Îți trebuie: săpun lichid, vreme rece

Experimentul: când temperatura scade sub limita înghețului, ia un recipient de săpun de sticlă, cheamă-ți copiii, ieșiți afară și începeți să suflați baloane. Niște cristale vor apărea pe suprafața balonului, apoi vor crește și se vor uni. Un fulg de zăpadă va ajuta balonul să înghețe.

FOLLOW ME

Explicația: când e foarte frig afară, sau când un fulg de zăpadă atinge balonul, procesul cristalizării începe imediat. Atunci îngheață balonul.

Experimentul 3 – Pescuitul de gheață

4-gheata-7202267

Îți trebuie: un bol cu apă, niște cuburi de gheață, sare, sfoară

Experimentul: pune un cub de gheață în vasul cu apă. Pune sfoara pe jumătate în aăî, cu un capăt pe cub și celălalt afară. Toarnă puțină sare pe cubul de gheață și așteaptă 5-10 minute. Apoi apucă celălalt capăt al firului și scoate cubul afară

Explicația: când sarea atinge cubul, îl încălzește puțin. În 5-10 minute sarea se dizolvă în apă, îmbinând gheața și sfoara.

Experimentul 4 – Vulcanul

5-vulcan-6281090

Îți trebuie: praf de copt, vopsea roșie, apă, detergent de vase, oțet, carton, plastilină.

Experimentul: fă un con din carton și taie-l la vârf. Pune apoi un recipient înăuntru și pune plastilină pe con ca să arate ca un munte. În recipient pune praful de copt, vopseaua roșie și apa. Adugă apoi un strop de detergent de vase. Agită-l bine și apoi spune-i copilului să adauge niște oțet. Apoi bucurați-vă de spectacol.

Explicația: când praful de copt și oțetul vin în contact, are loc o reacție violentă care produce apă, sare și dioxid de carbon. Bulele de gaz creează „erupția vulcanică”.

Experimentul 5 – Capacul de hârtie

6-pahar-4026238

Îți trebuie: 1 pahar, apă, hârtie

Experimentul: ia o bucată pătrată de hârtie, pune-o pe marginea unui pahar cu apă și mișc-o ușor. Vei vedea că foaia s-a lipit de pahaar datorită magnetizării.

Explicația: când acoperim un pahar de apă cu o bucată de hârtie și îl întoarcem, apa începe să împingă hârtia dintr-o parte, iar aerul din cealaltă. Presiunea aerului e mai mare decât cea a apei, deci hârtia nu cade.

Experimentul 6 – Baloane care se umflă singure

7-baloane-1-4719997

Îți trebuie: baloane cu aer, sticle goale de 1 / 1,5 l, o linguriță, o pâlnie, oțet, praf de copt

Experimentul: Umple o treime dintr-o sticlă cu oțet. Toarnă 2-3 lingurițe de bicarbonat de sodiu în balon printr-o pâlnie. Pune balonul pe gâtul sticlei, și va începe să se umfle. Umplut cu dioxid de carbon, balonul nu va fi capabil să zboare în sus. Pentru ca balonul să ajungă la tavan, fresca-l cu orice material sintetic, pentru a produce o încărcătură statică. Apoi pune-l aproape de tavan.

Explicația: Interacțiunea de praful de copt și oțet produce dioxid de carbon, care umple balonul. Și din cauza electricității statice, balonul poate pluti pe tavan timp de până la 5 ore.

Experimentul 7 – Ouă moi decojite

8-ou-8526530

Îți trebuie: 2 ouă, 2 borcane de sticlă, apă, oțet

Experimentul: Pune un ou crud într-un borcan cu apă plată, și pe cel de-al doilea ou într-un pahar de oțet. Ouăle arată exact la fel, nu? Lasă-le deoparte pentru câteva ore. Vei vedea primele rezultate ale experimentului în 5-6 ore. În 7-10 zile, al doilea ou va deveni complet moale, iar coaja va dispărea. Copiii tai vor fi total uimit!

Explicația: Oul în oțet a suferit modificări chimice. Coaja de ou este formată din carbonat de calciu, și oțet, pentru că este un acid, îl va dizolva complet. Acest proces chimic între ou și oțet este numit decalcifiere. Aceasta are loc în două etape: în primul rând, coaja de ou devine moale, iar apoi dispare.

Experimentul 8 – Trei straturi de lichid:

9-lichid-colorat-6888030

Îți trebuie: suc, ulei vegetal, alcool, un recipient transparent

Experimentul: Toarnă sucul în recipient și apoi adaugă ușor uleiul vegetal de-a lungul pereților. Colorează alcoolul, dacă este alb, cu vopsea roșie, și toarnă-l ușor pe ulei. Lichidele se vor separa unul peste altul în trei straturi.

Explicația: Aceste substanțe au densitati diferite: substanța mai puțin densă se ridică deasupra celui mai dens. Pentru a face experimentul mai strălucit, puteți colora lichidele.

0 comentarii pe “8 experimente ȘTIINȚIFICE pe care le poți face cu COPIII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.