Moda pentru un stil de viață sănătos te-a determinat să înveți o listă de produse dăunătoare pe de-a-ntregul: chips-uri, sifon, ciocolată și o serie de bunătăți, pe care mai bine le-ai uita. Cu toate acestea, alte produse inofensive în aparență de pe rafturile supermarketului pot fi la fel de dăunătoare pentru organismul tău. Iată ce produse ar fi mai bine să eviți.
1. Bastoane de crab (surimi)
Ingredientul faimos și ieftin al multor salate nu are nimic de-a face cu crabul, cu excepția numelui. Surimi conține pește măcinat, câteodată înlocuit cu proteine vegetale, amidon și albușuri de ou. Neschimbate în compoziție sunt o cantitate mare de zahăr, arome, vopsele și agenți de stimulare a gustului, inclusiv glutamat de sodiu, care crează dependență.
2. Pește în ambalaje din plastic
Peștele puțin sărat, pe lângă avantajele care vin sub forma unui gust excelent, are de asemenea un mare dezavantaj – o perioadă scurtă de conservare.
Prin urmare, în ambalajele din plastic este permis să se păstreze numai pește în ulei . Peștii din saramură în astfel de recipiente pot fi pretratați cu un conservant, urotropină , interzis în multe țări pentru utilizare în industria alimentară.
FOLLOW ME
3. Carne afumată
Afumăturile sunt foarte populare printre gurmanzii din întreaga lume și, în același timp, cauzează o mulțime de controverse cu privire la utilizarea. Și în cazul în care metodele tradiționale de afumat acționează asupra produselor ca un conservant natural și poate prelungi termenul de valabilitate, metoda mai ieftină de afumat cu „fum lichid“ poate fi periculoasă. În plus, adesea sub lichidul „parfumat” se pot ascunde produsele învechite.
4. Ursuleți de jeleu
Marmeladele strălucitoare și similare sunt foarte populare printre copii și adulți. Cu toate acestea, compoziția dulciurilor moderne de gelatină este uneori departe de a fi clasică.
Pectina de origine vegetală este din ce în ce mai înlocuită cu gelatina din carnea de porc, iar pentru culorile atrăgătoare și gustul suculent al dulciurilor, sunt amestecate arome sintetice și coloranți . În plus, producătorii pot folosi dioxidul de sulf ca un conservant, care nu este întotdeauna indicat în compoziție. În concentrații mari , poate servi ca un alergen puternic.
5. Fulgi de porumb
Populari deja în multe țări, fulgii de porumb la micul dejun sunt poziționați de producători ca fiind utili. Cu toate acestea, compoziția și metoda în are sunt gătiți contrazic toate argumentele de „utilitate” și demonstrează că nu sunt altceva decât un truc de marketing.
După tratamentul termic – când fulgii sunt prăjiți – întreaga compoziție de vitamine a făinii de porumb este redusă la zero. Îndulcitorii artificiali, zahărul, untul, în care fulgii sunt prăjiți, și conservanții, de asemenea, nu aduc beneficii organismului, ci mai degrabă kilograme în plus.
6. Măsline negre
Unul dintre cele mai controversate produse din lista noastră. Reține că măsline absolut negre nu există în natură. Acestea au, de obicei, o culoare neuniformă de violet sau maro închis.
Măsline negre în cutii – se ia un fruct verde, se adaugă aditivi alimentari coloranți, de multe ori gluconat de fier. În cantități mici, nu sunt periculoase, cu toate acestea, nu este nici natural.
7. Produsele glazurate
Cuvântul „glazură” este asociat cu ciocolată, lucioasă și foarte gustoasă. Cacao, unt, lapte și zahăr – aceasta este lista standard a ingredientelor pentru prepararea glazurii de ciocolată.
Cu toate acestea, pentru a acoperi biscuiții, bezelele și alte dulciuri, producătorii folosesc din ce în ce mai mult glazura de cofetărie. În compoziția sa, se deosebește semnificativ de ciocolată tradițională și câștigă numai din punct de vedere estetic, deoarece are o culoare bogată, strălucește frumos și nu se topește mult timp. Astfel de proprietăți sunt obținute prin îndulcitori artificiali, coloranți și stabilizatori. Despre naturalețea și orice beneficii ale produsului nu poate vorbi.
8. Struguri
Un alt produs perisabil din lista noastră. Strugurii trebuie consumați imediat după ce au fost rupți de pe viță. Astfel de boabe capricioase sunt complet neprofitabile pentru producători și supermarkete – pentru a prelungi termenul de valabilitate și pentru a îmbunătăți tipul de produs, acesta este tratat cu antioxidanți. Dacă strugurii achiziționați nu au început să se deterioreze după câteva zile – acesta este un semn sigur că a fost făcut un tratament chimic.