8 sfaturi de top pentru a vă menține sănătoși pe măsură ce îmbătrâniți

8 sfaturi de top pentru a vă menține sănătoși pe măsură ce îmbătrâniți

Noile cercetări spun că 150 de ani este cea mai apropiată durată de viață pentru oameni – O cercetare publicată în Nature Communications în mai 2021 a constatat că 120-150 de ani este „limita absolută a duratei de viață a oamenilor”. Folosind modelarea matematică pentru a analiza datele medicale (anonime) de la peste 500.000 de persoane din Statele Unite, Marea Britanie și Rusia, cercetătorii au descoperit că acest interval de vârstă este cel în care organismul își pierde complet rezistența, sau, capacitatea de a se recupera după boli și răni.

8 sfaturi de longevitate care te ajută să îți mărești durata de sănătate

1. Urmați formula de nutriție „cinci pe zi”

Să rămâi la curent cu cerințele nutriționale poate fi dificil, așa că cercetătorii de la Harvard T. H. Chan School of Public Health au încercat să facă acest lucru mai ușor cu o formulă „cinci pe zi”, susținută științific. Tot ce trebuie să consumați sunt două porții de fructe și trei porții de legume zilnic.

„Această cantitate oferă probabil cel mai mare beneficiu în ceea ce privește prevenirea bolilor cronice majore și este un aport relativ realizabil pentru publicul larg”, spune autorul principal al studiului, Dong D. Wang, MD, ScD, epidemiolog, nutriționist și membru al facultății de la Harvard Medical School și Brigham and Women’s Hospital din Boston, potrivit CNBC.

2. Petreceți timp stând pe podea

În Japonia, care găzduiește mulți dintre cei mai bătrâni oameni din lume, este o practică obișnuită să stai pe podea. „Am petrecut două zile cu o femeie în vârstă de 103 ani și am văzut-o ridicându-se și coborând de pe podea de 30 sau 40 de ori, ceea ce înseamnă cam 30 sau 40 de ghemuiri făcute zilnic”, spune fondatorul Blue Zones, Dan Buettner. A fi capabil să te ridici și să cobori din poziția așezat cu picioarele încrucișate este o practică care este testată prin intermediul testului „sitting-rising”. Potrivit unei cercetări publicate în European Journal of Preventive Cardiology, cei care au fost cel mai puțin capabili să efectueze această mișcare au avut de cinci sau șase ori mai multe șanse de a muri decât cei care au fost cel mai bine pregătiți pentru a îndeplini această sarcină.

3. Faceți exerciții fizice regulate

FOLLOW ME

Știm cu toții că efectuarea regulată de exerciții fizice vă poate ajuta să trăiți o viață mai lungă. Iar un studiu din noiembrie 2020 publicat în JAMA Internal Medicine a constatat că cei care fac exerciții fizice moderate sau viguroase 150 de minute pe săptămână au avut o mortalitate mai mică din toate cauzele, sau moartea din orice cauză. Acest reper de 150 de minute se aliniază cu recomandările de exerciții fizice ale Asociației Americane a Inimii.

4. Fiți optimiști în privința îmbătrânirii

Dacă anticipezi că vei avea o perioadă groaznică la bătrânețe și nu faci nimic pentru a preveni acest lucru, sunt șanse să se întâmple, probabil că așa va fi. Dacă ești optimist în privința îmbătrânirii, este mai probabil să iei acum măsurile care te pot ajuta să trăiești o viață mai fericită și mai lungă, arată un studiu din decembrie 2020 publicat în The International Journal of Aging and Human Development. „Ceea ce oamenii citesc, văd și aud despre viața de mai târziu le influențează percepția despre bătrânețe, chiar și atunci când sunt tineri. Iar dacă au stereotipuri negative, le poartă cu ei pe tot parcursul vieții și, în cele din urmă, internalizează negativitatea”, spune Shelbie Turner, MPH, co-autor al studiului și doctorand la Oregon State University.

„Apoi ne pregătim pentru o profeție a autoîmplinirii în care ne așteptăm doar la pierderi și declin la bătrânețe, așa că nu suntem motivați să ne angajăm în comportamente de sănătate care pot preveni sau întârzia consecințele negative ale îmbătrânirii”, explică specialistul.

5. Gestionați-vă stresul

Gestionarea stresului înseamnă mult mai mult decât relaxarea. Atunci când vă gestionați stresul, sunteți capabil să aveți un impact asupra activității genelor dumneavoastră. „Avem aproximativ 22.500 de gene, dar doar 1.500 dintre ele sunt active la un moment dat”, spune Michael Roizen, MD, șeful departamentului de wellness de la Cleveland Clinic. El explică faptul că gestionarea stresului poate opri genele care duc la inflamații, ceea ce poate duce la probleme precum artrita și bolile de inimă. „Ce gene sunt activate sau dezactivate sunt sub controlul dumneavoastră”, spune Dr. Roizen. „Ceea ce înseamnă că cât timp trăiești și cât de bine trăiești până în epoca actuală este sub controlul tău.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.