8 trucuri care îi vor ajuta pe ȘOFERI să consume mai puțină BENZINĂ

Umplerea rezervorului de combustibil, una dintre operațiunile de îngrijire ale unei mașini, este destul de costisitoare. În plus, conform Brightside.me, cu cât folosești mai mult o mașină, cu atât aceasta are nevoie de mai multă îngrijire. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să economisești combustibil și să ai mai multă grijă de mașina ta:

7. Nu călca pedala de frână până la podea


Chiar și în timpul școlii de șoferi ar trebui să ți se spună că cel mai mic consum de combustibil este garantat de o accelerare fină și de o frânare la fel de delicată. Atunci când accelerezi brusc, mașina consumă mai mult energie, adică mai mult combustibil.

6. Îngrijește-ți mașina în mod regulat

Filtrul de ulei și uleiul de motor ar trebui să fie schimbate o dată la 7 mii de kilometri. De asemenea, nu uita să înlocuiești bujiile și filtrul de aer. Pentru a evita costurile suplimentare, toate aceste lucruri tebuie să fie schimbate la timp. Vei evita astfel și deteriorarea motorului.

5. Oprește aerul condiționat

În acest caz, fiecare decide dacă vrea să sacrifice confortul pentru a economisi combustibil. Când aerul condiționat e pornit, consumul de combustibil crește cu 15%. Alte aplicații electrice nu consumă atât de mult. Dacă oprești aerul condiționat vei economisi cam 2 litri de combustibil la fiecare 100 de kilometric.

4. Fixează-ți un traseu rezonabil

Planificarea traseului te ajută să economisești combustibil mai ales în sezonul rece. Un motor proaspăt încălzit consumă mai mult combustibil în primii 8-10km. încearcă să-ți rezolvi toate treburile într-o singură călătorie și să nu trebuiască să pornești motorul de prea multe ori pe zi.


3. Încearcă să nu mergi cu mașina când plouă

Pe lângă faptul că numărul accidentelor crește pe timp de ploaie, atunci se consumă și mai mult combustibil. Rezistența apei sub roți este mai mare decât rezistența aerului, în zilele în care nu plouă.

2. Verifică în mod regulat presiunea cauciucurilor

În primul rând, cauciucurile bine umflate asigură o distanță de oprire optimă. În al doilea rând, dacă roțile au o presiune mai mică, chiar și cu 0.1 atm, consumul de combustibil va crește cu 2-3%. E important să ai presiunea recomandată, mai ales atunci când temperatura aerului scade.

1. Nu ține în mașină lucruri inutile

Unii șoferi au tendința de a căra după ei atât lucrurile necesare, cât și pe cele absolut inutile. Cel mai bine ar fi să scapi de toate mizeriile din portbagaj și să oprești numai lucrurile necesare – precum roata de rezervă. Cu cât este mai încărcată o mașină, cu atât mai mult combustibil va fi consumat. Urmează sfaturile de mai sus pentru a face economie și pentru a conduce în siguranță!

Citește și: 8 GREȘELI care îți strică MAȘINA! Nu le mai face!

Odată cu creșterea experienței la condus, apar tot mai multe obiceiuri ale șoferilor care, din nefericire, nu sunt întotdeauna foarte productive. Cu cât șoferii au mai multă experiență, cu atât e mai greu să scape de ele. Iată câteva dintre obiceiurile proaste ale șoferilor de care ar trebui să te ferești:

1. Sprijinirea mâinii pe schimbătorul de viteză

Mulți șoferi obișnuiesc să-și țină mâna pe schimbător. Nu ar trebui să faci asta, deoarece trebuie să stai cu ambele mâini pe volan! În plus, presiunea poate dăuna cutiei de viteză, iar schimbătorul s-ar putea să înceapă să funcționeze mai greu.

2. Plinul numai când rezervorul e aproape gol

Atunci când nu folosești mașina, în rezervorul de benzină se acumulează impurități, iar pe fund se formează sendmente. Murdăria ajunge în pompa de combustibil, afectând-o pe aceasta și filtrele sale. Pe timp de iarnă e nevoie să ai rezervorul cel puțin pe jumătate plin, pentru a evita acumularea masivă de impurități.

3. Frânele dese

Fii atent la distanța dintre tine și alte mașini sau obiecte și circulă cu o viteză adecvată – după cum ți se spune la școala de șoferi. Dacă încetinești mereu când nu e nevoie, pregătește-te să-ți înlocuiești regulat plăcuțele de frână și discurile, ca să eviți situațiile neplăcute. De asemenea, ar trebui să monitorizezi cu atenție nivelul lichidului de frână.

4. Ignorarea sunetelor ciudate


Zgârieturile ciudate și zgomotele neobișnuite sunt un semn că ceva nu funcționează cum trebuie. Mulți le ignoră, iar mașina se defectează în cele mai nepotrivite momente. Controlează-ți mereu mașina atunci când auzi ceva ciudat.

5. Nefolosirea frânei de mână

Pentru a urca o pantă cu succes, ține piciorul pe pedala de frână, apoi schimbă cutia în modul de parcare, ridică frâna de mână și abia apoi ia încet piciorul de pe pedala de frână.

6. Plecarea cu motorul neîncălzit

Cele mai multe motoare nu au nevoie de încălzire. Dar merită să ții minte că în timp ce acul se ridică la temperatura de operare, nu poți ajunge la mai mult de două mii de turații. Când temperatura e sub zero grade ar trebui să pornești mașina și să aștepți un minut sau două înainte de a începe să conduci.

7. Ținerea piciorului pe frână în pante

Mulți oameni își țin piciorul pe pedala de frână atunci când coboară o pantă, ca să fie gata să frâneze oricând. Acest lucru supraîncarcă sistemul de frânare și uzează plăcuțele și discurile. În această situație ar trebui să treci la o treaptă de viteză inferioară, ca să apară frâna de motor.

În plus, verifică-ți mașina înainte de a o închide

Hoții au un nou truc – deschid mașina cu o monedă. Ei o introduc în mânerul ușii pasagerului, deoarece șoferii nu sunt foarte atenți la ea atunci când sunt singuri. Ai mai multă grijă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.