Mai productivă, mai energică, mai fericită: 7 trucuri pentru un somn odihnitor


În ultima vreme, cafeaua a devenit prieten de suflet. Îți dă puțin boost dimineața, pentru a pleca la muncă cu energie și idei, te ajută seara să nu adormi la întâlnirea de afaceri sau cu prietenii și chiar te ține în alertă noaptea târziu când vrei să mai lucrezi la proiecte de muncă. Nu dormi mai mult de 5-6 ore pe noapte, dar „hei, trebuie să faci sacrificii, nu?”

Eu zic nu, mai ales atunci când nu-ți aduc deloc beneficiile scontate. Cercetările au arătat, și le dau dreptate în totalitate, că, dacă îți limitezi somnul la 6 ore pe noapte timp de două săptămâni, vei fi la fel de obosită și incapabilă să te concentrezi pe task ca în urma unei stări de veghe de 48 de ore!

Chiar dacă nu sesizezi la început din cauza consumului de cafeină ș a deadline-urilor presante, devii din ce în ce mai puțin eficientă la locul de muncă. Îți obligi corpul să lucreze deprivat de somn, fără posibilitatea de a-și repara țesuturile și de a organiza informația.

Aceste lucruri sunt vitale pentru o bună funcționare. Regenerarea celulară are loc noaptea, în timpul celor două faze ale somnului – somnul profund și REM.


În prima parte, glanda pituitară eliberează hormon de creștere, care stimulează dezvoltarea țesuturilor și repararea mușchilor. În acest interval, sistemul imunitar este reparat.

Pe durata REM, creierul visează și reorganizează informația, întărește memoria conectând ultimele tale fapte cu cele din trecut și facilitează creșterea învățării și a conexiunilor neuronale.

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

În lipsa unui somn corect și complet), organismul tău începe să moară. Poate că sună dramatic, dar asta nu înseamnă că e mai puțin adevărat. Ironia este că poți recupera orele pierdute în noaptea precedentă a doua zi, dacă ți-ai propune asta.

Totul este să știi de unde să începi. Cum reușesc eu să-mi asigur necesarul de 8 ore de somn:

  • nu beau cafea după prânz; chiar dacă cedez tentației dimineața, mă asigur că elimin cafeina din organism până la venirea nopții
  • nici nu mă gândesc să fumez, dar dacă sunteți fumătoare, gândiți-vă că somnul „pe fugă” este un alt efect al acestui drog
  • nu aduc electronicele în dormitor; nu am televizor instalat acolo și închid din timp laptopul, astfel încât să-i dau timp creierul meu să se deconecteze
  • fac sport, dar niciodată cu 2 sau 3 ore înainte să mă bag în pat
    mă asigur că temperatura din dormitor este destul de joasă (în jur de 20 de grade Celsius)
  • închid sunetul de notificări de la mobil și orice alt aparat care ar putea să mă trezească din somn
  • încerc să adorm cam la aceeași oră în fiecare noapte (da, este dificil, dar nu imposibil)
  • ascult muzică de relaxare în căști, în nopțile când îmi este greu să-mi liniștesc gândurile

Ce spuneți – v-am convins să investiți într-un somn odihnitor?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.