De ce femeile la menopauză e bine să consume afine

O cana de afine pe zi ajuta la ameliorarea hipertensiunii arteriale și arterele rigidizate

Cu legături vechi în America de Nord,  afinele sunt unul dintre alimentele preferate ale Americii. Numite „boaba-stea” de nativii americani pentru forma lor de stea în cinci puncte, afinele acționează ca un aliment și un medicament. Indienii uscau boabele pentru provizii sau le foloseau pentru a obține coloranți pentru piele și pentru textile. Afinele au devenit populare în America printre primii coloniști care le consumau când rezervele de hrană erau limitate. Au deprins de la nativii indieni arta de a obține vopsea prin fieberea afinelor în lapte.

Astăzi, afinele sunt o parte integrantă a dietei noastre, jucând un rol la fel de important. Au o mulțime de beneficii pentru sănătate precum îmbunătățirea memoriei, protejarea inimii, facilitarea digestiei, reducerea riscului de boala Alzheimer și demență.

FDB

Afinele ajută dilatarea vaselor de sânge cu 68%

Rezultatele unui nou studiu arată că afinele pot fi cheia în reducerea hipertensiunii arteriale și rigiditate arterială, ambele cause ale bolilor cardiovasculare, potrivit Newswise.com.

„Descoperirile noastre sugerează că un consum regulat de afine ar putea întârzia progresia pre-hipertensiunii la hipertensiune arterială, reducând astfel riscul bolilor cardiovasculare„, a declarat Sarah A. Johnson, director adjunct al Center for Advancing Exercise and Nutrition Research on Aging.

FOLLOW ME

Publicată în Jurnalul al Academiei de Nutriție și Dietetică, lucrarea se numește „Consumul zilnic de afine îmbunătătește tensiunea arterială și rigiditate arterială la femeile în postmenopauză cu pre și stadiul 1-hipertensiune arterială.”

Johnson spune că a fost interesat în cercetarea modului în care alimentele funcționale, precum ar fi afinele, preveni anumite afecțiuni în special la femeile aflate la menopauză.

„Odată ce femeile trec prin menopauză, riscul de expunere la afecțiuni crește considerabil. Descoperirile noastre sugerează că adaugarea unui singur aliment, afinele, la dietă poate diminua efectele negative cardiovasculare care apar adesea ca urmare a menopauzei,” explicat Johnson.

Pentru a testa aceasta teorie, echipa sa a administrat la 48 de femei în postmenopauză cu pre- și stadiul 1-hipertensiune arterial, 22 de grame de liofilizate praf de afine (echivalent cu o cană de afine proaspete) sau 22 de grame de pudră placebo pentru o perioadă de opt săptămâni.

Înainte de a începe studiul, tensiunea arterial a fiecărui participant a fost luată, rigiditatea arterială măsurată, precum și selectați biomarkeri de sânge.

Conform rezultatelor, participanții la grupul tratat cu afine au avut o scădere a tensiunii arteriale sistolice și o reducere medie de 6,5 la sută în rigiditate arterială.

De asemenea, oxidul nitric, un biomarker de sânge ce facilitează lărgirea arterelor, a crescut cu peste 68 la sută. (rigiditatea arterială și îngustarea vaselor de sânge duc la hipertensiune).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.