9 lucruri incredibil care nu sunt permise în Coreea de Nord

Coreea de Nord este o țară mitică despre care se creează diverse mituri. Multe dintre ele au însă ceva adevărat la origine. Iată câteva lucruri care s-ar putea să te suprindă despre cea mai inaccesibilă țară din lume:

1. Nu poți purta blugi în albastru

Dacă îți permiți să ai blugi, nimeni nu va îți va interzice să îi porți. Dar numai denimul poate fi purtat, deoarece blugi albastri sunt interziși aici – se crede că acești pantaloni populari în întreaga lume personifică tot imperialismul mondial. Cu toate acestea, turiștii pot umbla fără probleme în blugi albaștri, dar pentru a vizita monumentele dedicate lui Kim Il Sung și Kim Jong-il, trebuie să-și schimbe hainele.

2. Nu există posibilitatea de a intra online și de a folosi Wi-Fi-ul

În Coreea de Nord, există computere și Internet. Mai exact, internetul lor este o rețea de calculatoare internă, „Kwangmyon”, în care, potrivit diferitelor estimări, sunt înregistrate între 1.000 și 5.500 de site-uri. Bineînțeles, nici nu se pune problema de accesarea site-urilor web din alte țări, cu excepția cazului în care ești un oficial de rang înalt. Sistemul de operare local „Red Star” în cea mai recentă versiune aminteste de MacOS X. Se spune că a fost făcut pentru a-i face pep lac lui Kim Jong Un, care este îndrăgește produsele Apple. Wi-Fi în Coreea de Nord nu există. Și Bluetooth este la fel de inutil acolo.

3. Moneda locală nu este disponibilă străinilor

FOLLOW ME

Turiștii care vin în Coreea de Nord nu pot folosi moneda națională. În magazinele locale destinate străinilor, prețurile se calculează doar în euro, yuan, won sud-coreean și, destul de ciudat, dolari. Dar este imposibil să cumperi ceva dintr-un magazin unde locuitorii coreeeni își fac cumpărăturile – mai mult decât atât, străinii nici măcar nu le pot călca pragul.

4. Nu poți cumpăra proprietăți imobiliare în Coreea de Nord

Apartamentele din Coreea de Nord nu sunt vândute (cel puțin nu oficial), ci sunt distribuite de stat, iar a ieși din sat pentru a merge în Pyongyang este aproape imposibil – acest privilegiu este acordat doar persoanelor care au merite speciale. Cu toate acestea, pe piața neagră, care pare să fi captat toate sferele vieții acestei țări astăzi, este încă posibil să cumpere un apartament – pentru 70-90 mii dolari. Problema este că salariul oficial al unui coreean obișnuit, după cum spun refugiații, nu e mai mare de 4 dolari pe lună.

5. Este aproape imposibil să îți cumperi o mașină

Proprietarul unei mașini – după standardele nord-coreene – este o persoană foarte bogată sau foarte influentă. Costul unui vehicul pe patru roți, care este încă un lux, continuă să crească pentru coreeni – până la aproximativ 40 mii de dolari. Nici măcar bicicletele nu sunt disponibile pentru toată lumea.

6. Nu poți lua din bibliotecă un ziar publicat acum câțiva ani

E imposibil să găsești în bibliotecă un ziar publicat acum câțiva ani. Problema este că Partidul Muncitoresc Coreean poate suferi modificări despre care poporul coreean nu trebuie să știe.

7. E aproape imposibil să cumperi prezervative sau produse de igienă intimă

E greu de crezut, dar nord-coreeni nici nu știu de existența prezervativelor. Au apărut la un moment dat pe piața neagră, dar nu au fost prea populare. Nici tampoane nu poți cumpăra aici. Indiferent cât de uimitor poate suna în timpul nostru, femeile de aici sunt forțate să folosească o cârpă obișnuită – și nu sunt chiar de unică folosință.

8. Consumul de alcool

Să ieși la o bere cu prietenii la sfârșitul săptămânii reprezintă un lucru normal pentru majoritatea oamenilor, însă pentru nord-coreeni este foarte periculos. În anul 2013, un ofițer militar nord-coreean a fost exectat deoarece nu a respectat perioada de doliu pentru fostul lider Kim Jong-il și a băut alcool în timpul celor 100 de zile dedicate acestuia.

 

9. Vacanțele în afara statului

Companiile aeriene au pe toată perioada anului oferte care promit vacanțe cât mai deosebite în țări cât mai îndepărtate. Nord-coreenii nu au libertatea de părăsi statul, iar dacă încearcă aceștia vor fi urmăriți și readuși în țară.

sursa> adme.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.