Crăciunul are un gust al lui
Acum că a ieșit și soarele și ne-am încărcat cu energie, parcă nimic nu mai umbrește entuziasmul așteptării celor mai frumoase sărbători ale anului. Și, deși știu că încă suntem în post și cei mai mulți îl respectă, pe străzi parcă simt deja miros de cozonac și alte arome care mă apropie mental și emoțional de toată frumusețea Crăciunului. Amprenta gustului este una dintre cele mai puternice amprente ale Crăciunului, iar eu o savurez de fiecare data fără remușcări și fără să mă gândesc la kilograme în plus. Prin urmare, pentru gospodinele care vor trebălui de zor în bucătărie, m-am lăsat inspirată astăzi de delicioasele rețete ale Marianei Robescu și am făcut un top 3 ale acelora pe care e musai să le încercați, să le gătiți, să le savurați.
Una dintre slăbiciunile mele în fiecare Crăciun este toba, făcută românește, în casă, cu simț de răspundere și un gust cum nu mai e altul. Nu e neapărat necesar să mergi la bunica, la țară, ca să poți face o tobă de casă, care să pară ruptă din copilăria fiecăruia dintre noi. Am găsit rețeta perfectă, pe care am avut și ocazia să o gust și pe care de-abia aștept să o prepar anul acesta. Pentru a o prepara, aveți nevoie de:
- două urechi de porc
- doi rinichi de porc
- o limbă de porc
- un muşchi mic de porc
- o jumătate de kilogram de pulpă de porc
- o inimă de porc
- 250g slănină împănată cu carne
- patru căţei de usturoi
- un stomac de porc
- sare
- piper măcinat
- piper boabe
- 3 foi de dafin
Detalii despre cum o pregătiți, găsiți aici: http://retetelemarianei.wordpress.com/2010/12/21/toba-2/
Pentru că sunt o mare iubitoare de dulciuri, bineînțeles că opțiunile mele în topul preparatelor de Crăciun merg spre zona „dulce”, unde, pe lângă legendarul cozonac, am putea include alte două minunății de rețete. Prima este turta dulce, pentru prepararea căreia aveți nevoie de:
- 200g unt
- 200g zahăr tos
- 250g zahăr brun melasa
- un ou mare
- o linguriță sare
- o linguriță ghimbir ras
- o linguriță bicarbonat
- doua linguriță scorțișoară
- 800-850g făină
- creioane decorative (pentru decor)
Cum o pregătiți, aflați aici: http://retetelemarianei.wordpress.com/2013/12/05/turta-dulce/
FOLLOW ME
Iar pentru final, am păstrat un dulce cu „ingredientul” meu preferat: fructele de pădure. Brioșele cu fructe de pădure sunt absolut senzaționale și relativ ușor de preparat. Aveți nevoie de:
- un pachet unt
- patru ouă
- zece linguri zahar
- un pliculeț praf de copt
- o linguriță esența de portocală
- coaja rasă de la o lămâie
- paisprezece linguri făină
- ulei pentru uns formele
- ulei pentru uns formele
- 150g fructe de pădure congelate
- marțipan și creioane decorative
Cum să o pregătiți, vă spune Mariana Robescu chiar aici: http://retetelemarianei.wordpress.com/?s=briose+cu+fructe+de+padure&submit=C%C4%83utare
Pentru mai multe rețete și inspirație culinară, vă recomand cu încredere blogul Marianei Robescu, http://retetelemarianei.wordpress.com/.
Să aveți un Crăciun frumos și delicios! 🙂