Experții sugerează că este ineficient să te abții de la anumite alimente bogate în calorii pentru că, oricum ai proceda, ajungi în punctul în care încalci interdicția și ajungi să mănânci în neștire (așa numitul binge eating), câștigând astfel kilograme în plus. De exemplu, putem include ceva dulce în meniu, dar fără a exagera. Însă, dacă vrem să slăbim, e bine să excludem:
1. Gustările exclusiv pe bază de carbohidrați.
Când mănânci biscuiți, cereale uscate, pâine, prăjituri de orez, corpul tău transformă carbohidrații în zaharuri simple și îi trimite direct în fluxul sanguin. Ca răspuns, corpul produce insulină care ajută organismul să absoarbă zahărul. Problema: ajungi să ai zahăr în sânge și aceeași senzație de foame care te-a determinat să mănânci carbohidrați și pe care e posibil să o potolești tot cu…carbohidrați.
Ideea e că nu e bine să renunțăm total la carbohidrați ci să îi consumăm în combinații cu grăsimi sănătoase sau cu proteine, astfel încât procesul de asimilare să ia mai mult timp. O felie de pâine cu unt de arahide sau biscuiții integrali cu brânză slabă sunt mult mai aproape de ceea ce vă doriți.
2. Mâncăruri congelate
De ce? Pentru că au foarte mult sodiu, un conservant natural, care însă și reține apă și duce la…kilograme în plus.
FOLLOW ME
3. Batoane de slăbit bogate în fibre
Da, fibrele sunt foarte sănătoase, dar nu e cazul să depășim doza zilnică recomandată (25 de grame/zi). Aportul de fibre trebuie să fie constant pe parcursul întregii zile pentru a evita balonarea sau deranjamentele stomacale. Așadar, mai puține batoane și mai multe surse naturale de fibre (legume).
4. Alimentele degresate
Studiile arată că oamenii au tendința de a mânca mai mult cu până la 30% atunci când consumă alimente cu un conținut scăzut de grăsimi. Dar, odată eliminată din alimente grăsimea, se elimină și aroma…Pentru a compensa e adăugat zahăr :(.
5. Sucuri (fie ele și dietetice)
E nevoie de multe portocale stoarse pentru a umple o sticlă de doi litri. Chiar dacă pe etichetă scrie 100% natural…Și încă un secret: aportul ridicat de fructoză ajunge să păcălească organismul astfel încât acesta să nu mai recunoască momentul în care e sătul.
6. Alimente ambulate în cantități mari
Avem tendința de a mânca mai mult cu 20% dacă ne cumpărăm mâncarea în pachete mari sau mâncare ieftină. Dacă însă cumpărați cantități mari, nu mâncați niciodată din pungă direct. Inconștient veți consuma până când veți termina…punga.
7. Alcool
Este aproape imposibil să găsești un nutriționist care recomandă alcoolul pentru pierderea în greutate. Chiar dacă unele cocktail-uri au mai puține calorii decât altele, alcoolul pur și simplu nu merge cu pierderea în greutate. Acesta conține calorii goale care ne alimentează dorința de a mânca prea mult; și afectează judecata, indiferent de obiectivele dvs. de pierdere în greutate. Prezența lui în corp suprasolicită ficatul, care nu mai poate arde grăsimile eficient (prioritatea lui fiind eliminarea alcoolului pe care îl identifică drept toxină).