Ai tot auzit de vedetele și fotomodelele care au intoleranță la gluten. Poate ți s-a părut un mod pretențios și fals de a justifica refuzul consumului de pâine, paste sau biscuiți. Adevărul este altul – intoleranța la gluten nu este un mijloc de slăbire, ci incapacitatea organismului de asimilare corectă a produselor ce conțin această substanță.
Glutenul este un compus de proteine – gliadină și glutenină – care se găsește în produsele realizate din grâne precum grâu, orz, secară, chiar și ovăz. Din păcate, intoleranța la gluten poate fi deseori interpretată greșit, simptomele fiind comune mai multor afecțiuni.
Dacă poți bifa, totuși, toate semnele de mai jos, trebuie să întrebi medicul de familie cât de probabil este să te confrunți cu această sensibilitate:
- Probleme digestive: durere abdominală, balonare, crampe, constipație/diaree, pierdere/luare bruscă în greutate
- Durere de articulații, frecvent sesizată la genunchi, șolduri și degete
- Intoleranță la produse lactate – poate fi o urmare a problemelor intestinale provocate de gluten
- Anemie (nivel scăzut de fier), o urmare a evacuării rapide a mâncării (provocată de problemele intestinului subțire), fără ca organismul să rețină nutrienții
- Oboseală cronică
- Infecții – având în vedere că intestinul subțire poate slăbi serios sistemul imunitar, o dereglare a sa duce la infecții
- Incontinență fecală
- Probleme dermatologice: iritații, piele uscată și crăpată, acnee
- Depresie, anxietate
- Amețeli, migrene, confuzie
Vestea bună? Nu trebuie să urmezi un tratament complicat și costisitor pentru a rezolva aceste probleme – este suficient să elimini glutenul din dietă 😉
Interesant articol ! Toti ar trebui sa evitam glutenul… nu este bun pt organism.