Oare există măcar o persoană care spune că nu se gândeşte la concediu, mai ales dacă nu a mai avut parte de aşa ceva de mult timp? Vacanţa este unul dintre cele mai bune lucruri care au fost inventate vreodată. Fără telefon si fără Internet, cu multe lucruri de făcut/văzut, mâncare bună, fără stresul că se adună kilogramele :), fără nicio grijă şi totul este minunat. Acesta este secenariul perfect…în condiţiile în care nu există cel puţin un copil într-o familie. Dacă sunt doi sau mai mulţi, lucrurile se complică 😀 Dar ca să nu vă speriaţi prea tare, am să vă spun cum e situaţia în care trebuie să vă planificaţi concediul alături de un piticot.
În primul rând, trebuie să ştiţi că tot ceea ce făceaţi până să apară micuţul este istorie. Apoi, grijile din concediu sunt tot la fel de mari ca într-o zi normală pentru că, nu-i aşa, şi cel mic trebuie să primească toată atenţia ta. Ţine minte: tot ceea ce faci alături de cel mic trebuie planificat cu foarte multă atenţie, şi asta tocmai pentru a nu uita ceva.
Primul pas când te hotărăşti să pleci la drum este să ştii unde îţi vei merge, cu ce mijloc de transport şi ce vei face, practic să îţi faci un program. Dacă alegi să mergi într-o destinaţie în care nu ai mai fost, e bine să cumperi harta turistică, un ghid de conversaţie dacă e o ţară străină, şi să cauţi pe internet să vezi ce poţi face şi cum poţi petrece timpul alături de copil. Cumpară un ghid turistic al zonei pe care urmează să o vizitaţi pentru a nu pierde timpul încercând să te orientezi. Este util şi un ghid de conversaţie. Pregăteşte actele, ai grijă să nu uiţi ceva: acte de identitate, certificate de naştere, paşapoarte, bilete de avion, carduri şi bani. Cel mai bine e să le pui din vreme într-o gentuţă şi să le mai verifici înainte de plecare.
- alege locaţia în aşa fel încât micuţul tău să se simtă bine şi mediul să fie unul benefic pentru el
- dacă este foarte mic, nu alege destinaţii prea îndepărtate; el va resimţi distanţa şi va obosi
- când cauţi cazare, asigură-te că ai găsit ceva care să acopere necesităţile tale şi ale celui mic, aici mă refer la condiţiile de odihnă – somn, igienă
- vezi dacă la hotel există loc de joacă pentru petrecerea timpului, dacă sunt animatori care să stea cu cel mic, în aşa fel încât ai şi tu timp de relaxare
- fii atent(ă) la ce pui în bagaj, să nu uiţi ceva care ţi-ar fi necesar în vacanţă
- nu uita să iei jucăria preferată fără de care nu se poate întâmpla nimic în această lume, nici somn, nici masă, nici distracţie
Trebuie să ştii că bebeluşii sunt extrem de adaptabili şi, dacă le satisfaci nevoile esenţiale, ei vor fi fericiti, oriunde s-ar afla.
La mare sau la munte, este musai să ai în geantă:
- cremă de plajă specială pentru ccopii, cu factor ridicat de protecţie solară
- pălărie, şapcă sau un batic care să protejeze de soare
- hăinuţe lejere, subţiri, vaporoase, în culori deschise, din bumbac
- dacă este bebeluş, nu uita de scutece, sunt unele speciale pentru înot
- cremă de protecţie solară specială pentru ccopii, cu factor ridicat, este necesară şi la munte
- haine mai groase, în caz că vremea se strică, umbrelă şi/sau pelerină pentru ploaie, dar şi haine subţiri
Indispensabilă în vacanţă este şi trusa de medicamente. Ce nu trebuie să lipsească din bagaj:
- calmante uşoare
- vitamine
- medicamente pentru răceală şi gripă
- termometru
- pansamente
- apă oxigenată
- plasturi pentru diversele julituri si rani
- medicamente antivomitive
- medicamente antidiareice
- medicamente antihistaminice
- probiotice
În vacanţă, trebuie să ştii că copiii se adaptează foarte uşor, mai ales dacă le acorzi atenţie şi le satisfaci nevoile şi cerinţele, care, fie vorba între noi, nu sunt deloc puţine.