Ce trebuie să știi când pleci cu bebelușul în vacanță

Știu că imaginile în care o familie cu bebeluș împachetează toată casa atunci când merge undeva, însă eu vreau să demontez aceste mituri și să vă arăt că nu avem nevoie de prea multe bagaje, ci trebuie să ne organizăm foarte bine.

1. Bagajul cu strictul necesar

Bebelușii nu au nevoie de o mulțime de produse de curățare și îngrijire, mai ales când sunt încă mici, nu se târăsc pe jos, nu merg și atunci, nu prea au cum să se murdărească. Până pe la un an, bebelușii nu au nevoie de băi în fiecare zi, așa că nu vă stresați dacă hotelul la care mergeți nu are cadă, puteți să-l spălați rapid și în chiuvetă peste care puteți pune un scutec de finet. Puteți avea la voi un produs de curățare, șervețele umede și un unguent în caz că apar iritațiile. Ce ați mai putea avea la voi: ser fiziologic, scutece, biberon, suzetă.

Când vine vorba de haine, faceți bagajul pe zile și nu luați prea multe cu voi în ideea de „mai bine să le am acolo”. Eu iau pentru fiecare zi două bluze și pantaloni. Bineînțeles, ne adaptăm în funcție de destinație și temperatură.

2. Jucării

Mulți părinți se îngrijorează că bebelușul se va plictisi și că are nevoie de cât mai multe jucării în vacanță, dar adevărul este că cei mici sunt mult mai atrași de obiectele noastre sau de lucruri pe care nu le-au mai văzut până acum decât de jucării. Puteți să-i luați jucăria cu care e obișnuit să doarmă și încă ceva cu care se poate juca în mașină și va fi suficient.

3. Întrebați ce vă asigură hotelul

Foarte multe hoteluri au pătuțuri pentru bebeluși, așa că nu trebuie să luați de acasă. De asemenea, puteți să verificați și ce puteți închiria din zona respectivă. Poate vreți să mergeți cu avionul și nu puteți lua cu voi căruciorul pe care îl folosiți de obicei. Cel mai bine e să vă faceți temele înainte pentru a vă ușura cât mai mult bagajul.

4. Mâncarea

Dacă încă alăptați lucrurile sunt mai simple, iar dacă folosiți și formulă sfatul meu ar fi să-l obișnuiți pe cel mic cu lapte făcut cu apa la temperatura camerei. Pentru cel mic nu se simte nicio diferență, însă vouă va va fi mult mai la îndemână, pentru că puteți pregăti laptele oriunde, fără să depindeți de o sursă de căldură.

Deși am început diversificarea, atunci când plecăm de acasă, evit să-i dau mâncare din restaurantele la care mergem, pentru că acestea pot avea potențiator de gust sau prea multă sare. Dacă plecați în străinătate, deja lucrurile se complică la acest capitol, pentru că mâncarea specifică ar putea să nu fie pe placul lui și să conțină ingrediente nepotrivite pentru un bebeluș. Totodată, nu e recomandat ca după ce s-a început diversificarea să trecem o săptămână sau cât durează vacanța pe lapte sau să-i dăm numai cartof pasat. Pentru astfel de ocazii, avem în bagaj borcănele cu diverse sortimente. Înainte de a le alege, am stat de vorbă și cu Doamna Dr Irina Antonescu, medic specialist Pediatrie de la Regina Maria. Dacă la capitolul fructe e mai ușor, putem să ne adaptăm și în vacanță, când vine vorba de legume e mai dificil să te ții de același program ca acasă. Dacă ai la tine câteva borcănele, poți să stai fără griji.

Borcănelele sunt destul de mici și se pot lua în bagajul de mână în cazul în care plecați cu avionul și aveți nevoie de 1-2 pentru mesele din timpul zborului. Ar fi bine totuși să verificați dacă puteți cumpăra același timp de mâncare și de la destinație, pentru că multe sunt brand-uri internaționale și nu are rost să le cărați după voi dacă aveți această alternativă. Când era Alesia micuță am fost în Grecia și am cumpărat de acolo borcănelele pe care i le dădeam de obicei.

Nu faceți experimente când plecați de acasă. Testați înainte mai multe sortimente ca să vedeți ce-i place bebelușului. La Alex nu-mi amintesc ce am folosit, au trecut prea mulți ani de atunci, dar Alesiei i-am dat HiPP și am început și cu Nicholas testele tot cu sortimentele lor.

Trebuie să alegeți cu mare grijă borcănelele de la raft și să vă asigurați că nu au fost cumva anterior desfăcute. Dacă observați că au capacul umflat, nu le utilizați. Asta e valabil în orice situație, nu numai când plecați în vacanță. Toate informațiile despre modul de depozitare și de utilizare sunt menționate pe ambalaje, deci respectați-le întocmai.

5. Încercați să nu fiți maniaci ai curățeniei

Da, e un mediu nou, copilul intră în contact cu alte obiecte decât cele cu care este obișnuit și pe care le curățați foarte bine atunci când sunteți acasă. E bine să fim precauți, dar să nu lăsăm teama și obsesia de curățenie să ne strice vacanță, pentru că, până la urmă, scopul este să ne relaxăm. E ok să dezinfectăm obiectele din cameră cu care cel mic va avea contact permanent și să-i curățăm mânuțele periodic, însă nu trebuie să-l punem pe bebeluș într-o bulă
Cam acestea ar fi sfaturile noastre. Până acum nu am plecat de acasă cu Nicholas pentru o perioadă mai mare de o săptămână, dar atunci când o vom face știm exact ce trebuie să avem în vedere.

Aștept în comentarii și sfaturile voastre legate de vacanță și poate îmi povestiți și cum a fost cu bebelușii voștri în călătorie, ce destinație ați ales și ce ați pus în bagaj!

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Ce trebuie să știi când pleci cu bebelușul în vacanță

  1. Dutu Oana Monica says:

    Noi am fost anul trecut la Slănic Moldova. Bebe avea atunci 6 luni și încă era alăptat exclusiv. Mi-a fost ușor pentru ca nu trebuia sa ma gândesc ce mănâncă bebe 😊 După diversificare când am plecat prima oara mi-am luat aparatul de gătit cu aburi 2in 1 de la Avent și asa ii pregăteam piureuri proaspete.

  2. Klara says:

    Noi ne dorim anul asta sa ajunge in Sighisoara,sa îmi revăd și eu frații și nepoatele.. Nu am mai fost de 5 ani de zile..și până la Sighisoara din Iași avem multe de vizitat…Lacul Ana ,Cheila Bicazului etc

  3. Rita Crăciun says:

    Frumos articol și foarte util.
    Prima data când am plecat în deplasare cu fetita am fost în stare sa luam toată casa cu noi, după care ne-am mai potolit și nu am mai carat lucruri inutile după noi, însă din geanta bebelușului nu ar trebui sa lipsească termometru, antitermicele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.