Experimente pentru copii
Toți știm că până și cele mai interesante experimente științifice pot fi explicate. În momentul în care îi spui copilului tău care sunt trucurile ce stau în spatele acestor experimente nu le strici farmecul; ba din contră, îi faci pe ei foarte fericiți că știu să explice mai departe prietenilor ceea ce au aflat.
Iată 6 experimente pe care copiii tăi le vor găsi uimitoare:
1. Cum faci un ou să intre într-o sticlă
Ai nevoie de:
- un ou
- o sticlă cu gât care să aibă diametrul mai mic decât oul
- o bucată mică de hârtie sau chibrituri
- o picătură de ulei vegetal
Experiment: Este posibil ca un ou obișnuit să intre într-o sticlă, fără să se spargă? Da! Pentru început, se fierbe oul și se curăță de coajă. Unge gâtul sticlei cu ulei vegetal, aprinde chibriturile și pune-le în sticlă. Apoi, pune oul deasupra sticlei și în câteva secunde oul va intră în sticlă.
Ce se întâmplă? Flacăra arde oxigenul din sticlă, ceea ce duce la formarea de aer rarefiat în interior. Presiunea redusă din sticlă, împreună cu presiunea normal din exterior acționează pentru a introduce oul în flacon. Datorită flexibilității sale, oul poate intra prin gâtul îngust al sticlei.
2. Vopsea pufoasă
Ai nevoie de:
FOLLOW ME
- mix de clătite
- sare fină
- apă
- colorant alimentar
- dischete de bumbac sau o pensulă groasă
- hârtie cartonată
Experiment: Pentru a face vopseaua se amestecă într-o ceașcă: mixul de clătite, 3 linguri de apă și colorantul alimentar. Fă același amestec pentru a obține vopsea de culori diferite. Pentru a desena cu ea folosește o pensulă groasă sau dischete din bumbac (utilizează una pentru fiecare culoare). După ce ai terminat de pictat, „coace-o” în cuptorul cu microunde în jur de 4-5 minute. Vopseaua se va umfla și se va întări și așa vei obține un tablou „pufos”.
Ce se întâmplă? „Vopseaua” pe care o utiliziezi este în esența un aluat, iar în timpul coacerii se umflă.
3. Bucăți de gheață pictate
Ai nevoie de:
- tăvi pentru cuburi de gheață (poți folosi și cupe sau boluri)
- o tavă cu pereți laterali
- sare
- coloranți alimentari sau vopsea
- pipetă sau linguriță
Experiment: Seara, pregătește niște cuburi de gheață în tăvile speciale. A doua zi, prepară soluția din sare și colorant alimentar în mai multe recipiente. Se pun cuburile de gheață pe tava cu pereții lateriali și se adaugă soluția formată cu ajutorul pipetei. Sarea va dizolva gheața, facând găuri mici în ea, iar vopseaua va crea modele frumoase în interior.
Ce se întâmplă? Atunci când sodiul intră în contact cu gheața, produce căldură și face gheața să se topească.
4. Ploaie în casă
Ai nevoie de:
- un recipient mare și transparent (un borcan sau un bol de saltă)
- apă
- o pipetă sau o linguriță
- colorant alimentar lichid
- detergent lichid
Experiment: Se toarnă puțină apă în recipient și se folosește detergentul lichid pentru a forma „norii” făcând spumă la suprafața apei. Toarnă cu ajutorul pipetei câteva picături de colorant alimentar în diferite locuri din suprafața spumei. Așteptă puțin, apoi ar trebui să începi să vezi „ploaia”.
Ce se întâmplă? Deoarece este dens, colorantul alimentar se prelinge prin spumă și se scufundă. Acest experiment este foarte bun dacă vrei să le explici copiilor efectul ploii în viață reală.
5. Viermi făcuți din amidon
Ai nevoie de
- amidon de porumb
- apă
- o tavă subțire de metal
- un subwoofer de la un stereo
- colorant alimentar
Experiment: Se amestecă două căni de amidon de porumb cu o cană de apă. Se toarnă amestecul în tavă și se pun câteva picături de colorant alimentar, apoi așează tavă pe subwoofer. Pornește muzica și urmărește împreună cu copiii dansul viermilor.
Ce se întâmplă? În cazul în care intră în contact cu o forță care îl lovește sau apasă, amestecul dintre apă și amidon devine greu. Muzica acționează ca o lovitură fizică împotrivă lui, făcându-l să se îngroașe.
6. Focul fără umbră
Ai nevoie de:
- un chibrit
- o lanternă
Experiment: Luminează un chibrit aprins ținând lanternă la o distanță de 10-15 cm distanță de perete. Vei observa că vezi doar umbra mâinii tale și a chibritului- flacără nu se va vedea.
Ce se întâmplă? Focul nu produce o umbră, deoarece nu împiedică trecerea luminii prin el, spre deosebre de materialele fizice.