Răsfățul de după dietă: mucenicii varianta light

Iubesc luna Martie! Astăzi mai mult ca niciodată, pentru că nu numai că am terminat dieta, dar s-a nimerit să fie și fix în ziua în care se mănâncă mucenicii, pentru care am o slăbiciune foarte mare. 🙂

Parcă îmi plouă deja în gură. Cel mai mult îmi plac mucenicii muntenești, adică cei preparați în apă, pe care îi mănânci cu lingurița, dar nu mă dau înlături nici de la cei moldovenești.

Dacă până acum aș fi spus că pot să mănânc la nesfârșit, nici nu mă gândesc să dau cu piciorul la efortul pe care l-am făcut cu dieta. Anul acesta sunt puternică și voi gusta numai cât să-mi fac pofta. Voi înlocui masa de prânz cu o porție moderată de mucenici în loc să devorez o oală întreagă.

An de an m-am bazat pe rețeta străbunicii mele, pe care femeile din familia mea o urmeză cu sfințenie din generație în generație. Coca trebuie frământată cu multă grijă și întinsă cu sucitorul, lăsată la dospit, apoi se decupează fiecare mucenic în parte și se lasă la uscat. Din păcate, anul acesta nu mi-a permis timpul să respect tradiția, așa că i-am cumpărat din comerț. Mă bazez totuși pe ingredientele secrete care aromează compoziția, așa că în timp ce mucenicii sunt în apa clocotită, potrivesc cu grijă toate ingredientele care vor da mucenicilor savoarea copilăriei: nucile, scorțișoara și coaja rasă de portocală și lămâie. Pentru că încerc să mă țin departe de zahăr, folosesc Green Sugar ca îndulcitor.

Dacă sunteți fani ai mucenicilor moldovenești, am găsit o rețetă perfectă și foarte ușor de urmat:

 

Această zi este din punctul meu de vedere una încărcată de lumină și har, în care se dă de pomană în amintirea celor 40 de Sfinți Mucenici, prăznuiți de Biserica Ortodoxă. Acești sfinți erau de origine romani, greci și armeni și erau cu toții soldați creștini. După ce au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre au fost lăsați să moară într-un lac cu apă înghețată.  După multe chinuri, dar și minuni vizibile primite în urma rugăciunilor lor, au văzut cum din cer coborau 40 de cununi strălucitoare pentru ei.

Această sărbătoare reprezintă în tradiția populară începutul, iar pentru mine chiar este începutul unui stil de viață despre care o să vă povestesc mai multe în curând. 🙂


PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!
Hai cu mine pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.