„Poveștile bune merită puțină înfrumusețare”, spune bătrânul Gandalf. Deși asta poate că funcționează de minune pentru ficțiune, în istorie nu ar trebui să se întâmple așa ceva, deoarece interpretările incorecte ale evenimentelor și presupunerile pot ajunge, cu timpul, în manuale.
Iată câteva „fapte” pe care nu ar trebui să le considerăm adevărate:
1. Shakespeare n-a scris nicio piesă. Autorul e altcineva
Shakespeare s-a născut și a crescut într-o magazie de oi, unde nu ar fi putut obține suficiente cunoștințe pentru niște piese așa elaborate. În plus, nu există o semnătură unică a scriitorului – apar Shakespeare, Shake-speare sau chiar Shak-spear.
2. Marie-Antoinette nu le-a spus țăranilor să mănânce prăjitură
Se spune că regina franțuzoaică le-ar fi spus supușilor ei săraci: „Dacă nu au pâine, să mănânce cozonaci!” Pe când spune Jean-Jacques Rousseau că se întâmpla asta, Marie-Antoinette avea 9 ani și trăia încă în Austria.
3. Piramidele nu au fost construite de sclavi
În anii 90, arheologii au descoperit morminte ale constructorilor piramidelor. Au fost îngropați cu onoruri și erau foarte apropiați de faraoni. Investigarea scheletelor arată că oamenii erau bine hrăniți.
4. Centura de castitate e o minciună
Se spune că atunci când un om pleca într-o cruciadă, punea soției sale o centură de metal, ca ea să nu-l poată înșela cât e plecat. Totuși, nicio femeie nu o putea purta mai mult de câteva zile fără să moară de septicemie.
FOLLOW ME
5. Sfinxul din Giza și-a pierdut nasul cu mult înainte ca Napoleon să fi ajuns în Egipt
Se crede că în timpul campaniei din Egipt (1798-1801), Napoleon i-a pus pe soldați să exerseze trăgând în Sfinx. De fapt, Sfinxul rămăsese fără nas cu mult înainte de venirea lui Napoleon – o dovedesc niște gravuri făcute de un călător cu câteva decenii mai devreme.
6. Biblioteca din Alexandria a fost distrusă cu mult înainte de faimosul incendiu
Se presupune că pergamente prețioase au fost distruse în timpul atacului lui Cezar asupra Alexandriei. De fapt, biblioteca a fost abandonată după ce cheltuielile pentru întrețnere au fost reduse și bursele desființate.
7. Calul troian nu a existat
Unii cercecetători cred că a existat doar un berbece care arăta ca un cal, iar alții spun că e posibil ca un cutremur să fi distrus zidurile Troiei.
8. Piramidele nu au fost construite de sclavi
Există dovezi convingătoare că mormintele maiestuoase ale faraonilor au fost construite nu de sclavi și nu de evrei, ci de oameni angajați liberi și chiar de profesioniști în domeniul artelor.
9. Cleopatra nu a fost originară din Egipt
Ffaimoasa regină a Egiptului era de origine greacă. Cleopatra s-a născut în Alexandria. Ea este descendenta dinastiei Ptolemeice, care a preluat controlul asupra Egiptului dupa moartea lui Alexandru cel Mare.
sursa: brightside.me