Ce spune ORDINE în care s-au născut COPIII despre PERSONALITATEA lor

Poate că ai mai auzit că cel mai mare copil din familie tinde să fie foarte responsabil, pe când copiii care nu au frați sau surori sunt, foarte posibil, mai egoiști și provocatori. Sunt acestea simple stereotipuri sau chiar e adevărat că ordinea nașterii noastre ne poate influența personalitatea?

Iată niște posibile răspunsuri:

Teoria ordinii nașterii a început la sfârșitul anilor 20 ai secolului trecut, cu Alfred Adler, colegul și prietenul lui Sigmund Freud. Adler credea că ordinea în care vii pe lume într-o familie îți afectează personalitatea:

Primul născut (cel mai mare copil)

După cum spunea Adler, cel mai mare copil tinde să fie conservator, orientat spre putere și predispus la a fi lider. Deoarece își asumă adesea responsabilitatea pentru rudele lor mai tinere, primii născuți sunt afectuoși, mai dispuși să devină părinți și e mult mai probabil să ia inițiativa.

Cel de-al doilea copil (copilul mijlociu)

FOLLOW ME

Deoarece fratele sau sora sunt niște „modele” pentru al doilea copil, acesta se luptă adesea să-i depășească. Ritmul dezvoltării este mai înalt. Copiii mijlocii dintr-o familie tind să fie ambițioși, dar sunt rareori egoiști. E foarte probabil ca ei să-și seteze scopuri nerezonabil de înalte. Asta crește numărul de eșecuri , dar ceea ce îi face să fie puternici e capacitatea de a trece cu bine prin
dificultățile vieții.

Ultimul născut (cel mai tânăr copil)

De obicei, cel mai mic copil are parte de multă îngrijire și atenție din partea părinților și chiar a fraților mai mari. De aceea pot simți că au mai puțină experiență și că nu sunt foarte independenți. Totuși, ultimii născuți sunt foarte motivați să-și depășească frații sau surorile mai mari. De cele mai multe ori au mult succes și ajung să fie cunoscuți în domeniul pe care și-l aleg. Devin cei mai rapizi atleți, cei mai buni muzicieni sau cei mai talentați artiști. Cel mai tânăr copil dintr-o familie tinde să fie foarte sociabil, dar și mai iresponsabil și mai frivol decât ceilalți copii.

Copilul singur la părinți

Dacă nu are frați sau surori cu care să concureze, copilul singur la părinți concurează adesea cu tatăl. Fiind foarte răsfățați de părinți, copilul singur la părinți se așteaptă să fie îngrijit și protejat și de către toți ceilalți. Stilul lor de viață este unul dependent și centrat pe sine. Copilul singur la părinți are adesea probleme de interacționare cu ceilalți și tinde să de vină perfecționist – și reușește să-și atingă scopurile, cu orice preț.

 

Are ordinea nașterii vreo importanță pentru IQ?

Teoria spune că ordinea în care te naști are un impact asupra personalității și IQ-ului. Nu toți cercetătorii sunt de acord. Unii resping teoria cu totul, iar alții sunt convinși că aceasta joacă un rol crucial. Cercetătorii de la Universitatea Leipzig și cei de la Universitatea din Mainz au studiat peste 20.000 de adulți din Statele Unite, Regatul Unit și Germania. Conform acestui studiu, copiii mai mari au avut rezultate mai bune la testele de inteligență. Ordinea nașterii nu are însă importanță pentru stabilitatea emoțională și pentru imaginație.

În ceea ce priivește personalitatea, primii născuți tind să fie onești și dominatori, dar mai puțin sociabili și mai puțin rezistenți la stres. Copiii mijlocii sunt conștiincioși, cei mai mici sunt deschiși și sociabili, iar copii singuri la părinți sunt adesea neliniștiți, dar sociabili.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.