Consumul fructelor și legumelor de tot felul a fost de mult timp asociat cu scăderea riscului apariției multor probleme de sănătate. Multe studii au arătat că un consum ridicat de pepene scade riscul de obezitate, diabet și boli de inimă și mărește speranța de viață. De asemenea, pepenele te ajută să ai un păr sănătos, îți dă energie și te ajută să pierzi în greutate.
Riscul de a face astm e mai mic în cazul celor care consumă multe alimente care conțin vitamina C. Unul dintre aceste alimente este pepenele.
Extractul suplimentar de pepene îmbunătățește sănătatea sistemului circulator la adulții obezi de vârstă mijlocie. Dietele bogate în licopen, care se găsește și în pepene, te protejează de bolile de inimă.
Fiind o sursă excelentă de antioxidanți, inclusiv vitamina C, pepenele te ajută să combați formarea radicalilor liberi care cauzează cancer. Consumul de licopen a fost asociat cu scăderea riscului de cancer de prostată.
Pepenele, datorită conținutului ridicat de apă și fibre, te ajută să previi constipația și este benefic pentru un tract digestiv sănătos.
Având în vedere că 92% din pepene este apă, acesta este o gustare grozavă în timpul verilor fierbinți de vară și te ajută să nu te deshidratezi.
Pepenele și sucul de pepene reduc durerea de mușchi și îi ajută pe atleți să-și revină după exercițiile fizice.
FOLLOW ME
Cui nu-i plac pepenii? Cei mai mulți oameni au o adevărată pasiune pentru acest fruct delicios și revigorant. Unii dintre noi credem că, dacă nu ești un fermier cu experiență, nu poți cumpăra un pepene zemos, gustos, dulce și copt de tot. Asta nu e adevărat, dacă știi la ce să te uiți atunci când alegi un pepene. E posibil să știi dacă un pepene e copt fără să îl tai. Iată câteva sfaturi de la cei mai buni fermieri, ca să poți alege cel mai bun pepene:
1. Caută pata „de la câmp”
Pata galbenă, cunoscută și ca pata de la câmp, este locul în care pepenele a stat pe pământ. Pepenii copți au mereu pete de un galben cremos sau portocaliu, dar nu albe.
2. Caută „rețeaua”
Această rețea de linii maro înseamnă că albinele au atins părțile polenizatoare ale florii de multe ori. Cu cât a fost mai polenizat, cu atât mai dulce este fructul.
3. Pepeni „fată” și „băiat”
Mulți oameni nu știu că fermierii diferențiază pepenii în funcție de gen. de exemplu, „băieții” sunt mai mari, au o formă alungită și sunt mai apoși. „Fetele” au o formă mai rotunjită și sunt foarte dulci.
4. Fii atent/ă la mărime
Nu alege nici cel mai mare, nici cel mai mic pepene. Alege un fruct de mărime medie. Oricum ar fi, pepenele ar trebui să fie greu.
5. Cercetează coada
Coada uscată indică faptul că pepenele e copt, iar dacă e verde, înseamnă că pepenele a fost cules prea devreme și că nu s-a copt suficient.