Un coeficient de inteligență (IQ) este scorul total obținut din diverse teste standard create pentru a evalua inteligența umană. Abrevierea „IQ” a fost stabilită de psihologul William Stern și vine de la termenul german „Intelligenzquotient”, termenul său pentru o metodăde testare a inteligenței de la Universitatea din Wroclaw. Din punct de vedere istoric, IQ este rezultatul obținut prin împărțirea vârstei mentale a unei persoane la vârsta sa cronologică, amândouă exprimate în ani și luni. Rezultatul este apoi înmulțit de 100 de ori. Aproximativ două treimi din populație au un IQ între 85 și 115, cam 5% din populație are un IQ de peste 125 și 5% au un IQ sub 75.
Testele IQ sunt folosite în plasarea educațională, în evaluarea dizabilității mentale și în evaluarea aplicanților la o slujbă. E posibil ca studenții să-și îmbunătățească rezultatele la testele standard, da rei nu își îmbunătățesc mereu și abilitățile cognitive, cum sunt memoria, atenția și viteza.
Printre testele IQ care măsoară inteligența se numără:
1. Scala de inteligență Stanford-Bine
2. Testul de abilități cognitive Woodcock – Johnson
3. Matricele progressive Raven
4. Scala de inteligență a adulților Wechsler
5. Abilitățile Mentale Primare Thrustone
6. Scala de estimare intelectuală Reynolds
7. Scala de Abilități Diferențiate
8. Testul rapid de inteligență Kaufman
9. Sistemul de estimare Das – Naglieri
10. Cattell Culture Fair III
În 2016, renumiții psihologi evoluționiști Satoshi Kanazawa și Norman Lee au realizat un studiu pe tema efectelor pe care le au densitatea populației asupra individului. Experimental a descoperit că oamenii cu un IQ ridicat au rezultate similare. Fă și tu testul de mai jos pentru a afla dacă ai niște rezultate asemănătoare cu celor care au un IQ ridicat. Ține însă cont că testul este subiectiv, din moment ce nu toți oamenii se încadrează într-un standard:
1. Ai putea trăi într-o zonă foarte populată a unei metropole?
FOLLOW ME
1. Nu, m-ar deranja un număr mare de oameni.
2. Nu-mi pasă, mă simt foarte bine oricunde.
2. Te simți trist/ă și singur/ă dacă nu comunici cu prietenii tot timpul?
1. Probabil că da.
2. Probabil că nu.
Rezultate:
Dacă ai ales pentru ambele întrebări primul răspuns, e foarte probabil ca „indexul fericirii” tale să fie la un nivel înalt.
Dacă totuși, ai ales opțiunea numărul doi în ambele cazuri, ești o persoană cu un IQ ridicat.
După cum au descoperit cercetătorii, oamenii cu abilități intelectuale ridicate sunt mai bine echipați să găsească soluții la probleme și se pot adapta mai repede la un nou mediu – în acest caz, orașele mari și zonele foarte populate. Acești oameni tolerează mai ușor stresul din orașele mari și nu au nevoie de sprijinul prietenilor: sunt independenți și pot supraviețui pe cont propriu. Dacă ai ales alte opțiuni, e foarte probabil să fi găsit un echilibru între fericire și inteligență.