Pământul este rotund, Mercur este cea mai fierbinte planetă, iar Soarele este galben – s-ar părea că acestea sunt lucruri știute, care nu pot fi negate nici măcar de cei care nu au foarte multe cunoștințe despre astronomie. Totuși, nu strică să îți pui niște întrebări.
Iată câteva informații despre Sistemul Solar care s-ar putea să te uimească:
1. E Pământul perfect sferic?
Asta e adevărat, dar, paradoxal, fals în același timp. Forma planetei noastre se schimbă constant, datorită mișcărilor nesfârșite ale plăcilor continentale. Desigur, rata la care se mișcă e foarte mică – vreo 5 cm pe an. Acest lucru influențează însă înfățișarea planetei, care, de fapt, e departe de a fi perfect rotundă.
2. Are Luna o parte întunecată?
Se crede că razele Soarelui ajung la o singură parte a Lunii, cealaltă rămânând permanent în întuneric – și asta pentru că satelitul nostru natural își îndreaptă o singură față spre Pământ, iar pe cealaltă nu o putem vedea. Adevărul e că Soarele strălucește și încălzește atât partea vizibilă, cât și pe cea invizibilă a Lunii. Perioada în care Luna se învârte în jurul axei sale coincide cu perioada pe care o petrece pe orbita Pământului și de aceea noi îi vedem o singură parte.
FOLLOW ME
3. Este temperatura pe Mercur mai mare decât pe alte planete?
Totul pare logic aici. Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare, așa că pare normal ca temperatura să fie mai ridicată aici. Totuși, se pare că cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar este Venus, deși se află la 50 milioane de kilometri de Soare. În timpul zilei, temperatura de pe Mercur este de aproximativ 350 de grade Celsius, iar pe Venus aceasta poate să ajungă la 480 de grade Celsius.
4. Chiar e Soarele o mare minge de foc?
Toată lumea știe că temperatura de pe suprafață Soarelui este inimaginabil de înaltă – de peste 5700 de grade Celsius. Așa că e logic să presupui că Soarele nu este decât o minge de foc gigantică. Totuși, aceasta nu este o comparație potrivită. Ceea ce ne gândim că e foc este de fapt energie sub forma de căldură și lumină, produse de reacțiile termonucleare care au loc în interiorul stelei. Reacțiile termonucleare implică transformarea unor elemente în altele, iar în urma acestui proces se degajă lumină și căldură. Acestea trec prin toate straturile Soarelui până ajung în fotosferă.
5. Ar exploda un om dacă ar ajunge în spațiu fără un costum?
Această impresie greșită este, desigur, rezultatul filmelor de la Hollywood care arată ce se presupune că s-ar întâmpla cu oamenii dacă ar ajunge în afara navetei spațiale. Adevărul este că pielea noastră este suficient de flexibilă pentru a ne ține organele interne la locul lor. Și pereții vaselor de sânge ar împiedica fierberea, datorită elasticității lor. Apa din celulele pielii noastre ar începe însă să fiarbă în spațiu, ceea ce va mări dimensiunile corpului. Moartea ar apărea din cauza lipsei de oxigen – în 15 secunde ți-ai pierde cunoștința, iar în 2 minute ai fi mort.
sursa: brightside.me
Citește și: 12 lucuri surprinzătoare despre UNIVERS descoperite de NASA pe care nu ți le-a spus nimeni
Universul este alcătuit din spațiu și timp, iar componentele sale sunt planetele, lunile, planetele micuțe, stelele, galaxiile. Sistemul nostru solar e localizat în galaxia Calea Lactee, una dintre numeroasele galaxii din Univers. Se presupune că acestea sunt distribuite uniform în toate direcțiile, ceea ce înseamnă că Universul nu are nici margini și nici centru. Descoperirile de la începutul secolului XX au arătat că Universul a avut un început și că se extinde, într-un ritm care crește tot mai mult. Universul s-a format în urma Bing Bang-ului, când spațiul și timpul au apărut în același timp în urmă cu 13.799±0.021 miliarde de ani în urmă.
După explozia inițială, Universul s-a răcit, permițând primelor particule subatomice să se formeze. Norii uriași s-au unit mai târziu datorită gravitației pentru a forma galaxiile, stelele și tot ce se vede azi. În legătură cu soarta Universului există o mulțime de teorii- unii fizicieni și filozofi refuză să speculeze, deoarece se îndoiesc că vom ști vreodată ce a fost înainte de Bing Bang.Multe descoperiri incredibile despre realitatea în care trăim încă așteaptă să fie descoperite. Pentru a demonstra asta, iată câteva lucruri despre Univers care te vor uimi:
1. 99% din materie e spațiu gol. Dacă ai înlătura tot spațiul din atomii noștri, atunci omenirea (7 miliarde de oameni) ar intra într-un singur cub de zahăr.
2. În fiecare dintre noi există atomi care au făcut cândva parte din stele care au explodat cu miliarde de ani în urmă.
3. Un procent mic din electricitatea statică a televizoarelor noastre este luminozitatea remanentă a Big Bang-ului.
4. Dacă ai fi un extraterestru și ai trăi la 65 de milioane de ani lumină depărtare de Pământ și ai privi printr-un telescop super performant, ai vedea dinozauri.
5. Un an pe Venus e egal cu 224 de zile de pe Pământ, dar o zi pe Venus e echivalentul a 243 de zile de pe Pământ. Acolo, o zi e mai lungă decât un an.
6. Aproape toți atomii de hydrogen din corpurile noastre s-au format ca urmare a Bing Bang-ului, în urmă cu aproximativ 13.7 milioane.
7. Soarele reprezintă 99.8% din masa Sistemului Solar. E atât de mare încât ar putea să încapă în el 1.3 milioane de planete cum e a noastră.
8. Există mai multe stele în Univers decât există particule de nisip pe Pământ.
9. Universul miroase a zmeură, rom, bacon, migdale fripte și praf de pușcă.
10. Stelele Neutron sunt atât de dense încât o linguriță din componența lor cântărește mai mult decât Muntele Everest.
11. Materia obișnuită pe care o vedem reprezintă doar un procent de 5% din Univers. Restul de 95% este energie neagră și materie neagră, despre care știm foarte puține în momentul actual.
12. Iată cum va arăta Pământul dacă asteroidul Apophis îl va lovi în 2070.