Ce BENEFICII necunoscute are mersul la solar

Te-ai întrebat vreodată de ce ești mai fericit în anotimpurile calde sau de ce simți că vei avea o zi bună atunci când afară e soare? Ei bine, totul are o explicație științifică și vremea ne influențează starea de spirit mai mult decât ne-am aștepta.

M-am trezit dimineață foarte fericită și plină de energie. Nu pentru că urma să fac ceva important, ci pentru că atunci când am deschis ochii, am văzut că este foarte însorit și primul impuls a fost să deschid geamul și să stau la soare. Se întâmplă adesea să fiu bine dispusă atunci când vremea e frumoasă și mai melancolică în zilele ploioase. De ce? Specialiștii o numesc meteodependenţă, adică o manifestare depresivă ce afectează persoanele sensibile la  schimbarea vremii, a anotimpurilor, în special în timpul iernii, şi la absenţa prelungită a soarelui puternic.  În țările nordice, spre exemplu, rata depresiei este foarte crescută tocmai din cauză că vremea e mai mereu mohorâtă.

Pornind de la acest subiect, am început să mă întreb care este legătura între soare și fericire. Așa m-am gândit să contactez un specialist care „să mă lumineze”. Știam că soarele ne ajută să sintetizăm vitamina D, și pentru că am vrut să aflu mai multe, am apelat la Vlahos Fotis,  specialist în nutriție și director european la bzb.ro pentru a afla care este legătura dintre vitamina D, soare și fericire.

Care este legătura între vitamina D și fericire?

Nu e vorba numai de fericire. Vitamina D ne ajută să fim cumva mai fericiți pentru că avem o imunitate mai bună, stăm mai mult afară, în soare (atunci se produce vitamina D). Când stai afară, ieși cu prietenii sau mergi la plajă e normal să te simți mai bine și să legi fericirea de ceea ce vezi în jurul tău. Nu pot să zic că vitamina D e legată în mod direct de fericire, dar este în strânsă legătură cu funcția tiroidei.

Ce se întâmplă iarna, când nu ne mai expunem la soare  și stăm mai mult în casă?

În perioada asta nu avem atât de mult soare și de asta trebuie să fim atenți la almentație și să ne îmbogățim dieta cu produse ce conțin vitamina D (pește, ouă, ulei de ficat de cod). Dar tot avem nevoie de soare, pentru că expunerea celulelor de piele la soare ajută la sintetizarea vitaminei D. Așa că atunci când vedem soare ar trebui să ieșim puțin din casă și să ne bucurăm de el.

Vremea mohorâtă mă face să mă simt lipsită de energie, nu mai am chef nici să merg la sală și parcă și kilogramele se acumulează mai ușor. E din cauza lipsei de vitamina D? Ne ajută vitamina D la slăbit?

În adolescență, vitamina D te ajută la creștere, când suntem mai în vârstă ne ajută la imunitate și la prevenirea răcelii. Totodată, vitamina D se depozitează în grăsime. Așa că dacă sunt mai plinuț și vreau să slăbesc, organismul simte că nu are depozit mare și nu poate să o piardă vitamina D, pentru că e vitală. Vitamina D nu ne slăbește, dar „ține cheile” și te lasă să scapi de grăsime dacă alimentația ta e corectă.

Se spune ca exista multe beneficii pentru bronzarea în timpul iernii, de la efecte pozitive de bronzare (cum ar fi acea stralucire de aur) la absortia de vitamina D necesara organismului. De asemenea, oamenii din țările nordice apelează la acest truc pentru a-și asigura necesarul de vitamina D pe perioada iernii.

Poți să acumulezi cantitatea necesară de vitamina D prin mersul la solar?, amîntrebat-o şi pe prietena mea, Geanina Ilieş, care este proprietara salonului de bronzat ErgoSun.

Solarul poate să suplinească cumva lipsa soarelui, însă trebuie să nu exagerăm .

mg_3582-6348330

Conform părerii unuia dintre cei mai importanţi experţi în domeniu, dr. Michael F. Holick, profesor de medicină, dermatologie, fiziologie şi biofizică de la Boston University School of Medicine, expunerile scurte la soare sau echivalentul lor de stat în solarii poate înlătura urmele de debilitate şi uneori de boli mai grele cum ar fi: osteoporoza, hipertensiunea, diabetul, depresia, cancerul de vezică, sân, colon, ovare, uter, rinichi şi prostată.

Expunerea la razele UV controlate are un efect pozitiv și asupra psihicului uman: reduce stările depresive, elimină stresul, relaxează și actioneaza asupra bunei dispoziții, tocmai datorită faptului că razele UV declanșează Vitamina D care reprezinta un avantaj din punct de vedere medical.

Eu mi-am făcut deja o programare la ErgoSun pentru un bronz de iarnă care să-mi aducă aportul necesar de vitamina D.

Așadar, dacă simți că iarna își pune amprenta în mod negativ asupra stării tale de spirit, poate că ar trebui să faci o scurtă vizită la solar, dar cere părerea persoanelor de specialitate pentru a aflat de câte ședințe ai nevoie. 🙂

PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de oameni care mă citesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.