Dacă îți supraveghezi îndeaproape sănătatea (mâncând corect, făcând exerciții fizice în mod regulat și găsind timp pentru odihnă), dar totuși nu te simți bine, lucrurile din casa ta s-ar putea să fie de vină. Iată câteva obiecte care ți-ar putea influența în mod negativ sănătatea:
1. Covoarele
Substanțele adezive și vopseaua folosite la confecționarea covoarelor eliberează compuși organici volatile, care pot cauza dureri de cap, alergii, oboseală etc. Mochetele sunt și mai rele din acest punct de vedere, deoarece nu poți să scapi ușor de praful de sub ele, care poate provoca astm. Atunci când îți cumperi un covor nou, caută unul din materiale naturale și ai grijă să nu fie foarte mare, ca să-l poți curăța mai ușor.
2. Imprimantele
Studiile au arătat că imprimantele laser aruncă în aer mici particule de pudră de imprimat, care ne ajung în plămâni. Prin urmare, s-ar putea să te trezești cu boli de plămâni sau boli cardiovasculare. Dacă vrei neapărat să ai o imprimantă acasă, pune-o într-o cameră bine ventilată.
3. Odorizantul de camera
FOLLOW ME
Toxinele din odorizantele de cameră ți se acumulează în corp în timp. Aceste chimicale îți pot afecta hormonii și dezvoltarea reproductivă și pot avea efecte negative mai ales asupra copiilor și femeilor însărcinate.
4. Biberoanele copiilor
Cele mai multe biberoane sunt confecționate din plastic, care conține o substanță numită bisfenol A. Structura acestuia seamănă foarte mult cu estrogenul și poate cauza un dezechilibru hormonal serios în corpul copiilor. Caută niște biberoane din materiale mai sigure.
5. Salteaua
Multe saltele au un nivel ridicat de eteri difenil-polibromurați, care pot cauza probleme ale creierului, scăderea performanței reproductive și probleme cu tiroida. Sunt periculoși mai ales pentru copii. E foarte probabil ca saltelele vechi să conțină substanțe dăunătoare, așa că, dacă nu ți-ai mai schimbat salteaua de mult timp, înlocuiește-o cu una nouă, din fibre organice.
6. Caserolele alimentare
Caserolele alimentare sunt făcute din plastic, care conține chimicale, cum sunt ftalații, ce afectează sistemul endocrine și pe cel reproducător, cauzând o presiune ridicată a sângelui și rezistență la insulin în cazul adolescenților. Dacă e posibil, alege recipiente din sticlă sau ceramică și nu încălzi niciodată mâncarea la microunde într-un recipient din plastic.
7. Sticlele de plastic
Substanțele chimice toxice pot să ajungă și în băutura ta. Deși majoritatea sticlelor sunt acum confecționate fără bisfenol A, acesta nu este singura substanță chimică dăunătoare. Încearcă să folosești mereu sticle sau pahare de sticlă sau de oțel inoxidabil.
8. Perdelele de duș
Ftalații sunt folosiți de multe ori pentru a slăbi plasticul care face parte din perdelele de duș. Ftalații fac rău copiilor, afectând funcționarea creieruli și reducând abilitatea de a învăța și de a reține informații. Alege niște perdele din materiale naturale, precum bambusul sau bumbacul.
9. Canapeaua
Compușii care protejează de foc conțin suubstanțe ce pot dăuna creierului și sistemului reproducător și pot cauza probleme cu tiroida. Dacă e posibil, înlocuiește mobila veche cu una nouă.
10. Hârtia igienică
Dacă vedeți cuvântul „aromatizat” pe etichetă, înseamnă că în compoziție există ftalați și alte substanțe nocive. Deși efectele ftalatilor se datorează în principal inhalării, această substanță poate provoca probleme grave și în contact cu pielea. Alegeți produsele fără arome.