Românii, automedicația şi riscurile ei

Românul este specialist în orice domeniu, se pricepe la orice şi are un răspuns pentru orice, chiar şi pentru sănătatea sa. Este un adevăr dureros, pe care, fie că ne place sau nu să îl recunoaştem, în sinea noastră îl ştim cum toţii.

Fie că ne doare capul, că tuşim, că avem febră, că ne doare măseaua, că ne doare stomacul, că avem ameţeli sau că ne simţim rău din cine ştie ce motiv, dăm repede fuga la dulapul cu medicamente şi ne tratăm singuri. Nu este român care să nu ştie să se trateze singur. Medicul este o opţiune doar în caz de urgenţă, în fapt, doar atunci când simptomele nu mai pot fi ţinute sub control de medicamentaţia autoadministrată.

Consecinţele automedicaṭiei pe termen lung, pot fi dintre cele mai grave, prin necumularea simptomatologiei într-un diagnostic clar, prin exces de pastile ingerate sau prin educarea credinţei false că suntem proprii noştri medici. O afirmă răspicat medicii şi psihologii: “Nu suntem atotștiutori. Se întâmplă să ne facem rău cu mâna noastră!”, spune psihologul Dana Dumitra Dumitrache.

Romanii se trateaza singuri

Faptul că ne tratăm după ureche ne ajută pe termen scurt, dar pe termen lung nu ne face deloc bine. Doamna doctor Corina Angelescu, medic primar gastroenterolog spune că “prin definiție, automedicația înseamnă că pacientul își pune singur diagnostic și își găsește singur tratamentul, în general, el nefiind pregătit pentru asta. Automedicația este dăunătoare, mai ales la categorii de vârstă extreme: la copii și la oameni în vârstă. Pentru uzuala durere de cap, cefalee, e foarte simplu să luăm o pastilă de paracetamol, nurofen sau aspirină. Se rezolvă cu acea tabletă, dar importante sunt cauzele. Dacă este voba despre o boală pe care pacientul nu o cunoaște, simptomele pot fi foarte înșelătoare. Nu stă în puterea unui om care nu a studiat medicina să-și pună singur diagnosticul. Putem să ne înșelăm cu mare usurință asupra simptomelor și semnificației lor.”

De multe ori ni se pare mai eficient şi mult mai comod să ne tratăm singuri, dar cauzele unor simptome pot fi cu totul altele decât cele pe care le cunoaştem noi, iar automedicamentaţia poate fi mai periculoasă decât ne-am putea imagina.

Sunt mai multe motive pentru care ne comportăm, printre care se numără comoditatea sau economia de timp, este de parere dna dr. Angelescu: “E atât de simplu să rezolvi problema în câteva minute.Un altul ar fi economia de bani, dacă trebuie să-ţi faci programare, undeva, în privat. Un altul ar putea să fie senzaţia de cunoaştere: uite, am luat o pastilă, mi-am rezolvat singur problema, deci mă pricep şi mă autovalorizez. Un alt motiv ar putea fi ruşinea. Multi oameni depresivi nu apelează la consultul medical. Preferă să-şi procure medicamentaţia antidepresivă pentru că le e ruşine să-şi mărturisească simptomele.”

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

Totul porneşte de acasă, din educaţia pe care o primim. Psihologul Dana Dumitra Dumitrache este de părere că „românul nu este un om disciplinat. Automedicaţia ţine de educaţie, de proiecţia pe care o facem vis-à-vis de boală şi de viaţă, în genere.”

În Europa, medicamentele din farmacie se vând exclusiv cu reţetă medicală. Oamenii trec mai întâi pe la medicul specialist,înainte să intre în farmacie.“Medicamentele sunt achiziţionate uşor de la farmacie. Legislaţia în vigoare este permisivă. Şi vă dau un exemplu: antibioticele pot fi cumpărate în weekend sau noaptea, e adevarat, în doze mai mici, fără reţetă”, completează doamna psiholog.

Care sunt pericolele la care ne expunem atunci când alergăm la medicamentele din casă, înainte de a merge la un control medical, dar şi cum ne putem îndrepta acest obicei dăunător, aflaţi urmărind emisiunea „Numai de bine”, in fiecare duminica de la ora 09:30, la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.