Tot ce există pe Pământ evoluează. Deși uneori schimbările se petrec în decursul a câteva secole, oamenii de știință din lume nu își pierd niciodată interesul de a le studia. Iată câteva lucruri care dovedesc faptul că oamenii evoluează în fiecare zi:
1. Adulții pot să bea lapte
Inițial, oamenii puteau să bea și să absoarbă laptele numai în copilărie, dar o genă a evoluat astfel încât și adulții să poată face asta. Gena a devenit necesară după domesticirea vacilor, a caprelor și a oilor. Cei mai mulți oameni care pot să absoarbă lactoza au strămoși care au trăit în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud.
2. Măselele de minte nu mai apar
Dantura omului modernă diferă de cea a strămoșilor noștri. Dinții noștri sunt mai mici, iar unor oameni nu le apar deloc măselele de minte. Acest lucru se întțmplă pentru că mâncarea noastră este mai moale. La oamenii care mai au măsele de minte, acestea apar între 18-25 de ani.
3. Numai unii dintre noi au ochi albaștri
FOLLOW ME
Inițial, toți oamenii aveau ochi căprui, dar acum 6-10 mii de ani a avut loc o mutație și așa au apărut oamenii cu ochi albaștri. Așa cum am învățat cu toții, alela genetică responsabilă de ochii albaștri nu este dominantă. Cu toate acestea, încă reușește să „supraviețuiască”.
4. Înălțimea medie crește
De-a lungul evoluției, înălțimea oamenilor a tot crescut. Într-o sută de ani, din 1880 până în 1980, înălțimea medie a bărbațiilor europeni a crescut cu 11 cm.
5. Căderea părului
În ceea ce privește părul de pe corp, oamenii moderni sunt diferiți de strămoșii noștri. Pielea noastră este acoperită cu un păr mai subțire și mai deschis la culoare, exceptând zona capului, a axilelor și inghinală. În aceste părți părul poate să fie gros și închis la culoare. Reducerea densității și mărimii firelor de păr ale oamenilor joacă un rol important în termoreglarea prin transpirație. Genele și părul din nas și urechi oferă ceva protecție împotriva factorilor de mediu. Sprâncenele împiedică sudoarea să ne ajungă în ochi. Părul de pe cap poate juca un rol în stabilizarea temperaturii creierului. Pe de altă parte, părul poate fi important și în procesul selecției partenerilor sexuali.
6. Putem să respirăm la o altitudine ridicată
Oamenii din Tibet trăiesc într-una dintre cele mai puțin populate regiuni de pe planetă – munții Himalaya, fără să aibă probleme de respirație din cauza aerului sărac în oxigen. Studiile au arătat că în sângele lor se găsește un nivel mai scăzut de hemogloobine. La oamenii neobișnuiți cu asemenea altitudini, nivelul hemoglobinei din sânge crește, iar sângele se îngroașă.
7. Ne doare spatele
Oamenii moderni merg pe două picioare, spre deosebire de strămoșii noștri îndepărtați. În decursul evoluției coloana noaastră s-a adaptat pentru poziția verticală, dar unii încă au probleme cu durerile de spate.