Topul ȚĂRILOR în funcție de DIFERENȚA DE SALARIU dintre femei și bărbați

Cele mai ridicate salarii pentru femei le intalnim in tarile Scandinave, in Europa de Nord. Aici, discrepanta dintre veniturile barbatilor si cele ale femeilor este insesizabila. Cele mai scazute- in tarile din Orientul Mijlociu, unde predomina religia Islamica.

Aceste diferente dintre genuri ar trebui evitate si indreptate catre egalitatea dintre sexe.

Tari in care nivelul veniturilor dintre femei si barbati este aproape egal:

Pe primul loc: Islanda

Aici, nu exista o diferenta de salarizare intre profesii. Se considera faptul ca fiecare munca trebuie apreciata, respectata, pornind de la un manager si ajungand la o femeie de serviciu. In plus, aproape fiecare locuitor are 2 job-uri: unul pentru bani, iar celalalt pentru a-si satisface anumite pasiuni. Fiecare ospatar sau doctor, este de asemenea si un artist, un fotograf.

Al doilea loc: Finlanda

FOLLOW ME

In ciuda unui mic decalaj al salariilor, profesiile in Finlanda sunt strict divizate in “profesii pentru femei” si “profesii pentru barbati”. Inca din scolile primare, copiii sunt pregatiti sa-si aleaga meseria, in functie de gen. Ca un fel de regula, femeile sunt in general bone, asistente, se ocupa de curatenie sau lucreaza la birou

Al 3-lea loc: Norvegia

Norvegia, ca si celelalte tari Scandinave, nu prezinta o impartire foarte stricta intre saraci si bogati, existand doar clasa mijlocie. In schimb, fata de Finlanda, este absolut normal ca femeile sa lucreze si in alte domenii, cum ar fi mecanica.

Al 4-lea loc: Suedia

In Suedia, dupa nasterea unui copil, fiecare parinte este obligat sa isi ia acel concediu medical, nu doar femeile. Asta inseamna ca, cel putin 3 luni, fiecare barbat sta acasa cu bebelusul. Varsta medie la care femeile fac copii este de peste 30 de ani, atunci cand ele pot avea deja propria afacere, propria cariera, astfel ca se duc la munca imediat dupa nasterea celui mic.

Al 6-lea loc: Irlanda

Stiati ca Irlanda a fost condusa de catre femei de 20 de ani? Chaiar asa, Mary Robinson (1990-1997) si Mary McAleese (1997-2011). In alegerile din 1997, 4 din 5 candidati au fost femei. Participarea activa a femeilor in politica a dus la legalizarea anticonceptionalelor in anul 1979. Pe parcursul acestor ani, intreruperile de sarcina si divorturile au reprezentat importante teme de discutie, astfel ca femeia avea dreptul de principal membru al unei societati .
Tari cu cele mai scazute venituri pentru barbati si femei:

Locul 139: Iran

In anul 2017, numarul femeilor pe piata fortei de munca din Iran era de peste 50%, ceea ce demonstreaza ca sunt mai multe femei decat barbati. Dar chiar si in recenta perioada, rata femeilor care nu lucreaza nu a fost inclusa in statistici. Singura problema este ca munca prestata de femei nu este inca apreciata din punct de vedere financiar.

Locul 141: Arabia Saudita

Arabia Saudita este una dintre cele mai “inchise” si conservatoare tari. Fara permisiune, oamenii nu au dreptul de a se casatori, de a divorta, de a primi educatie sau de a calatori. Sa nu uitam si faptul ca femeile nu au voie sa conduca. Pe de cealalta parte, populatia moderna a Arbiei Saudite este foarte active si in cautarea de noi oportunitati pentru a primi educatie. In 2016, Manal Al-Sharif s-a urcat la volanul unei masini, s-a filmat si a incarcat inregistrarea pe Youtube, facand un fel de protest asupra acestei legi. A si castigat in cele din urma, avand ca rezultat obtinerea dreptului femeilor de a conduce, in septembrie 2017.

Locul 142: Syria

Razboaiele nationale constante au condus la egalitatea dintre femei si barbate in Syria, atat in domenii sociale si economice, cat si… in razboaie!

Locul 143: Pakistan

Pakistan este a treia tara ca numar ridicat de muncitori sclavi. Acest mecanism include atat femeile, cat si barbatii. O organizatie liberala se ocupa in acest moment de problema . Peste 80.000 de oameni au fost deja eliberati.

Locul 144: Yemen

In aceasta tara, inca nu am descoperit sintagma de “munca femeilor in Yemen”. Se pare ca fetele renunta la scoala, se casatoresc de la varste fragede, 12-13 ani si devin mame.

Pentru a face aceasta clasificare, 14 standarde au fost analizate, dupa:
Participarea la economie
Sanatate
Drepturi si oportunitati
Educatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.