Cum să-i faci pe oameni să nu te mai ia de PROST

„Oamenii există unul pentru celălalt”, a spus împăratul roman Marcus Aurelius . Adică, noi toți dăm ceva și primim din comunicare și relații. Și acest lucru este normal, atât timp cât granițele rămân rezonabile. Atunci când există un schimb inegal, în cele din urmă este epuizat cel care este manipulat.

Iată cum să nu devii victimă a cunoștințelor care își urmează doar propriul interes.

1. Scapă de sentimente de vinovăție

Pentru a-și atinge obiectivele, manipulatorii se portretizează adesea ca fiinnd jigniți și ofensați. Te simți vinovat, crezând că într-adevăr îi rănești sentimentele unei persoane. În cele din urmă, încerci să îți schimbi acțiunile care au condus la o astfel de reacție, iar apo ești gata să îndeplinești toate cerințele și condițiile impuse de presupusa victimă, chiar dacă acestea sunt în contradicție cu interesele tale.

Ce ar trebui să faci? Dacă vina există într-adevăr, analizează amploarea acesteia: la ce anume au condus acțiunile tale? Și elimină numai aceste consecințe. De exemplu, ai împins accidental un coleg, a vărsat cafeaua pe podea. Cereți-ți scuze și chemă-l pe cel ce se ocupă de curățenie. În plus, el îți cere să îi îndeplinești o sarcină dificilă încredințată lui? Se pare că deja este prea mult.

2. Nu te lăsa păcălit de complimente

FOLLOW ME

La început sunteți admirat în mod constant: „Ești atât de sociabil! Ai un cerc social minunat. Și ai un loc de muncă minunat! Probabil că câștigi bani buni. Și ai și o mașină ? E bine că nu locuim departe unul de celălalt. „Apoi urmează lista instrucțiunilor: să îi faci cunoștință cu o persoană, să dai bani când are nevoie și să îl duci în mod regulat acasă.

Ce ar trebui să faci? A da un compliment sau nu este o decizie independentă a unei persoane. Nu ai cerut nimănui să te laude în orice fel. Deci, nu te grăbi să faci promisiuni pe care le vei regreta mai târziu. Mulțumește pentru cuvintele frumoase și nu te simți obligat să îi sari în ajutor persoanei care te complimentează.

3. Nu îți fie frică să ceri un preț

Dacă ești un profesionist în orice domeniu (de exemplu, design, masaj sau traduceri), sau ai niște hobby-uri interesante (de exemplu, pictatul, compui muzică, tricotezi), o persoană exoistă și manipulatoare va dori neapărat să primească rezultatele muncii tale pentru nimic.

Ce ar trebui să faci? Nu ești arogant dacă refuzi să o faci pe gratis. Dacă persoana continuă să insiste ignor-o și distanțează-te.

4. Nu îți fie teamă să pleci

O situație similară are loc într-o relație de prietenie sau una romantică. O prietenă / prieten sau partenerul tău te ignoră sau chiar se comportă într-o manieră necugetată, ofensivă. Chiar dacă te simți stăpân pe situație, nu este deloc așa. Probabil persoana respectivă este o manipulatoare. Notează argumentele pro și contra ale acestei relații. Găsește-ți poziția și apoi discută despre asta cu persoana în cauză. Dacă nimic nu se schimbă, nu îți fie teamă să te îndepărtezi.

5. Măsoară volumul de cereri

Ești în situația în care cineva îți cere un serviciu în schimbul altuia. Înainte de a promite ceva, află despre ce servicii este vorba. Spre exemplu, nu poți compara un bilet la un meci de fotbal cu un plan de afaceri.

6. Ajută în mod rezonabil

S-ar putea ca unele persoane să îți ceară ajutorul în mod repetat și să te facă să pari singura persoana care îl poate oferi. E firesc să îți ajuți prietenii care au nevoie, dar dacă aceștia abuzează de bunăvoința ta, trebuie să înveți să spui nu.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.