Nu că a avea un copil e floare la ureche. Doar că viața ți se schimbă abrupt atunci când ai doi copii. Eu îl aștept pe al treilea. Vă imaginați, deci, prin ce antrenament emoțional trec. Pe lângă psihic însă, ai nevoie de o pregătire practică uriașă. La un cu totul alt nivel. Organizarea nu mai e doar un cuvânt, ci este CUVÂNTUL. Este combustibilul care îți alimentează existența.
Așa că am de gând să vă spun eu cum fac cu doi și cum mă pregătesc pentru trei. Să scoți doi copii pe ușă dimineața e destul de greu. Cu trei bănuiesc să e ceva asemănător filmelor de acțiune în care trupele de elită merg într-o țară necunoscută să extragă un om capturat de inamic. Îți trebuie pregătire pentru că știi că e doar o chestiune de timp până se întâmplă dezastrul.
Ai nevoie de un plan
1.Te trezești înaintea tuturor.
2. Concentrează-ți activitatea de dimineață pe operațiunea EXIT. Totul pregătit, pus la ușă.
3. Cere ajutor. Soțul, bunica sau chiar copilul mai mare să îți ofere ajutorul de care ai nevoie când ești copleșit.
4. Seara este pentru teme.
Puneți soțul în program
1. Și pe tine, evident. Dacă nu vă programați timp pentru voi, s-ar putea să vă treziți după 6 luni că nu ați avut 1 oră singuri. De ce? Pentru că forța este disproporțională. Sunteți 2 contra 3. Nu aveți cum să învingeți.
Căsnicia nu trebuie să fie pusă pe pauză. Copiii, oricât sunt ei la număr, sunt parte din această poveste frumoasă. NU obstacol, nu popas. Mai degrabă rostul ei, sau poate consecința. Fiecare cum își trăiește viața.
2. Nu lua deciziile majore fără să îl consulți. Nu-l neglija, nici atunci când deciziile par simple.
Accesorizează-ți mașina cum trebuie
Pare un sfat mai degrabă bizar. Este dacă nu petreci timp în mașină cât petrec eu.
2 copii x 2 drumuri dus-întors spre școală, grădiniță x 1 alt dus-întors de la o activitate (aniversare, eveniment, sport). Mai adăugați un copil și veți începe să înțelegeți.
Așa că în mașină trebuie să ai suficiente încărcătoare pentru gadgeturi, kit de urgență, șervețele umede, un dezinfectant de mâini, carioci, culori și hârtii A4.
Ascultă-ți copiii, chiar și cu program
Pe măsură ce cresc, copiii au multe de povestit. În momentele când vor să împărtășească toți odată, dă-le cuvântul pe rând. E rândul tău, Alex. Acum tu, Alesia. Și tot așa până la ultimul. Asta în timp ce tocmai ai terminat lucrul și ai început să gătești. Așa vei putea să ajungi la sfârșitul zilei. Cu greu, dar merită.
Mare atenție la copilul cel mare
Doar pentru că te ajută cu o treabă casnică, nu înseamnă că e de datoria lui să o facă. Doar pentru că se descurcă și e independent, nu îl lăsa să se simtă mai puțin important. Mulțumește-i, explică-i că nu te-ai descurca fără el. Crești un lider, nu un supus.
Odată ce ai descoperit sistemul, viața va decurge mai lin. Nu mai ușor, doar mai previzibil. Iar previzibil e un cuvânt bun când ești sub asediu.