Psihologii spun că limitele îl fac pe un copil să se simtă mai calm și mai în siguranță. Totuși, unele constrâgeri au efectul opus, făcându-l pe cel mic să se simtă nesigur, încetinindu-i dezvoltarea.
Iată ce ar trebui să îi permiți copilului să facă:
1. Să pună întrebări
Când crește, un copil învață despre lume și e normal să pună din ce în ce mai multe întrebări. Părinților le-ar putea fi greu să răspundă la toate seara când sunt obosiți, dar timpul petrecut alături de copii nu doar că îi ajută să se dezvolte, ci creează și o legătură puternică ce va exista și atunci când ei vor crește.
2. Să plângă
Copiii mici simt totul mult mai intens decât adulții. Nu-i interzice copilului să plângă și nu îl face să se rușineze de lacrimile sale. Mai bine ajută-l să înțeleagă de ce plânge și găsiți o cale de a rezolva problema.
FOLLOW ME
3. Să spună nu
Copilul nu îți este un supus, ci un membru al familiei cu drepturi depline. Dacă îi interzici să spună „nu” îi violezi limitele. Încearcă, mai degrabă, să-i explici de ce uneori trebuie să facă și lucrurile pe care nu și le doresc.
4. Să facă gălăgie
Nu le distruge copilăria. Lasă-i să cânte și să facă gălăgie. La urma urmei, aceasta e singura perioadă din viața lor când sunt liberi să facă asta.
5. Să aibă secrete
Cu cât sunt mai mari copiii, cu atât au mai multă nevoie de intimitate. Ar trebui să știi ce se întâmplă în viețile lor, dar ai grijă să nu abuzezi. Încrederea copiilor tăi e de neprețuit, așa că e mai bine să nu riști citindu-le jurnalele sau presându-i să-ți dezvăluie secretele.
6. Să simtă furie sau gelozie
Și copilul e o persoană și are dreptul să aibă sentimente negative. Amintește-ți că voința copiilor nu e puternică încă și au probleme cu autocontrolul. Doar pentru că noi credem că anumite sentimente sunt „rele” nu înseamnă că ei nu trebuie să și le exprime.
7. Să greșească
Nimănui nu-i place să greșească și e chiar mai rău când un adult te mustră cu asprime. Nu e de mirare că după aceea copilul nu va mai vrea să facă nimic singur.