6 lucruri simple pe care părinții pozitivi le fac în fiecare zi

6 lucruri simple pe care părinții pozitivi le fac în fiecare zi

Gândiți-vă la părinții pozitivi ca la un stil de parenting care se bazează pe relații, fără rușine, respect reciproc. Rezultatul? Copii siguri, competenți, care comunică bine și îi respectă pe ceilalți – plus o relație sănătoasă părinte-copil, pentru început.

Sună bine?

Continuați să citiți pentru a afla ce fac părinții pozitivi zilnic pentru a construi o relație pozitivă, de durată, cu micuțul lor – fără a lăsa mingea la disciplină!

1. Ascultă mai mult decât vorbești

Ascultarea activă a copilului tău este unul dintre cele mai importante lucruri pe care îl poți face pentru el. Faptul că ești atent la cuvintele copilului tău îl va face pe el să se simtă auzit, înțeles și iubit. Iar pe tine, te ajută să înțelegi și să empatizezi cu nevoile copilului tău mult mai bine.

Când îl asculți pe micuțul tău – dacă face zgomote ciudate pentru animale sau îți spune o poveste despre ziua lui – îi arăți că ceea ce are de spus contează.

2. Vorbiți despre emoțiile pe care le aveți

Uneori prețioasa ta maimuță te va înnebuni. Asta face parte din acord, nu? Dar este atât de important să lucrezi la gestionarea propriilor emoții dacă obiectivul este să-l înveți pe copilul tău să facă la fel.

FOLLOW ME

Câteva tehnici bune de gestionare a emoțiilor la care să lucrezi (și să modelezi!) Sunt:

  • Exersează să respiri adânc pentru a te calma;
  • Fă o pauză când ai nevoie de una;
  • Acceptă responsabilitatea pentru emoțiile tale și descrie cum te simți;
  • Fă o plimbare, mergi cu mașina sau chiar mută-te într-o cameră diferită;
  • Fii orientat către soluție, nu orientat spre probleme: canalizează-ți energia către rezolvarea problemei, nu obsedând-o.

3. Setează limitele empatiei

Copiii au nevoie de limite. Ca părinte pozitiv, trebuie să înveți să stabilești și să aplici limite pentru a-ți menține copilul în siguranță și sănătos. Dar și pentru a-l ajuta să învețe să respecte nevoile altora, de asemenea!

Asta înseamnă că micuțul tău va fi de acord cu fiecare limită setată? Nu chiar. Acolo vine empatia. Când îi spui copilului tău de 2 ani: „Nu, nu ai voie să te urci pe blatul bucătăriei. Nu este sigur să te urci acolo ”, poate va fi într-adevăr supărat.

Recunoașteți și validați-i sentimentele – „Se pare că te simți într-adevăr trist acum. Chiar ai vrut să urci acolo!” – dar aplică granița – „Trebuie să găsim o modalitate sigură pentru a te juca. Ți-ar plăcea să joci de-a alpinistul?”

4. …dar lasă-l să fie mic

Verifică așteptările pe care le ai de la copilul tău. Întreabă-te dacă așteptările tale sunt adecvate vârstei.

Dacă totul arată bine, atunci minunat, continuă să faci ceea ce faci! Dar, uneori, suntem atât de prinși, așteptând ca copiii să se comporte perfect încât uităm cât de mici sunt cu adevărat.

Așadar, oferă spațiu și timp pentru a fi copilaș! Lasă-l să fie prostuț, ciudățel, energic. Lasă-l să fie emoțional, lăsa-l să greșească! Și apoi trebuie să îi oferi instrumentele și îndrumările de care are nevoie pentru a continua să învețe și să crească.

5. Utilizați consecințe naturale

Consecințele naturale implică lăsarea copilului tău să experimenteze efectele negative ale acțiunilor sale pentru a-l ajuta să învețe din experiență. De asemenea, consecințele naturale sunt ca o modalitate de a-ți ajuta copilul să învețe să rezolve – sau să prevină – probleme.

Așadar, dacă micuțul tău își aruncă ceașca de lapte pe podea, acum este de datoria lui să apuce un prosop și să ajute la curățare. Sau poate durează prea mult să se pregătească, iar copilul tău sfârșește prin a întârzia la ore.

Consecințele naturale sunt eficiente deoarece ajută copilul să conecteze ceea ce a făcut inițial – comportamentul negativ – cu rezultatul acțiunilor sale. Și, atunci când sunt făcute corect, consecințele naturale sunt o componentă fără vinovăție a părinților pozitivi.

6. Spune „Te iubesc” (cu cuvintele și acțiunile tale)

Lasă-l pe cel mic să știe cât de mult îi iubești! Spune aceste trei cuvinte cât de des poți. Oferă-i îmbrățișări și pupici. Arată-i că o spui cu atenția ta. Ascultă-l activ. Așează-te pe podea și joacă-te cu ei oricând poți.

Să fii un părinte pozitiv este destul de ușor în principiu. În acele zile în care te-ai trezit odihhnit și ziua a început bine pentru tine și pentru micuțul tău, reușești să fii un părinte exemplu. Însă, în zilele mai mohorâte, în care te-ai trezit cu durere de cap și o starea de oboseală puternică este destul de greu să faci față situațiilor tensionate dintre tine și copilul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.