9 idei de activități pe care le putem face cu copiii

Oricum am vedea noi lucrurile în această perioadă, copiii sunt cei mai fericiți să ne aibă alături de ei toată ziua și să le fim parteneri de joacă, așa că noi trebuie să venim cu tot felul de idei de activități, ca să nu se plictisească. Am scris deja un articol în care mă întrebam „De este nevoie de o criză globală ca să petreci timp cu copilul tău?” și puteți citi acolo cum ne-a afectat pe noi această perioadă, dar mai ales, ce ne-a ÎNVĂȚAT. Acum că am aflat că cei mici nu vor mai începe școala până în septembrie, e clar că trebuie să ne adaptăm și să ne descurcăm așa cum putem.

Am stat în izolare cu Alesia și Nicho în mare parte, iar Alex a stat la Sinaia, pentru că acolo are multe animăluțe de care are grijă și cărora le-ar fi dus dorul atâta timp. Deși am crezut că o să citesc cât n-am citit în ultimii 5 ani sau că o să fiu la curent cu toate noutățile de pe Netflix, lucrurile n-au stat deloc așa, pentru că mereu e ceva de făcut, Nicho e la vârsta la care explorează toată casa și e super jucăuș, iar Alesia are o mulțime de idei de jocuri noi pe care vrea să le testeze cu mine.

Dacă simțiți că după mai aproape 2 luni de stat în casă ați epuizat toate ideile, vreau să împart cu voi o listă de activități pe care noi le-am încercat în această perioadă:

 

Idei de activități pe care le poți face cu copiii în casă

1.Interviu cu părinții

Luați o foaie de hârtie și lăsați-i pe copiii voștri să dea frâu liber imaginației și să își exprime toate curiozitățile pe care le au despre voi. Dacă totuși nu știu de unde să pornească, vă las aici o poză cu întrebările pe care ni le-a pus Alesia mie și soțului meu. Cele legate de poreclele din copilărie au distrat-o cel mai mult.

FOLLOW ME

2. Schimb de roluri

De câte ori nu v-ați gândit și voi atunci când erați mici că abia așteptați să creșteți și să faceți tot ce vă doriți… Acum că suntem mari și face „tot ce ne dorim”, ce n-am da să ne întoarcem o zi la copilărie, nu-i așa? Din fericire pentru mine, Alesia abia așteaptă să facem schimb de roluri, să fiu eu cea pe care o pune la lecții sau să-mi spună să mănânc tot din farfurie. De obicei făceam asta în weekend-uri, dar acum am avut ocazia să schimbăm rolurile în mai multe zile. Ea a fost mămica, eu și Nicho copiii. Chiar și cu Nicho s-au aplicat aceleași reguli. I-a făcut lăptic, l-a pregătit de somn și m-a pus pe mine să mă joc cu el cât ea își vedea de „treabă”, adică îmi pregătea mie fișe de lucru.  Puteți să vedeți la mine pe story cum decurg aceste zile. 

 

3. Colorat

Alesiei i-a plăcut dintotdeauna să picteze și să coloreze, o moștenește pe sora mea care e chiar foarte pricepută la desen. Și adulților le face bine să coloreze, de asta au și avut atâta succes cărțile de colorat pentru adulți. Chiar dacă nu aveți o astfel de carte care să vă relaxeze, sunt sigură că cei mici își vor împărți cu bucurie materialele lor de lucru cu voi. E o ocazie foarte bună și să povestiți sau să vă puneți muzică relaxantă ori chiar o poveste pe fundal în timp ce vă lăsați duși de val în lumea culorilor. 

 

4. Gătim împreună

Pentru mine, gătitul a fost revelația acestei perioade. Mama mea, care se ocupa de obicei de mesele noastre delicioase, a stat cu Alex  la Sinaia în ultima lună, așa că a trebuit să mă descurc singură în bucătărie. Am avut succes de la prima încercare, pentru că pâinicile mele fără drojdie și checurile pufoase cu mere și ciocolată s-au bucurat de multă atenție din partea urmaritorilor mei. Și Alesiei îi place să stea în bucătărie, așa că am făcut cu ea niște gogoși la cuptor pe care le mănânci din priviri.

 

 

Pentru că am văzut că „ce mai gătim” este una dintre întrebările care au nevoie de multe răspunsuri în această perioadă am început chiar și o rubrică nouă pe blog, gătim acasă, în care am strâns și rețete de la următorii mei ca să avem cât mai multă inspirație.

5. Yoga challenge

Din păcate, în București, nu avem prea mult spațiu în curte să ne desfășurăm, așa că a trebuit să găsesc activități de interior prin care Alesia să își consume energia. Am făcut cu ea tot felul de exerciții, dar cel mai amuzant a fost să încercăm să facem yoga. Am căutat online niște video-uri după care să ne ghidăm și am încercat și noi să facem mișcările. Trebuie neapărat să vă filmați când încercați asta pentru că o să râdeți copios.

yogs-600x800-1963083

6. Probat hainele părinților

O altă pasiune a Alesiei este să probeze hainele mele, mai ales pantofii pe care speră să-i împrumute în doi ani. Am lăsat-o să își facă de cap prin șifonierul meu, ocazie perfectă să fac și ordine prin haine. Ea s-a amuzat copios, și-a făcut poze și s-a filmat, eu am strâns după ea și am pus hainele pe categorii. 

 

7. Treasure hunt în casă

Treasure hunt e un joc pe care puteți să îl faceți cu toată familia dacă vă puneți puțin creativitatea la joacă. Important este să aveți un premiu la care să râvnească toată lumea și în căutarea căruia să pornească și să găsiți câteva misiuni pe care ceilalți să le ducă la îndeplinire pentru a primi indicii despre locul în care se află surpriza. Fie că îi puneți să facă niște ecuații sau să răspundă la întrebări legate de o poveste pe care abia ați citit-o, important e să aibă cât mai multe răspunsuri corecte ca să primească o ghicitoare cu indicii care îi ajută să ajungă la destinația finală. În funcție de cât de mare e spațiul de căutare de care dispuneți, aveți nevoie de 3-5 întrebări și ghicitori despre următoarea locație a indiciului. 

 

 

8. Experimente științifice

Copiilor le place să încerce multe lucruri noi și ce mod mai bun de a le explica câteva concepte științifice, dacă nu prin joacă? Vă las aici 2 filmulețe cu experimentele făcute de noi, al doilea fiind special pentru perioada asta, în care a trebuit să ne amintim cu toții de ce e atât de important să ne spălăm pe mâini. 

 

 

9. Do it Yourself

Așa cum v-am zis, Alesiei îi place mult să coloreze, îi plac proiectele de art&craft și îi plac pantofii. Dacă și copiii voștri sunt pasionați de aceste lucruri, filmulețul nostru s-ar putea să fie fix ce aveți nevoie în perioada asta. Noi am personalizat o pereche de teniși, dar cred că funcționează la fel de bine și cu un tricou sau o pereche de blugi. 

 

 

Vă las aici și un video în care am ilustrat câteva dintre ideile pe care vi le-am propus:

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.  

 

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

0 comentarii pe “9 idei de activități pe care le putem face cu copiii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.