O prietenă apropiată a aflat în urmă cu trei zile că este însărcinată. O veste mare pentru toţi prietenii şi membrii familiei. Pentru că atunci când există iubire, un copil este o binecuvântare. Şi recunosc că am fost tare fericită să fiu prima care a aflat ştirea de ultimă oră! Mi-a trimis o fotografie cu testul şi m-a întrebat ce ar trebui să facă, de unde să înceapă, la ce să fie atentă.
La ce trebuie să fii atentă când ești însărcinată
Cel mai tare o speria gândul că a rămas însărcinată în timpul pandemiei, chiar atunci când Bucureştiul a intrat în scenariul roşu. Mă gândesc că există şi alte femei care au aceleaşi temeri, aşa că las mai jos o listă cu lucruri pe care ar trebui să le cunoască toate viitoarele mămici.
1. Să fii însărcinată pe vremea pandemiei NU este cel mai rău lucru care ţi se putea întâmpla
Tot ce trebuie să faci este să încerci să limitezi întâlnirile şi ieşirile care nu sunt absolut necesare. Respectă normele de igienă atunci când mergi la cumpărături, la farmacie sau când iei contact, chiar şi pentru surt timp, cu alţi oameni. Chiar şi câteva minute petrecute fără mască te pot pune în încurcătură şi sunt convinsă că nu îţi doreşti asta.
Aşa că:
* Poartă mască TOT TIMPUL, inclusiv în spaţiile deschise
*Nu pleca din casă înainte să pui în geantă o soluţie dezinfectantă pentru mâine şi, eventual, pentru suprafeţe, în cazul în care eşti nevoită să mergi la birou sau să atingi obiecte: pix, mânerul uşii, bancomat, etc
2. Refuză întâlniri sau activităţi când te simţi obosită
Acum corpul tău trece prin foarte multe schimbări, nu doar fizic, ci şi mental te poţi simţi altfel. Poţi să fii mai sensibilă, mai curioasă, uneori, chiar mai agitată şi e de înţeles.
FOLLOW ME
Îţi spun că poţi refuza pentru că:
o ieşire în minus înseamnă că te expui mai puţin. Evident că nu trebuie să fim paranoici, dar nu poţi fii niciodată sigur că prietena care te invită la cafea nu este, de fapt, un pacient asimptomatic. Repet, asta nu înseamnă că nu trebuie să ieşi din casă. Poţi ieşi, respectând regulile pe care le-am menţionat mai sus. Şi nu fii jenată să păstrezi distanţa chiar şi faţă de prietenii buni.
ai nevoie de odihnă, poate, mai mult decât în oricare altă perioadă a vieţii tale. S-ar putea să te obosească lucrurile pe care, în urmă cu ceva vreme, le făceai fără să simţi că depui efort. Aşa că dacă simţi nevoia să dormi sau să vezi un film acasă, dar eşti chemată la prânz în centrul oraşului pune-ţi nevoile pe primul loc. Va fi mai bine pentru tine, dar şi pentru copil.
3. Caută recomandări ale unor medici ginecologi şi programează o consultaţie
Există două etape ale sarcinii. Cea embrionară, până în săptămâna a zecea şi cea fetală, din săptămâna a zecea şi până în ziua naşterii. Primele ecografii pot fi efectuate în perioada embrionară tocmai ca sarcina să fie confirmat şi să i se identifice poziţia. Ulterior, medicul te va îndruma şi veţi contura împreună un plan pentru perioada următoare: analize, ecografii şi tot ceea ce ţine de monitorizarea sarcinii
4. NU te agita căutând haine, mobilier sau gadget-uri care să te ajute peste câteva luni
Ştiu. Se întâmplă aproape tuturor femeilor. Când testul este pozitiv, există tendinţa de a căuta cele mai frumoase haine sau cele mai moderne piese de mobilier. Nu trebuie să cazi în această capcană.
În primul rând, mai ai ceva vreme de aşteptat până când vei afla sexul copilului. Nu cumpăra haine de acum. Acum eşti emoţionată, fericită şi explorezi o nouă lume. Însă nu e necesar să cheltui sume fabuloase de acum. Aşteaptă, fii cumpătată, caută şi alege doar obiectele care îţi vor fi utile, în mod real.
Ca să îţi faci o idee şi să îţi fie mai uşor, poţi vedea videoclipul postat pe canalul meu de YouTube în care vorbesc despre lucrurile pe care trebuie să le cumperi pentru bebelușul tău.
5. Citeşte!
E foarte important să te documentezi ca să ştii la ce să te aştepţi şi să fii pregătită. Citeşte despre schimbările care se petrec în corpul tău, despre ce alimente ar trebui să introduci în alimentaţie şi despre tot ce trebuie să faci atunci când vii acasă cu cel mic, spre exemplu.
Cel mai important este să fii liniştită şi să îţi acorzi timp. Totul este mai simplu dacă eşti relaxat, nu? Tot ce trebuie să faci este să te bucuri de minunea care se petrece în viaţa ta.
În cartea mea, 9 luni fără griji, am răspuns alături de specialiști la 101 întrebări pe care le are o viitoare mămică. Pe canalul meu de YouTube puteți găsi o serie dedicată în playlistul Jurnal de bebe, iar pe blog, vă aștept cu la fel de multe materiale utie în secțiunea Jurnal de bebe.
Despre nașterea în pandemie puteți citi mai multe aici:
Nașterea în pandemie și sfaturi pentru primele luni acasă cu bebelușul
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI
Foarte bun articolul, multumesc mult pentru sfaturi!