Cele mai bune vitamine și nutrienți pentru sănătatea creierului tău, potrivit experților

Cele mai bune vitamine și nutrienți pentru sănătatea creierului tău, potrivit experților

Când vine vorba de menținerea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânești, dieta ta joacă un rol important. Consumul unei varietăți de alimente este esențial pentru a obține vitaminele și nutrienții de care creierul dumneavoastră are nevoie pentru a continua să funcționeze la cel mai bun nivel.

„O mare parte din literatura de specialitate a constatat că anumiți nutrienți, flavonoidele, grăsimile nesaturate și acizii grași omega-3 sunt asociați cu un declin cognitiv mai lent și cu un risc redus de demență”, spune Puja Agarwal, doctor în epidemiologie nutrițională și profesor asistent în cadrul Departamentului de Medicină Internă de la Rush Medical College din Chicago.

Consumul de alimente integrale este cel mai bun mod de a obține acești nutrienți. Asta pentru că suplimentele nu funcționează la fel de bine în vid. Totuși, atunci când mâncați o dietă echilibrată, combinația de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase (și nu numai) ajută organismul să absoarbă mai bine nutrienții de care are nevoie.

Așadar, ce vitamine susțin sănătatea creierului? Și în ce alimente le puteți găsi? În continuare, experții vă împărtășesc tot ce trebuie să știți.

Acizii grași Omega-3

Dacă v-ați întrebat vreodată de ce peștii grași, precum somonul și tonul, sunt mereu promovați ca parte a unei diete sănătoase, iată un motiv: Sunt bogate în acizi grași omega-3, un tip de grăsime nesaturată care are un efect antiinflamator care protejează creierul și este un element constitutiv al membranelor celulare din creier.

Omega-3 au fost, de asemenea, legați de niveluri mai scăzute de beta-amiloid, un tip de proteină care se găsește în creierul persoanelor cu leziuni legate de Alzheimer. „Acizii grași Omega-3 pătrund cu ușurință în bariera hemato-encefalică și sunt esențiali pentru structura și funcționarea creierului”, expune Dr. Agarwal.

Vitamina E

Această vitamină funcționează ca un antioxidant în organism și protejează celulele de stresul oxidativ, un tip de deteriorare cauzată de radicalii liberi (molecule instabile din organism), chiar și în creierul persoanelor cu boala Alzheimer. Creierul este deosebit de susceptibil la stresul oxidativ, care crește în timpul îmbătrânirii și este un factor major care contribuie la declinul cognitiv.

FOLLOW ME

Unde îl găsiți: Vitamina E poate fi găsită în verdele cu frunze închise la culoare, avocado, ardei roșu, sparanghel, mango, dovleac și nuci și semințe.

Vitaminele B

Când vine vorba de sănătatea creierului, concentrați-vă asupra celor trei B : vitaminele B6, B12 și B9 (acidul folic). „Aceste trei tipuri de vitamine B sunt necesare pentru funcționarea normală a creierului”, spune Dr. Agarwal, „și orice deficiență a acestora poate crește riscul de pierdere a memoriei și alte forme de declin cognitiv”.

Motivul: Aceste vitamine ajută la stimularea producției de neurotransmițători, sau substanțe chimice cerebrale, care transmit mesaje între creier și corp.

Vitamina B12 se găsește numai în produsele din carne și pește; pentru vegani și vegetarieni, drojdia inactivă este o modalitate bună de a vă face aprovizionarea. Persoanele care urmează o dietă bazată pe plante au un risc mult mai mare de a avea o adevărată deficiență de B12, așa că discutați cu medicul sau dieteticianul dumneavoastră dacă un supliment de B12 este sau nu potrivit pentru dumneavoastră.

Vitamina C

Acest antioxidant este cunoscut pentru puterile sale de imunitate, dar vitamina C și alte flavonoide susțin, de asemenea, creierul, potențial prin îmblânzirea inflamației care dăunează creierului.

Într-un studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Rush, printre care se numără și Dr. Agarwal, persoanele care au consumat căpșuni bogate în vitamina C cel puțin o dată pe săptămână au fost mai puțin predispuse să dezvolte Alzheimer pe parcursul perioadei de studiu de aproape 20 de ani.

Unde o găsiți: Obțineți vitamina C din abundență din kiwi, ardei roșu și verde, citrice, fructe de pădure, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles și roșii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.