Tot mai multe suferinţe apar pe fondul unor probleme medicale nedescoperite şi netratate la timp. Una dintre ele este anemia. Nu puţini sunt aceia care suferă de această boală, nu ştiu de existenţa ei şi nu o tratează. Anemia se intalează în organism când nivelul hemoglobinei din sânge este sub nivelul normal.
Dintre formele anemiei, cea mai răspândită este deficitul de fier. Mai este şi anemia meroblastică, care apare pe fondul lipsei de vitamine, în special vitamina B12 şi acidul folic.
O altă cauză a apariţiei anemiei este şi cantitatea scăzută de celule roşii din organism. Vulnerabili sunt şi vegetarienii din cauza aportului scăzut de alimente de origine animală.
Reţineţi că globule roșii sunt celulele care transportă oxigenul la țesuturi, reprezintă aproximativ jumătate din sângele care curge prin vene şi artere, şi zilnic, circa 100 milioane de celule sanguine se formează în măduva osoasă.
Primele simptome care apar în organismul unui anemic sunt oboseala, lipsa de energie, nu pot să se concentreze, au insomnii, au stări de ameţeală si greaţă. Pielea devine palidă, uneori se modifică şi culoarea buzelor ori a unghiilor.
Pentru a produce globulele roşii, organismul are nevoie de fier, proteine şi vitamine, mai ales acid folic și vitamina B12. Aşadar, trebuie să includeţi în alimentaţia dumneavoastră alimente care conţin aceste elemente. O sursă bună de vitamina B12 sunt rinichii şi ficatul, dar şi produsele lactate. Sfecla roşie ajută la formarea globulelor roşii. Alte surse importante de fier sunt spanacul, ceapa, dovleacul, morcovii, ridichiile, roşiile, ţelina, prunele, strugurii roșii, capşunele, stafidele, dar şi seminţele de susan, sau boabele de soia. Consumaţi cu încredere şi miere, pentru că ajută la producerea hemoglobinei.
FOLLOW ME
Şi nu uitaţi, pentru a fi siguri de sănătatea dumneavoastră mergeţi la medic pentru control.
Urmăriți video aici: