Așa arătau cele mai VECHI obiecte ale lumii atunci când au fost INVENTATE

Dăm peste tehnologii noi la tot pasul, dar rareori stăm să ne întrebăm cum arătau obiectele pe care le folosim zi de zi acum câteva sute sau chiar mii de ani.

Iată niște exemple:

1. Cea mai veche pereche de șosete (1,500 ani)

Șostele de lână din Egipt se purtau cu sandale și au fost create între anii 300 – 499 îHr. Au fost descoperite în secolul 19.

2. Cea mai veche rețetă păstrată (5,000 ani)

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻  Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania.  Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul.  Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎  În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră.  Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi:  🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător  Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun!  Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Aceasta este o rețetă pentru berea sumeriană, datând din anul 3,000 îHr.

3. Cea mai veche pereche de ochelari (800 ani)

Acești ochelari au fost descoperiți în Canada, Baffin Island. Protejau ochii de razele soarelui reflectate de zăpadă.

4. Cea mai veche sculptură a unui om (35,000 – 40,000 ani)

Sculptura lui Venus a fost descoperită în Peștera Hohle Fels din Germania. Experții spun că sculptorul necunoscut a folosit un colț de mamut.

5. Cel mai vechi pantof (5,500 ani)

Cel mai vechi pantof găsit vreodată era făcut din piele de bou și a fost descoperit într-o peșteră din Armenia. S-a păstrat datorită ierburilor și îngrășămintelor de oaie.

6. Cei mai vechi pantaloni (3,300 ani)

Au fost găsiți în vestul Chinei. Erau făcuți din lână și sunt decorați cu modele complexe. Au aparținut probabil unui nomad din Asia.

7. Cel mai vechi sutien (500 ani).

Acest sutien a fost purtat de cineva din Austria în perioada 1390 – 1495. Deși e cel mai vechi sutien care s-a păstrat, în manuscrise e descris ca „săculețe pentru sâni”.

8. Cea mai veche poșetă (4,500 ani)

A fost descoperită în Germania de azi. De-a lungul miilor de ani, pielea și alte materiale s-au degradat. Numai dinții de câine, care serveau, probabil, ca decorație și protecție, s-au păstrat.

9. Cel mai vechi membru artificial (3,000 ani)

Datorită degetelor de lemn, persoana care le avea putea merge și putea chiar purta sandale (încălțămintea obișnuită din Egiptul antic).

10. Cel mai vechi instrument muzical (40,000 ani)

Acest flaut din os a fost descoperit în Sudul Germaniei. Primele instrumente muzicale au fost create de oameni din oase de păsări și colți de mamut. Se spune că muzica le-a oferit oamenilor homo sapiens un avantaj în fața neanderthalienilor.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.