Așa arătau cele mai VECHI obiecte ale lumii atunci când au fost INVENTATE


Dăm peste tehnologii noi la tot pasul, dar rareori stăm să ne întrebăm cum arătau obiectele pe care le folosim zi de zi acum câteva sute sau chiar mii de ani.

Iată niște exemple:

1. Cea mai veche pereche de șosete (1,500 ani)

Șostele de lână din Egipt se purtau cu sandale și au fost create între anii 300 – 499 îHr. Au fost descoperite în secolul 19.


2. Cea mai veche rețetă păstrată (5,000 ani)

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

Aceasta este o rețetă pentru berea sumeriană, datând din anul 3,000 îHr.

3. Cea mai veche pereche de ochelari (800 ani)

Acești ochelari au fost descoperiți în Canada, Baffin Island. Protejau ochii de razele soarelui reflectate de zăpadă.

4. Cea mai veche sculptură a unui om (35,000 – 40,000 ani)

Sculptura lui Venus a fost descoperită în Peștera Hohle Fels din Germania. Experții spun că sculptorul necunoscut a folosit un colț de mamut.

5. Cel mai vechi pantof (5,500 ani)

Cel mai vechi pantof găsit vreodată era făcut din piele de bou și a fost descoperit într-o peșteră din Armenia. S-a păstrat datorită ierburilor și îngrășămintelor de oaie.

6. Cei mai vechi pantaloni (3,300 ani)

Au fost găsiți în vestul Chinei. Erau făcuți din lână și sunt decorați cu modele complexe. Au aparținut probabil unui nomad din Asia.

7. Cel mai vechi sutien (500 ani).

Acest sutien a fost purtat de cineva din Austria în perioada 1390 – 1495. Deși e cel mai vechi sutien care s-a păstrat, în manuscrise e descris ca „săculețe pentru sâni”.

8. Cea mai veche poșetă (4,500 ani)

A fost descoperită în Germania de azi. De-a lungul miilor de ani, pielea și alte materiale s-au degradat. Numai dinții de câine, care serveau, probabil, ca decorație și protecție, s-au păstrat.

9. Cel mai vechi membru artificial (3,000 ani)

Datorită degetelor de lemn, persoana care le avea putea merge și putea chiar purta sandale (încălțămintea obișnuită din Egiptul antic).

10. Cel mai vechi instrument muzical (40,000 ani)

Acest flaut din os a fost descoperit în Sudul Germaniei. Primele instrumente muzicale au fost create de oameni din oase de păsări și colți de mamut. Se spune că muzica le-a oferit oamenilor homo sapiens un avantaj în fața neanderthalienilor.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.