Bătaia nu e ruptă din rai – cum să îți educi copilul fără violență

Faptul că înainte copiii erau educați cu nuiaua nu e un secret. Dar astăzi, mulți părinți sunt conștienți că bătaia nu e ruptă din rai. Astfel, trebuie să găsească alte moduri mult mai eficiente de a educa un copil și de a-l ajuta să se transforme într-un adult stabil din punct de vedere emoțional și fericit.

Câteodată poate fi greu să îți controlezi nervii, dar e necesar dacă vrei să te asiguri că îți educi copilul bine. Iată sfaturile specialiștilor pentru educația copiilor:

1. Nu te lăsa afectat de lucrurile mărunte și părăsește încăperea dacă ești nervos

Dacă copilul tău a făcut ceva care te-a enervat, respiră adânc. Și dacă tot nu funcționează, părăsește încăperea înainte să faci ceva ce ai putea regreta. După ce ți-ai eliberat furia, întoarce-te la copil pentru o discuție calmă și constructivă. În plus, nu uita că e normal ca cei mici să facă mai multe greșeli mărunte și neintenționate.

2. Transmite-i copilului mesaje pozitive

Renunță la a spune NU prea des: nu ai voie, nu face asta, nu mai alerga, nu sta acolo. În schimb, adoptă o atitudine mai pozitivă: dacă alegi acolo, vei cădea și te vei lovi, vrei să te lovești? Nu îl critica pe cel mic la orice pas ci mai degrabă ai grijă să îl lauzi atunci când face ceva bine.

FOLLOW ME

3. Răsplătește-l dacă a făcut ceva bine

Pentru mulți dintre copii se folosește sistemul de recompensare cu steluțe sau buline și aceștia primesc câte una după fiecare lucru bine făcut. De fiecare dată când face ceva rău, retrage-i steluța fără să stai pe gânduri. Arată-i că aprecierea ta depinde de comportamentul lui. Așa va face și el mai bine diferența între ce e bine și ce e rău.

4. Oferă-i un model

Cum te vei comporta tu, așa se va comporta și copilul tău, așa că ai grijă la ce exemplu îi dai. Chiar dacă nu crezi, copilul observă cum interacționezi cu ceilalți , cum te comporți în situații stresante și cum îți controlezi nervii.

5. Vorbește cu el ca și cum ai vorbi cu un adult

Explică-i copilului tău ce e bine și ce nu cu multă diplomație și fermitate și mai ales pe ton calm. Chiar dacă a spart vaza ta preferată, controlează-ți tonul și explică-i de ce nu e bine ce a făcut. Începe totul cu un mesaj pozitiv de tipul “Tu ești un copil cuminte, nu înțeleg de ce ai făcut asta. Hide să discutăm despre asta!”

6. Rămâi ferm

Dacă i-ai spus copilului că nu se va uita la televizor într-un anumit interval orar, ai grijă să îți respecți cuvântul. Dacă va vedea că nu îți ții cuvântul și te poate influența cu câteva vorbe dulci, nu își va schimba comportamentul.

7. Învață să te redresezi când simți că cedezi

E normal ca uneori grijile cotidiene să te cuprindă și să simți că explodezi. Trebuie doar să eviți ca această stare să aibă un impact asupra copilului tău. Dacă simți că cedezi, roagă-ți partenerul să se ocupe pentru o perioadă de copil și alocă-ți un timp pentru a te relaxa și a te odihni.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.