Faptul că înainte copiii erau educați cu nuiaua nu e un secret. Dar astăzi, mulți părinți sunt conștienți că bătaia nu e ruptă din rai. Astfel, trebuie să găsească alte moduri mult mai eficiente de a educa un copil și de a-l ajuta să se transforme într-un adult stabil din punct de vedere emoțional și fericit.
Câteodată poate fi greu să îți controlezi nervii, dar e necesar dacă vrei să te asiguri că îți educi copilul bine. Iată sfaturile specialiștilor pentru educația copiilor:
1. Nu te lăsa afectat de lucrurile mărunte și părăsește încăperea dacă ești nervos
Dacă copilul tău a făcut ceva care te-a enervat, respiră adânc. Și dacă tot nu funcționează, părăsește încăperea înainte să faci ceva ce ai putea regreta. După ce ți-ai eliberat furia, întoarce-te la copil pentru o discuție calmă și constructivă. În plus, nu uita că e normal ca cei mici să facă mai multe greșeli mărunte și neintenționate.
2. Transmite-i copilului mesaje pozitive
Renunță la a spune NU prea des: nu ai voie, nu face asta, nu mai alerga, nu sta acolo. În schimb, adoptă o atitudine mai pozitivă: dacă alegi acolo, vei cădea și te vei lovi, vrei să te lovești? Nu îl critica pe cel mic la orice pas ci mai degrabă ai grijă să îl lauzi atunci când face ceva bine.
FOLLOW ME

La mulți ani, Alesuca noastră curajoasă, blândă, dar neînfricată! 💕🎉 I-am sărbătorit în avans ziua luni seara, alături de prietenii ei, la o petrecere laser tag, cu ea urcată pe un tigru uriaș. 🐆 Oricât de greu îmi e uneori să îi țin piept cu răbdare, sunt mândră de ea că e o fată atât de hotarâtă, efervescentă și cu principii solide! E foarte greu să câștigi un argument cu ea, pentru că își apără cu înverșunare punctul de vedere, lucru ce o va ajuta foarte mult în viitor. Pe cât de aventurieră e, căci ar sta numai cu genunchii juliți dacă ar fi după ea și dorința ei de a face toate trăznăile posibile, pe atât e de blândă și grijulie când vine vorba de cele mai constante și dragi pasiuni ale ei: animalele și natura. E o oază de bunătate și o enciclopedie cu baterii inepuizabile, în fiecare zi spunându-ne câte un știați câte specii de păiajeni există în România, știați cum se numesc trandafirii care cresc așa de încolăciți? E sinceră și directă, dar știe cum să nu îți rănească sentimentele. Pune pasiune în tot ce face, e descurcăreață, agilă, amuzantă și iubită de noi toți, iar de azi are 11 ani. ❤️

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Best of this week ✨ Săptămâna asta mi-am propus să îmi fac calendarul astfel încât să reușesc să fac 3 lucruri doar pentru mine și mi-a ieșit: am fost de 2 ori la pilates, am fost să-mi fac unghiile și la un tratament cosmetic. A fost o săptămână relaxată, dar și foarte productivă. Am avut primele filmări din acest an, am lucrat mult și la casă, iar sfârșitul de săptămână a fost foarte frumos. În acest weekend, Alesia și Alex au mers la Sinaia, la ski, așa că am avut ocazia să repetăm exercițiul nostru de timp petrecut cu un singur copil, astfel încât toată atenția să se concentreze asupra lui. A funcționat și de această dată minunat. Nicho a fost foarte încântat să ne aibă doar pentru el și să facem tot ce și-a dorit: ne-am jucat cu toate piesele LEGO posibile, am dormit de prânz, am făcut baie cu el, am gătit împreună, a stat lipit de noi non-stop (să vedem dacă mai vrea mâine dimineață să meargă la grădiniță 😂). Alesia s-a îndrăgostit de ski, abia așteapta să fie pe pârtie de dimineața până seara și abia reușim să o convingem să coboare. 😅 Alex nu a stat atât de mult ca ea, pentru că i-au fătat oițele 2 miei și a avut grijă de el. Sper că ați avut și voi o săptămână frumoasă! Nu uitați să vă gândiți în această seară la cum ar arăta săptămâna perfectă pentru voi și să vă puneți în calendar câteva activități doar pentru sufletul vostru! 🙏💕
3. Răsplătește-l dacă a făcut ceva bine
Pentru mulți dintre copii se folosește sistemul de recompensare cu steluțe sau buline și aceștia primesc câte una după fiecare lucru bine făcut. De fiecare dată când face ceva rău, retrage-i steluța fără să stai pe gânduri. Arată-i că aprecierea ta depinde de comportamentul lui. Așa va face și el mai bine diferența între ce e bine și ce e rău.
4. Oferă-i un model
Cum te vei comporta tu, așa se va comporta și copilul tău, așa că ai grijă la ce exemplu îi dai. Chiar dacă nu crezi, copilul observă cum interacționezi cu ceilalți , cum te comporți în situații stresante și cum îți controlezi nervii.
5. Vorbește cu el ca și cum ai vorbi cu un adult
Explică-i copilului tău ce e bine și ce nu cu multă diplomație și fermitate și mai ales pe ton calm. Chiar dacă a spart vaza ta preferată, controlează-ți tonul și explică-i de ce nu e bine ce a făcut. Începe totul cu un mesaj pozitiv de tipul “Tu ești un copil cuminte, nu înțeleg de ce ai făcut asta. Hide să discutăm despre asta!”
6. Rămâi ferm
Dacă i-ai spus copilului că nu se va uita la televizor într-un anumit interval orar, ai grijă să îți respecți cuvântul. Dacă va vedea că nu îți ții cuvântul și te poate influența cu câteva vorbe dulci, nu își va schimba comportamentul.
7. Învață să te redresezi când simți că cedezi
E normal ca uneori grijile cotidiene să te cuprindă și să simți că explodezi. Trebuie doar să eviți ca această stare să aibă un impact asupra copilului tău. Dacă simți că cedezi, roagă-ți partenerul să se ocupe pentru o perioadă de copil și alocă-ți un timp pentru a te relaxa și a te odihni.