Pe numele lor de nuci braziliene, acestea sunt rodul unor copaci foarte înalţi care trăiesc aproape 1000 de ani, cu o înălţime între 40 şi 60 de metri şi un diametru de circa doi metri. Aceştia se găsesc peste tot în America de Sud, în Brazilia, Paraguay, Bolivia, Peru şi Venezuela. Fructele lor sunt ca nişte bile tari, cad din copac în lunile noiembrie – martie şi conţin opt până la douăsprezece seminţe, cunoscute drept alune braziliene, în coajă.
Dincolo de aceste informaţii, se pare că nucile braziliene se încadrează cu succes în top 10 alimente care menţin sănătatea şi frumuseţea.
Iată ce trebuie să ştiţi.
100 de grame de nuci braziliene conţin:
- fibre – 7.5 g
- carbohidraţi – 2 g
- valoare energetică – 656 kcal
- proteine – 13.4 g
- grăsimi – 4 g
Sunt printre principalele alimente foarte bogate în antioxidanţi, care previn apariţia cancerului, a unor afecţiuni oculare şi a bolilor de inimă, ajută la neutralizarea radicalilor liberi, întăresc imunitatea, ajută la funcţionarea tiroidei şi încetinesc procesul de îmbătrânire.
Cu un conţinut bogat de seleniu (de 2500 ori mai mare decât al oricărui alt tip de nuci), magneziu, fosfor, potasiu, calciu, zinc şi fier, dar şi vitaminele E şi C.
FOLLOW ME
Datorită nivelului ridicat de fosfor, nucile braziliene menţin vigoarea oaselor şi a dinţilor, acizii graşi Omega-3, au rolul de a reduce inflamaţiile, iar cantitatea mare de magneziu ajută muşchiul inimii să se relaxeze, mai ales în perioade de efort.
De asemenea, este un aliment care nu ar trebui să lipsească din alimentaţia vegetarienilor datorită proteinele complexe pe care le conţine şi care suplinesc foarte bine proteinele animale.
Când am aflat că încetineşte procesul de îmbătrânire m-am gândit să merg şi să cumpăr şi eu vreo 10 kilograme :D, dar m-am liniştit când am citit că este suficient să consum o singură nucă pe zi pentru a absorbi necesarul zilnic de elemente. Cu toate acestea, nu este bine să mâncaţi o cantitate prea mare de nuci, 10-15 nuci sunt suficiente.
Datorita gustului lor intens, nucile braziliene pot înlocui în reţete nucile de macadamia şi chiar nucile de cocos. Uleiul extras prin presare la rece din nucile braziliene se foloseşte de obicei în loţiunile de piele sau în produse de igienă personlă.