Când dăm albuș de ou bebelușului – sfaturi de la 7 medici

Primesc foarte des întrebări pe teme medicale de la mămici, atât pe pagina de Facebook, cât și pe contul de Instagram. Cu toate că le deschid pe toate și reacționez, nu întotdeauna dau și un răspuns cert, pentru că sunt situații în care îmi sunt cerute părerile și sfaturile pentru situații care mă depășesc.

Nu voi da niciodată pe rețelele de socializare verdicte când primesc întrebări care necesită, cel puțin din punctul meu de vedere, răspunsul unui medic. Aș vrea să pot ajuta mai mult atunci când mi se trimit poze cu diferite afecțiuni sau întrebări legate de un tratament prescris de un medic, dar nu sunt în măsura să mă pronunț când e vorba de sănătatea unui copil. Așa că tot timpul le întreb pe mămici „ai fost la medic?” sau le sfătuiesc să meargă la medic.

Dacă îmi permiteți, aș face chiar un îndemn general: nu mai cereți pe internet sfaturi pentru problemele de sănătate. Știu că starea unui copil are nevoie de răspunsuri urgente dar am văzut multe cazuri în care părinții s-au alarmat mai mult decât era necesar din cauza unor verdicte date pe grupurile de discuții. Consultațiile se fac la cabinetul unui specialist, nu pe grupurile de Facebook. Nu neg importanța acestora, sunt convinsă că sunt utile, că aduc aproape femei care au trecut prin stări asemănătoare, care au nevoie poate de suport emoțional, care au nevoie de un loc în care să se simtă înțelese sau să se destindă, dar discuțiie ar trebui să ocolească sfaturile medicale.

Pentru că somnul și diversificarea sunt cele mai discutate subiecte când vine vorba de un bebeluș, acestea sunt și temele care stârnesc de cele mai multe ori controverse pe pagina mea de facebook.

Am postat de curând un articol despre diversificare pregătit alături de Doamna Dr. Irina Antonescu, medic specialist Pediatrie de la Regina Maria. Este vorba de articolul 6 NU în diversificare, în care am listat 6 alimente nerecomandate în primul an de viață al bebelușului: zahăr/sare, miere, fenicul, lapte de vacă/orez și albușul de ou.

Am primit comentarii în care unele mămici și-au exprimat vehement părerea că sfaturile medicilor citați de mine sunt greșite. Eu merg cu încredere pe sfatul pediatrului meu, mai ales că atât Alex, cât și Alesia au un teren alergic. Cred că fiecare are dreptul la o opinie, însă nu înțeleg vehemența cu care unele persoane apără un punct de vedere nedocumentat, argumentând (în unele cazuri) cu jigniri personale, în loc de exemple medicale.

FOLLOW ME

Dacă nu ești de acord cu părerea unui specialist, fie intri în polemică argumentată cu acesta, fie treci mai departe, nu mai urmărești autorul articolului. Aceasta este varianta politicoasă a unei conversații în mediul online.

Pentru că de-a lungul timpului mi s-a întâmplat să întâlnesc mici diferențe de opinii chiar și între părerile medicilor, am cerut părerea altor șapte medici pe același subiect. Toți au avut aceeași opinie, pe care am să o prezint mai jos.

Când se introduce albușul de ou în alimentația bebelușului

Dr. Ion Laura Mihaela, Coordonator departament Pediatrie Ponderas Academic Hospital – „albușul de ou se dă după vârsta de un an”.

Dr. Valeria Herdea – medic primar Medicină de Familie, instructor formator Medicină de familie – „albușul de ou se dă după vârsta de un an.”

Nutriționist Lygia Alexandrescu – „albușul de ou se dă cel mai devreme la 1 an”

Prof. Dr. Ioan Gherghina, medic Primar Pediatrie Supraspecializare în Imunologie – Alergologie, Doctor în Medicină Conducător de Doctorat. – „Clar NU dăm albuș de ou copilului sub 1 an, mai ales că albușul de ou conține proteină cu potențial alergenic. Este exclus să dăm bebelușului de 6 luni albuș, se poate da gălbenuș de ou.”

Dr. Camelia Berghea, medic alergolog la Spitalul Marie Curie – „Ghidurile precum Esgan dar și celelalte dau posibilitatea de a introduce albușul de ou la 4-6 luni, dar este o recomandare nicidecum o lege. Este o fereastra, o alegere de cantitate mică, mai devreme, cu șanse să ajuți copilul să capete toleranță.”

Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice la Centrul de Diabet „Ion Pavel” (Institutul Paulescu) și secretar executiv al Asociaţiei Medicale Romane: – „Deși ghidurile europene Menționează că alimentele cu potențial alergen pot fi introduse în perioada de diversificare chiar de la vârsta de aproximativ 4 luni, recomandări mai stricte sunt necesare copiilor cu risc alergen. Acestora se recomandă investigarea istoricului familial și a testului cutanat privind riscul de alergie. Introducerea trebuie să fie precaută pentru că sub vârsta de patru luni poate stârni reacții alergice severe celor sensibili. Deși introducerea alimentelor cu risc alergen (lapte de vacă, ou, pește, gluten, alune, semințe) prezintă un risc mai mare de alergie severă sub vârsta de 4 luni nu există încă dovezi că introducerea lor peste această vârstă reduce riscul de alergie severă la cei predispuși unui risc crescut. Tendințele pediatrice au fost de a studia scăderea nivelului alergenic prin introducerea precoce însă concluziile nu au fost concludente. Contrar introducerea între 4 și 6 luni alergenului din nou au arătat în unele studii creșterea reacțiilor alergice. În concluzie introducerea oului trebuie să țină cont de istoricul familial la cei cu risc trebuie efectuat testul cutanat pentru alergie iar alegerea timpului trebuie făcută individual.”

Dr. Mihaela Herescu, medic primar pediatru: – „Deși ghidurile Menționează că riscul de alergie este similar la vârste mai mici și la vârste mai mari reacția organismului față de simptomele alergiei este ușor diferită în funcție de vârstă. De aceea se recomandă precauție în administrarea și introducerea oului. După o lună de la diversificare introducerea gălbenușului de ou treptat în supa cremă de legume, de exemplu. La aproximativ șapte luni se poate introduce un sfert de două ori pe săptămână în prima săptămână apoi se crește la jumătate de gălbenuș în a doua săptămână ca ulterior în a treia săptămână să introducem un gălbenuș întreg bineînțeles fiert tare. Pentru precauție și Protecția Copilului se recomandă introducerea albușului treptat după vârstă de un an însă unele ghiduri recomandă introducerea și mai târzie În special la cei cu risc de alergie crescut.”

Blogul a fost pentru mine întotdeauna o mare pasiune, l-am făcut din dorința de a veni în întâmpinarea altora, de a aduce mai aproape de public informațiile pe care eu le am de la specialiștii cu care am contact prin natura meseriei mele. Bineînțeles că totul este trecut prin filtrul meu, sunt povestite și experiențele mele, dar întotdeauna primează și este subliniat sfatul specialistului.

Articolul despre care vorbesc, 6 nu în diversificare, a avut din mai 2019 peste 50.000 de accesări și a fost preluat de zeci de publicații din România, ceea ce mă face să cred că acele comentarii care au contrazis sfatul medicului cu argumente subiective de tipul “eu am făcut altfel și copilul meu e bine” sunt excepția de la regulă.

Am ales, totuși, să scriu acest articol pentru că susțin educația părinților și pentru că nu cred că este normal să ne lăsăm influențați de un grup de persoane necunoscute în luarea deciziilor care afectează sănătatea copiilor noștri.

Cărțile mele, 12 luni fără griji și 9 luni fără griji, scrise alături de specialiști au fost vândute în peste 6000 de exemplare în nici un an. Primesc lunar mii de mesaje în care urmăritorii îmi mulțumesc pentru sfaturi și îmi spun cum s-a schimbat viața lor după ce au pus în practică ce au citit pe blog, ce au văzut pe Youtube sau ce am spus pe instagram. Pentru mine este un motiv suficient să merg înainte cu astfel de proiecte.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.  

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

0 comentarii pe “Când dăm albuș de ou bebelușului – sfaturi de la 7 medici

  1. Ciuculescu Gabriela says:

    Bună. Eu am un bebe de 4.luni jumătate. As dori ceva sfaturi in privinta somnului. Încă de la nastere am încercat să îl fac să adoarmă singur. Nu am reușit. De ceva timp seara adoarme lângă mine fara sa il legăn. Pe parcursul zilei oricât de obosit ar fi nu adoarme singur. Noaptea nu am avut probleme cu somnul dormea se trezea doar sa mănânce. Acum are 3 saptamani ca spre dimineața devine agitat in somn nu reușește să doarmă linistit si sunt nevoită să îl iau lângă mine dar tot agitat doarme. Cum ar trebui sa procedez? Felicitări pentru tot ceea ce faceti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.