Cătina, planta cu proprietăṭi-minune

Catina – Beneficiile unei plante minune

Recent am descoperit un produs care face minuni în frumuseţe şi sănătatea pielii: extractul de cătină. În medicina tradiţională chineză, acesta este folosit de peste 2.000 de ani, iar în Grecia antică, fructele de cătină erau recomandate ca hrană pentru caii de curse şi luptă, deoarece ajutau la sporirea masei musculare şi a strălucirii pielii.

Oamenii o foloseau ca remediu pentru îngrijirea pielii, datorită acțiunii nutritive, a efectului revitalizant şi de vindecare a rănilor. Extractul de cătină se obţine din fructele proaspete şi din seminţele acestora. Beneficiile pe care le au asupra organismului se datorează substanţelor nutritive care ţin la distanţă boli precum cele de piele, stres, anemie, hepatită, întăresc inima şi sistemul imunitar şi sunt considerate cel mai bun vaccin antigripal. În tradiţia românească, cătina mai este denumită şi  „ginsengul românesc„.

Ce conţine cătina?

De zece ori mai multă vitamina C decât citricele

Fructele de cătină pot fi consumate ca atare, în starea lor naturală, pot fi preparate cu miere (sirop de cătina cu  miere) sau sucul lor poate fi diluat cu apă. De asemenea, uleiul şi extractul din fructe sunt la fel de eficiente în tratarea diferitelor afecţiuni ca şi fructele crude.

Cu atât de multe proprietăţi poate înlocui cu succes o gamă foarte variată de medicamente. Şi nu mai spun că NU are efecte adverse!

Cătina conţine cea mai mare cantitate de vitamina C, mai mult decât măceșul şi de zece ori mai mult decât citricele. Conţine vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F şi microelemente precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier şi sodiu. Este o sursă bogată de acid linoleic, Omega 3 şi alţi acizi grasi, acid folic, luteină, betacaroten şi licopen. Conţine puternici antioxidanţi, ca de exemplu, flavonoidele. Acestea au rolul de a proteja planta de substanţele nocive din mediu, un fel de întăritor al sistemului imunitar al plantei, iar rolul său este activ şi pentru pielea noastră atunci când este utilizat în mod constant.

FOLLOW ME

Inamicul declarat al cancerului

Cancerul este boala care face ravagii în zilele noastre, iar cei care vor să se păzească, e bine să introducă negreşit în alimentaţie produsele din cătină. Studiile de laborator au dovedit că aceste fructe lucrează ca un zid împotriva apariţiei cancerului. De asemenea, au efect de relaxare împotriva stresului şi reduc efectul expunerii la radiaţii.

Iar beneficiile pe care fructul, extractul şi uleiul din cătină le au, nu se opresc aici. Ajută în prevenirea şi tratarea multor afecţiuni. Datorită vitaminelor liposolubile, acestea contribuie la creşterea rezistenţei sistemului osos, ajută la reducerea riscului de infarct miocardic, opresc hemoragiile interne, elimină paraziţii intestinali, contribuie la refacerea epiteliului renal şi intestinal şi sunt folosite cu succes în cazuri de hipertiroidism. Tratează hepatita virală, ciroza, psoriazisul, dereglările endocrine.

Dacă aveţi probleme oculare, este bine să apelaţi la siropul de cătină. Stagnează şi tratează afecţiunile ocular, precum hemeralopie, prezbitism, miopie, astigmatism, hipermetropie, glaucom, cataractă, însă este contraindicat în diabetul zaharat.

Uleiul de cătină hidratează intens

Uleiul de cătină vindecă afecţiuni ale pielii, precum mâncărimile, iritaţiile, arsurile, eritemele, uscăciunea, mâncărimile, durerile, eczemele, psoriazisul. Tratează ulcerul gastric şi duodenal, diareea, reumatismul, afecţiuni neuroendocrinologice, circulatorii şi hepatice.

Este, deopotriva, foarte eficient în tratarea alcoolismului, în stres, astenie, anemie, depresii, boala Parkinson, tumoril, afectiuni bucale, faringită, răguselii, gripă, raceală, intoxicaţii şi leucemie. Şi tot uleiul de cătină este recomandat în tratarea rănilor, a arsurilor, dar îl puteţi folosi cu încredere şi dacă vă doriţi să aveţi o piele hidratată, elastică, fermă şi catifelată.

Dacă veţi utiliza uleiul de cătină după fiecare baie sau duş, procesul de îmbătrânire al pielii va fi vizibil încetinit.

Aliat redutabil în cura de slăbire

Extractul de cătină ameliorează boli ale sistemului cardiocerebrovascular. Deoarece conţine 20 de tipuri de acizi graşi nesaturaţi care scad vâscozitatea sângelui, acesta reduce colesterolul din sânge, creşte cantitatea de sânge circulată la nivelul coronarian, pe cea de la nivelul miocardului, ameliorează angina pectorală şi îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală, tonifică creierul şi combate nevralgiile.

Şi pentru că nu cred că există doamnă sau domnişoară care nu se gândeşte la siluetă, mai am o veste bună: cătina poate fi utilizată în curele de slăbire deoarece inhibă pofta de mâncare, dar totodată vitaminizează organismul. Poate fi consumată în stare pură sau în amestec, cătină cu miere sau se pot bea ceaiuri din fructele crude sau uscate.

0 comentarii pe “Cătina, planta cu proprietăṭi-minune

  1. Mirabela Matei says:

    Chiar ma bucura acest articol, este cea mai importanta sanatatea petru fiecare dintre noi.
    Iti multumesc din suflet si abia astept urmatorul articol sa vad ce mai invat nou si foarte util.

  2. Elena Ramona Sovoiu says:

    Foarte interesant articolul acesta, nu stiam atat de multe lucruri despre catina, o sa caut si eu sa cumpar sa am in casa si sa o folosesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.