Ce analize de rutină e bine să faci pentru a ști care iti este starea de sănătate

Ce analize de rutină e bine să faci pentru a ști care iti este starea de sănătate

Atenție! Acest material este strict informativ! Analizele se fac la recomandarea și sub supravegherea medicului, doar el fiind abilitat să vă ofere interpretări în legătură cu ele! Există mai multe tipuri de analize. Ar fi cazul să te îngrijorezi atunci când între ultimele analize de rutină și cele mai recente există diferențe majore.

Datorită acestor schimbări medicul poate să analizeze mai atent situația ta și să își dea seama dacă există riscul să dezvolți o afecțiune gravă sau nu.

De obicei, cele mai simple și ma comune analize sunt accesibile publicului larg ca preț, și se pot face de obicei în aproape oric laboratoer dotat cât de cât cu cele necesare.

Așa poți să afli exact dacă ai sau nu vreo afecțiune și ai nevoie de un tratament de specialitate sau este vorba doar despre o alarmă falsă.

Există o serie de analize care trebuie repetate în mod constant. Printre acestea amintim de:

Hemogramă cu ajutorul căreia poate să fie depistată prezeența anemiei. Această analiză trebuie făcută în cazul în care suferi de pierderi de sânge din abundență, aparent fără motiv, cum ar fi o lovitură puternică.

FOLLOW ME

De asemenea dacă sunt distruse globulele roșii, sau dacă se găsesc în număr prea mare în organism e la fel de recomandată hemograma.

Fibrinogenul este o altă analiză foartă importantă. Dacă acesta are un nivel foarte mare poate să fie vorba despre orice fel de inflamație în corp, despre un tip de cancer, sau despre infecții. Din această cauza scade ciroza hepatică.

Electroforeza proteinelor serice indică de asemenea inflamații, infecții, cancer sau orice tip de infecția a sângelui.

Glicemia vorbește bineînțeles despre prezența diabetului zaharat.

Creatinina serică arată cât de bine îți funccționează rinichii. Și crește de asemenea insuficiența renală, fie că este cronică sau acută.

Ureea serică indică atât cum funcționează rinichii, dar și cum lucrează ficatul. Pentru că se produce mai întâi în ficat, dar este eliminată prin rinichi.

Transaminazele au legătură cu orice boală care poate să afecteze ficatul. Pot să crească în caz de efort fizic sport, alimentație precară sau din cauza unor medicamente anume.

Chiar și în cazul în care ai transaminazele normale oricum ești expus riscului de a avea o boală de ficat, cum se întâmplă de exemplu în cazul cirozei hepatice.

Bilirubina serica totală crește cu bolile care afectează ficatul, în icter, sau atunci când se distrug globulele roșii.

Colesterolul din sânge scade foarte puțin din cauza faptului că provine în mare parte din sinteza organismului.

Examenul pentru urină arată dacă se prezentă orice boală de rinichi în organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.