Ce facem când bebelușul e constipat?

Astăzi vă vorbesc despre un subiect puțin mai… delicat. Constipația la bebeluși poate fi o problemă foarte mare pentru unii părinți, în timp ce alții sunt suficient de norocoși cât să nu treacă niciodată prin această situație. Deși eu nu m-am confruntat cu astfel de episoade la niciunul dintre cei 3 copii, am avut prieteni care au ajuns cu bebelușul la medic din cauza constipației, într-o stare destul de gravă.

Am primit și pe instagram și pagina de facebook întrebări referitoare la constipație și ce putem face când ne aflăm în astfel de situații, așa că am stat de vorbă cu doamna Dr Irina Antonescu, medic specialist Pediatrie de la Regina Maria, și sper ca informațiile de la ea să vă răspundă la cât mai multe nelămuriri.

Cand consideram că un copil este constipat?

Constipația înseamnă un scaun care se elimină mai târziu de 48-72 de ore sau un scaun de de consistență mult mai crescută.

În primele luni de viață, copiii pot avea scaun după fiecare masă sau după 24-48 de ore.

Dacă depășește 48-72 de ore poate să fie o problemă ocazională și nu trebuie să ne speriem, dar dacă devine o regulă, trebuie să luăm legătura cu medicul pediatru.

FOLLOW ME

Pe măsură ce colonul se maturizează, bebelușii pot trece printr-o etapă în care scaunele sunt mai rare, în special vara, când transpiră.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale constipației este supradozarea vitaminei D. Dacă îi dăm o doză mai mare de vitamina D decât ar trebui, copilul poate deveni constipat. Vitamina D este importantă, dar în doze corecte. Se administrează conform recomandării medicale și prospectului. Dacă indicațiile sunt măsurate în picături, îi dăm în picături, nu extragem cu o seringă și picurăm cu seringa sau cu pipeta. Fiecare picurător are o anumită doză pe care trebuie să o respectăm.

Există și alte cauze organice cum ar fi: malformații ale tubului digestiv, anumite boli metabolice ale tubului digestiv, deci în cazul în care un sugar este constipat chiar de la naștere, trebuie să ne adresăm unui gastroenterolog.

De ce se constipă bebelușii după diversificare, unde greșim?

În momentul în care începem diversificarea avem nevoie de o suplimentare de lichide, adică de apa. După diversificare, constipația poate apărea și dacă folosim predominant alimente care constipă cum este morcovul. Copiilor le place morcovul pentru că este dulce, însă poate duce la constipație dacă alimentația conține predominant morcovi.

Câtă apă trebuie să dăm?

În perioada mai caldă trebuie să le dăm mai multă, în perioada mai rece mai puțină. Dacă noi percepem senzația de sete, va trebui să le oferim, nu ne așteptăm să ceară. După ce mănâncă o alimentație solidă, între mese, trebuie să le dăm apă.

Eu îi dau lui Nicholas după fiecare masă 30 de ml de apă.

Ce facem acasă atunci când bebe e constipat?

1. Gimnastică

Cele mai bune mișcări sunt de rotirea piciorușelor în stilul bicicletei sau masarea abdomenului. Încercăm să mișcăm picioarele spre abdomen, fără să le forțăm

2. Administrăm un suplimente de lichid

Creștem cantitatea de apă pe care o oferim, iar dacă este sugar îl alăptăm mai des.

3. Punem supozitoare cu glicerină

4. Îi facem o baie caldă

În contact cu apa, bebelușii se relaxează și astfel poate apărea scaunul.

Este foarte importantă menținerea intensității florei intestinale. Copilul nu are o floră matură, maturitatea florei se atinge în jurul vârstei de 3 ani și cu cât flora este mai imatură, cu atât crește predispoziția spre constipație. Deci trebuie să am grijă în cazul în care am un sugar constipat să încerc să echilibrez flora prin probiotice, dar numai la indicație medicală. Probioticele nu se administrează de părinți acasă. Dacă avem probleme cu constipația, în principiu administrăm un supliment de lichide. Dar dacă problema devine o regulă, atunci mă adresez medicului și acesta (pediatru sau medic de familie) va considera necesară administrarea unui probiotic sau prebiotic. Nu se recomandă microclisma făcută acasă. Microclisma se poate face numai în spital.

Sper că v-au fost de folos aceste informații! Puteți să împărtășiți în comentarii experiențele voastre și sfaturile pe care le-ați primit de la medic în astfel de situații.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.