Ce miros au bebelușii

A ce miros bebelușii sau care e formula chimică a dragostei…

Bebelușii miros incredibil. Dacă ai simțit vreodată dorința de a îți lipi nasul de capul bebelușului și să te alimentezi cu una dintre cele mai puternice arome din univers, te înțeleg. După trei nașteri încă mai fac asta. Am observat că mirosul acesta îți face copilul de-a dreptul irezistibil, e picătura mereu existentă care umple un ocean de dragoste de fiecare dată când te apropii de cel mic. Și culmea, toți cei din jur simt la fel, nu doar eu. Așa că nu pot da vina exclusiv pe instinctele mele de mamă.

Înainte să vă spun ce cred eu, o să vă dau explicația științifică a mirosului de bebeluș. Potrivit unui studiu, de fapt a singurului și celui mai concludent în acest sens de până acum, mirosul bebelușului este un mecanism de apărare al celui mic. El se naște cu cea mai puternică armă existentă, cea care să te facă să te îndrăgostești iremediabil de el, dacă nu ești deja echipat cu suficiente instincte materne, paterne. Cred că e greu pentru oamenii de știință să dea atâtea explicații pentru un fenomen realmente magic. Știu că reușesc să demonstreze în hiper detaliu procesul nașterii și că sunt mulțumiți să creadă că este un complex și fascinant proces biologic, dar cred că le va fi greu încă sute de ani de acum să explice cum un bebeluș vine pe lume cu mirosul specific de care un părinte are nevoie pentru a se îndrăgosti profund de el. Că sentimentele lui cresc cu fiecare doza euforică de miros pe care o primește. Este declanșatorul care îți oferă putere atunci când te trezești 300 de nopți la rând, este arma care nu mai face vulnerabilă cea mai vulnerabilă ființă din univers. Nu au nevoie să vorbească, să vadă bine, ei au mirosul pentru a stabili relația cu cei din jur, pentru a capta atenția tuturor. Oare de asta micul meu iubit, tocmai venit pe lume, miroase a gogoși? La început am crezut că e doar amuzant, dar acum am căzut pe gânduri.

E adevărat că această aromă se pierde pe parcurs pentru că bebelușul este adus în lumea noastră, rupt de la cordonul ombilical și începe să mănânce și să bea lucruri pământene. Același studiu mai spune că mirosul ar veni de la ceara protectoare cu care cel mic se naște, dar care își păstrează aroma pe piele și păr mult timp după ce este îndepărtată. Nu e deloc de neglijat această unealtă. Mirosul este cel care declanșează amintiri și ne leagă de lucrurile care ne-au plăcut, chiar dacă ele și-au schimbat aroma în timp. Iar teoria funcționează în ambele sensuri. Un bebeluș va prefera întotdeauna o bluză purtată de mamă, se va relaxa atunci când va simți mirosul laptelui matern.

Chiar dacă mirosul de nou născut va dispărea în timp, orice mamă îți va spune că iubește cum miroase copilul ei și la alte vârste. Dacă nici asta nu e dragoste, atunci nu mai știu ce este. Acum totul parcă are mai mult sens. Planul isteț divin, sau al naturii, cum vreți să îi spuneți, de a face atât de puternice cele mai vulnerabile ființe de pe planetă este extrem de complex. Cei mici se nasc cu capul acela rotund, perfect chiar, ochi mari și buclucați, culoarea ochilor de o pefecțiune incredibilă care, deloc neîntâmplător, se și pierde în timp. Apoi devin ființe drăgălașe, dar perfectibile și nu perfecte, care încep să ne semene. Nu mai ai nevoie de magie pentru că planul a funcționat, s-au adaptat, au reușit.

Multe firme de cosmetice și parfumuri au încercat să reproducă, fără sau cu relativ succes, mirosul acesta. Un demers sortit eșecului încă de la început, pentru că fiecare bebeluș vine pe lume cu formula chimică perfectă croită pentru fiecare părinte în parte, cu mecanismul unic care îl face să stabilească încă din primele secunde legătura cu familia. Să crezi că poți să creezi un parfum unic ca să funcționeze pentru fiecare persoană e ca și cum ai spune că toată lumea se va îndrăgosti de copilul tău.

FOLLOW ME

Nu știu de ce a fost nevoie de atâtea cuvinte pentru a defini dragostea. Dacă voiați să aflați care este mireasma unui lucru atât de abstract, precum dragostea, tocmai ați fost puși în fața ei și nu v-ați dat seama. Pentru mine toate demonstrațiile științei în acest caz, pe care îmi place să o consult și de care am nevoie să mă sprijin pentru a înțelege până la capăt fenomenul, m-au îndreptat spre concluzia asta. Bebelușul miroase a dragoste.

Acum e rândul vostru. Ce miros au bebelușii?

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

 

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

 

0 comentarii pe “Ce miros au bebelușii

  1. Mirabela Matei says:

    Miros asemenea lavandei, a iubirii nemărginite, a purității, a aerului de munte, ca un câmp plin cu multe flori…. sunt adorabili…chiar cer mulți pupici si nu ai cum sa nu îi și dai.
    Cele mai frumoase ființe de pe pământ!🌺

  2. Hortensia Stefan says:

    Am despachetat cateva hainute de acum 2 ani si un pic si mirosul era fix acela pe care l-am simtit prima data cand mi-am tinut copilul in brate. Bineinteles ca mi-a revenit in minte amintirea vie a acelor momente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.