A mai trecut un an, am mai mers la o serbare de Crăciun care s-a lăsat cu lacrimi.
Mi se pare foarte interesant să văd cum se schimbă pregătirile pentru serbare de la an la an. În ultimii 14 ani am asistat anual la zeci de serbări ale copiilor mei și toate au creat amintiri frumoase în sufletul meu.
Se mai schimbă decorurile, textele, cântecelele. Dar un lucru rămâne neschimbat: emoția.
În fiecare an, văd copii timizi, care își frământă mânuțele și au lacrimi în ochi, cărora le tremură glasul și își caută părinții cu privirea în sălile de spectacol.
Și eu, ca adult, am emoțiile mele și nu există serbare a copiilor, oricât de mari sunt, să nu plâng.
Dacă eu ca adult nu mă pot stăpâni, nu-mi pot imagina ce se află în sufletele micuților care nu știu efectiv de ce trebuie să fie în fața atâtor oameni, mulți necunoscuți, toți cu camerele pe ei, toți fotografiind și făcând videouri. Pentru ei, la vârste fragede, presiunea este foarte mare.
Ieri, la serbarea lui Nicho am văzut mulți copilași timizi, inclusiv pe el. Deși este cu mine în acest mediu de foarte mult timp și e foarte deschis și prietenos în fața camerei, atunci când este într-un mediu necunoscut sau în fața unor persoane pe care nu le știe, este timid.
O să vă las aici câteva lucruri care îi pot ajuta pe copilașii noștri înainte de serbări sau momente în care au nevoie de mai multă încredere în ei, în speranța că le pot oferi sprijin părinților și copiilor care se confruntă cu astfel de situații.
- Fii empatic
Un pas extrem de important este să stabilim o comunicare empatică și calmă cu copiii noștri, întrebându-i cum se simt în legătură cu serbarea și oferindu-le un spațiu în care să îți poată împărtăși liber emoțiile. Astfel, le arătăm că suntem alături de ai și că îi sprijinim, indiferent de prestația lor.
- Încurajează-l
Încurajarea joacă un rol crucial în construirea încrederii copilului. Gesturile mici și cuvintele blânde pot contribui semnificativ la clădirea sa, așadar este important să le oferim cuvinte de laudă pentru curajul de a se prezenta în fața publicului.
- Pregătiți-vă împreună
Prin repetarea momentelor cheie acasă și oferindu-le un mediu confortabil pentru exerciții practice, îi putem ajuta pe copii să devină mai familiarizați cu rolul lor și cu scenariul evenimentului.
- Fii acolo pentru el
Pentru copii, serbarea e cel mai frumos moment al anului. Nu le ratați și încercați să mergeți în formulă completă (și mama și tata) pentru că ei vor simți prezența voastra.
- Nu îl compara cu alți copii
Dacă a greșit ceva, nu îl mustra că nu s-a pregătit mai bine și cel mai important: nu îl compara cu alți copii, nu îl întreba de ce alții pot și ei nu.
În loc să-i judecăm pe copii pentru ezitările lor, este mai important să le oferim sprijinul necesar în călătoria lor către încredere și autenticitate. Prin empatie, încurajare și o pregătire adecvată, fiecare copil, indiferent de cât de timid ar părea, poate străluci pe scenă și sărbători cu bucurie momentele speciale ale copilăriei.
Cel mai important este să ne îmbrățișăm copiii, să nu le facem observație dacă nu au știut rolul sau dacă s-au fâstâcit pe scenă și să le spunem cât de minunați sunt.
Mi se pare interesant ca abordezi si topicuri de genul pe acest blog. Este important cum sa gestionam conversatia cu un copil timid incat sa il faci sa se simta bine.
Cum putem sprijini copiii înainte de serbările sau momentele în care au nevoie de mai multă încredere în ei? Cum putem să le oferim un mediu sigur și să îi încurajăm să strălucească pe scenă, în ciuda ezitărilor lor?