Cu siguranță te-ai aflat, măcar o dată, într-o situație formală, în care ai considerat că nu este permis să strănuți și să deranjezi astfel liniștea din încăpere. Acest lucru se poate întâmpla dacă ești student și ai un examen foarte important cu profesorul cel mai dificil sau la birou, în diferite ședințe. În acele momente, consideri că trebuie să fii cât mai serios și să nu deranjezi.
Ce se întâmplă atunci?
O mâncărime insuportabilă apare la nivelul nasului și deja știi ce te așteaptă în următoarele secunde. În jurul tău este o liniște absolută, iar tu simți că vrei să strănuți cât mai repede. În mintea ta apar cele mai negre gânduri și întrebări, crezi că te vei face de râs și nu înțelegi de ce fix în acel moment trebuie să treci prin asta. Nu ai cum să o faci așa că încerci să te abții. Totuși, acest lucru nu este benefic pentru sănătatea ta. Iată de ce:
Strănutul nu apare fără a avea vreun rost. Motivul său este unul foarte specific. Scopul său este de a elimina bacteriile și diferitele particule care s-au strâns la nivelul nasului.
Strănutul este foarte benefic, deoarece te ajută să îți cureți cavitățile nazale și chiar întregul corp. De asemenea, este unul dintre cele mai puternice reflexe pe care le are corpul uman.
În procesul de strănut, mai multe părți ale corpului cooperează. Principalul protagonist este nasul. Stresul este creat din cauza iritației receptorilor din interiorul acestuia. Apoi, plămânii sunt umpluți cu aer, corzile vocale închid traheea, nasul produce o secreție care ajută la eliminarea particulelor și…bum! Întreg procesul este controlat de creier.
FOLLOW ME
Strănutul este un reflex involuntar. De aceea, nu trebuie controlat în funcție de interes, spre deosebire de cele voluntare.
De ce te poate afecta oprirea strănutului?
Consecințele pot fi destul de dureroase, așa că nu este indicat să le ignori. În primul rând, prin reținerea strănutului, bacteriile rămân prinse în cavitățile nazale. În plus, presiunea creată trebuie să găsească un loc de evadare. Una dintre ele este globul ocular și, în cazuri extreme, poate provoca daune. Chiar dacă poate să pară ciudat, un simplu strănut poate să te afecteze foarte mult.
Cu toate acestea, este posibil ca presiunea să-și găsească locul în ureche. Aici daunele pot fi grave, deoarece pot afecta timpanul. Este o parte foarte delicată a corpului și este foarte ușor de avariat, mai ales din interior.
De asemenea, pentru câteva momente, aproape toate procesele vitale ale organismului sunt oprite, așa că este un moment destul de riscant pentru tine. Se spune că 10% din populație este susceptibilă la strănut după expunerea la lumină. Și ție ți s-a spus, probabil, încă din copilărie, să te uiți la Soare sau la bec dacă vrei să strănuți.
Strănutul în somn este foarte rar întâlnit, deoarece sistemul nervos îl împiedică să apară. Așadar, este recomandat să strănuți de fiecare data când simți că trebuie să o faci, indifferent de locație. Este un gest normal, trebuie să-l faci, după care îți poți cere scuze.