Ce se întâmplă în CORPUL tău la 10 ore după ce aplici OJA

După cum se ştie, nu ar trebui să foloseşti oja de unghii prea des, ca acestea să nu se usuce şi să nu se îngălbenească. Totuşi, se pare că acest produs cosmetic poate cauza probleme mai serioase de sănătate. Nu trebuie să renunți cu totul la ojă, dacă nu vrei, ci doar să fii conștientă de posibilele efecte negative.

Care e principalul pericol?

Oja de unghii e periculoasă deoarece e toxică. Unele produse cosmetice de îngrijire a unghiilor conțin următoarele substanțe care îți pot afecta serios sănătatea:

1. Toluen: un solvent care dă unghiilor aspectul fin și conservă pigmentul. Toluenul poate afecta sistemul nervos central și pe cel reproductiv. Printre posibilele consecințe ale folosirii unei oje de proastă calitate se numără durerile de cap, slăbiciunea, amețeala, greața.

2. Formaldehida: un gaz incolor care mărește durata de viață a ojei. Dacă ai alergii, contactul cu formaldehida poate cauza dermatită sau arsuri chimice. În cazuri mai severe, poate declanșa probleme ale ritmului cardiac, convulsii și cancer.

3. Dibutil ftalat: folosit ca parfum. Prezența acestui component periculos poate cauza probleme endocrine, ginecologice și boli ale tractului respirator.

FOLLOW ME

S-a făcut un studiu pe 24 de femei. La șase ore după ce și-au făcut unghiile, majoritatea aveau niveluri ridicate de difenil fosfat – un derivat al trifenilului fosfat format în procesul metabolismului. La 10 ore, nivelul difenilului fosfat era de șapte ori mai mare decât normal în cazul tuturor participantelor.

Cum alegi o ojă care nu-ți afectează sănătatea?

Unele ambalaje sau sticle au notații speciale:
”5-free” – produsul nu conține formaldehidă, rășini derivate, toluen, dibutil ftalat sau camfo.
”3-free” – oja nu conține trei dintre componentele dăunătoare – formaldehidă, dibutil ftalat și toluen.

Înainte de a cumpăra o ojă, fii atentă, în primul rând, la ingrediente și amintește-ți că sănătatea ta e în mâinile tale.

Citește și 10 secrete care te vor ajuta să ai o manichiură perfectă

Va fi mereu la modă să ai o manichiură grozavă și, fie că mergi la salon, fie că te ocupi de unghiile tale acasă, e modul perfect de a te răsfăța și a petrece timp cu tine. Există o mulțim de lucruri care îți pot strica manichiura și distruge unghiile, dar iată câteva trucuri pentru ca oja să reziste mai mult:

1. Pregătește-ți unghiile cu acetonă

Dacă ai resturi pe unghie, oja nu va adera. Asigură-te că ai unghiile curate și complet uscate. Poți folosi și o periuță de dinți veche și pastă de dinți pentru albire.

2. Pilește-ți unghiile

Netezește micile imperfecțiuni, oricât de invizibile ar părea, dacă vrei o manichiură de durată. E important să-ți pilești unghiile într-o singură direcție, ca să nu ți se despice sau crape unghiile în timp.

3. Ai grijă de cuticule

Folosește ulei de cuticule pentru a le impinge înapoi, dar nu le tăia. Evită ca oja să ajungă pe ele, fiindcă se va ciobi.

4. Nu scutura niciodată sticluța cu ojă

Poți crea bule de aer, care pot să apară și pe unghiile tale, iar oja va crăpa. Rostogolește sticluța în palmă, mai bine.

5. Fii atentă la straturi

E important să ai un strat de bază, unul de ojă și unul final. Aplică oja în trei rânduri egale – în mijloc și pe părți. așteaptă două minute înainte de a aplica următorul strat – și ai grijă să nu fie prea groase.

6. Adu-ți la salon oja de acasă

Unele saloane adaugă diluanți pentru ca oja să reziste mai mult, diminuându-i astfel calitatea.

7. Stai puțin mai mult la lumina ultravioletă

Dacă optezi pentru o manichiură profesionistă cu gel, ține-ți unghiile câteva minute în plus la lumina ultravioletă.

8. Nu alege produse cu uscare rapidă

Oricât de tentant ar părea, e mai bines ă stai departe de aceste produse, fiindcă usucă unghiile.

9. Verifică tot ce ajunge pe mâinile tale

Alcoolul din gelurile antibacteriane mănâncă stratul superior și decolorează. La fel și exfolianți sau anumite loțiuni – dacă există un miros, conțin alcool.

10. Nu băga mâinile în apă

Când apa se evaporă, unghiile se contractă, iar oja va crăpa. Dacă vrei să speli vasele, pune-ți niște mănuși de plastic și nu face băi lungi.

Citește și 5 secrete care te vor ajuta să ai unghii puternice

Mâinile se află printre primele lucruri pe care le observi la o persoană. O manichiură îngrijită lasă o impresie foarte bună celor din jur, pe când unghiile fără formă și cu oja sărită spun despre tine că ești o persoană neglijentă.

Nu e de mirare că femeile pun foarte mare preț pe momentele petrecute la manichiură și le consideră o modalitate de relaxare. Sentimentul pe care îl ai atunci când unghiile tale arată bine este unul foarte plăcut. Iar pentru unghii frumoase, ai nevoie de o bază puternică.

Nu este nevoie să mergi la saloanele de cosmetică pentru a avea grijă de unghiile tale. Sunt foarte multe trucuri pe care le poți pune în aplicare chiar la tine acasă:

Ține-le date cu ojă

Sigur, înțelepciunea tradițională spune că toate chimicalele din ojă și din acetonă îți iau din nutrienți. Încearcă o ojă fără toxine și folosește o bază protectoare înainte de a aplica lacul de unghii colorat. Oja întărește unghiile, dar amintește-ți să le dai și timp să respire. Ștereg-ți unghiile când consideri că este cazul și așteaptă măcar 12 ore până la următoarea aplicare.

Nu folosi ojă veche

Dacă oja s-a întărit, nu există niciun motiv pentru care să o păstrezi. Aplicarea va fi mult mai dificilă și oja își pierde din proprietăți. Dacă te gândești să o readuci la viață folosind acetonă, nu faci decât să înrăutățești lucrurile.

Ai grijă la îndepărtarea ojei

Caută o acetonă cu infuzii de vitamine care îți și fortifică unghiile. Dacă te duci la salon, asigură-te că îți umezesc destul unghiile pentru a îndepărta oja ușor.

Pilește-ți vârfurile

Când ai unghiile curate, pilește-le ușor – nu ca să le iei din lungime, ci ca să eviți crăpăturile. Pilește vârfurile unghiilor cu partea mai fină – va crește fluxul sanguin și va ajuta la creșterea unghiilor.

Hidratează unghiile

Așa cum ai grijă de pielea ta și îți dorești să o păstrezi hidratată, așa ar trebui să faci și cu unghiile tale. Cea mai ușoară metodă de a face asta este să ai lângă pat un borcan cu ulei de cocos pe care să îl folosești seara și dimineața. Folosește creme hidratante pentru mâini ori de câte ori simți nevoia pe parcursul zilei și insistă pe cuticule.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.