Ce se întâmplă în primele 24 de ore de viață ale bebelușului

După luni de așteptare, când nașterea are loc în sfârșit, mămica poate trăi în sfârșit momentul la care a visat în ultimele nouă luni: întâlnirea cu bebelușul. Clipele acelea în care îți simți pentru prima dată bebelușul, când îl vezi, îi pipăi mânuțele și îi simți mirosul sunt o experiență incredibilă.

Până aici nu cred că v-am spus un secret nemaiauzit. Sunt convinsă că vă așteptați să fie așa. Așa că trecând peste partea sentimentală despre care o mămică ar putea vorbi ore în șir, m-am gândit să vă povestesc despre câteva lucruri care se întâmplă imediat după naștere, cu precădere în primele 24 de ore de viață ale micuțului.

Imediat ce se naște, bebelușul este plasat pe pieptul mamei pentru câteva minute. Această apropiere este foarte importantă pentru copilaș, pentru că bătăile inimii mămicii îl fac să se simtă protejat. Se taie cordonul ombilical, apoi se ia să i se aspire căile respitatorii și să fie evaluat prin testul Apgar. Acest test le permite medicilor să își dea seama cum se prezintă bebelușul după naștere. Evaluarea se face la un minut după naștere și după 5 minute de la naștere și constă în 5 evaluări, cu valoare între 0 și 2, iar la final se adună rezultatele. Testul Apgar măsoară culoarea, ritmicitatea cardiacă, reflexele, tonusul muscular şi efortul respirator ale copilului. Apoi se măsoară și se cântărește.

Cum se acordă notele pentru testul Apgar

Ritm cardiac:

0 –  nu există activitate cardiacă.

FOLLOW ME

1 –  <100 de bătăi pe minut, bebeluşul nu este foarte receptiv.

2 –  > 100 de bătăi pe minut, bebeluşul este viguros.

Respiraţie:

0 – nu respiră.

1 – plâns slab; poate suna ca un scâncet.

2 – plâns puternic.

Tonus muscular:

0 – slab, fără vlagă.

1 – o uşoară flexare (îndoire) a braţelor şi picioarelor.

2 – mişcare activă.

Reflexe:

0 – nu răspunde la stimularea căilor respiratorii.

1 – grimasă în timpul stimulării.

2 – grimasă şi tuse sau strănut în timpul stimulării.

Culoare:

0 – corpul copilului este în întregime albastru sau palid.

1 – culoare normală a corpului, dar cu mâinile sau picioarele albastre.

2 – culoare roz/normală.

Cel mai mare scor este de 10. Copiii cu scoruri mai mici pot avea nevoie de îngrijire suplimentară, în funcție de scor.

  • dacă a obținut între 7 și 10 la evaluare de 1 minut, asta înseamnă că va avea nevoie de îngrijire postnatală de rutină
  • dacă a obținut între 4 și 6, micuțul are nevoie de ajutor pentru a respira
  • notele mai mici de 4 înseamnă că se impun măsuri de urgență

Dacă nu are probleme la naștere care necesită alte observații, bebelușul va fi adus înapoi la mamă. Dacă are nevoie de îngrijiri suplimentare după stabilizare, va fi dus în altă încăpere și va fi ținut sub observație.

SKIN TO SKIN (ora magică)

După ce copilul și mama au trecut de momentul examinărilor, dacă bebelușul este sănătos și nu mai e nevoie de nicio intervenție medicală pentru el sau pentru mamă, va fi plasat pe pieptul mamei, direct pe pielea ei, până la prima sesiune de mâncare sau atâta timp cât ea dorește. Acest contact este un act simplu, dar foarte puternic și benefic pentru copil și pentru mama sau tată (și tații pot avea un astfel de moment).

Care sunt beneficiile: 

Ajută la liniștirea mamei și a copilului pentru că eliberează hormoni care scad stresul
Creează conexiune între mamă și copil
Ajută la alăptare
Îmbunătățește sistemul imunitar al bebelușului

Dacă intenționați să alăptați, veți fi încurajate să alăptați și veți produce colostru imediat după naștere. Colostrul este primul lapte al mamei și este bogat în substanțe nutritive, care asigură nevoile copilului până la sosirea laptelui.

Copiii nou-născuți au tendința de a dormi foarte mult în special în primele 24 de ore. Trebuie să știți că bebelușul poate dormi până la 18 ore pe parcursul a 24 de ore. Este normal, deoarece va fi obosit după eforturile din timpul nașterii. Nu toți copiii vor dori să se hrănească imediat după naștere. Prin urmare, nu trebuie să vă faceți griji dacă bebelușul nu mănâncă prea mult în primele 24 de ore.

Unele mămici își doresc să doarmă cu bebelușul în salon din prima seară (în spitalele în care există posibilitatea de rooming in) în timp ce altele preferă să se odihnească pentru a-și recăpăta forțele. Eu am preferat a doua variantă. Am vrut să am câteva ore de liniște ca să îmi revin după agitația ultimelor luni și să prind forțe proaspete, așa că vedeam bebelușul când trebuia să-i dau să mănânce sau la cererea mea.

În cazul în care nașteți prin cezariană

După cezariană, bebelușul va fi preluat de o asistentă și pus sub incubator, dar nu puteți să stați cu bebelușul după naștere, pentru că veți fi încă în operație. Bebelușul va fi curățat și șters și i se vor face testele și dacă totul e bine, bebelușul se poate întoarce în camera în care stă mama, însă primele ore de după naștere sunt mai dificile în cazul operației de cezariană și nu veți putea să-l țineți la piept.

Când putem merge acasă?

Odată ce spitalul a confirmat că mama și copilul sunt sănătoși, se pot întoarce acasă. Eu am stat 3 zile în spital (deși nu era neapărat nevoie) și înainte să plec,  Adriana Florică, Asistent Șef Neonatologie la Regina Maria mi-a arătat cum trebuie să-i fac baie, cum îngrijesc buricul, am discutat despre alăptare. Cât stați în spital, profitați de orice moment pentru a afla răspunsurile la întrebările pe care le aveți.

Sunt curiasă cum au fost la voi primele 24 de ore de după naștere și ce experiență ați avut. ❤

Pentru a fi la curent cu toate materialele video și povestirile din această călătorie de 9 luni, abonează-te la canalul meu de YouTube și dă-mi follow pe instagram! #jurnaldesarcina 

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Ce se întâmplă în primele 24 de ore de viață ale bebelușului

  1. Elena Ramona Sovoiu says:

    Woaw, primele 24 de ore, cu siguranta am dormit doar 2 ore, eram asa de fericită ca nu puteam sa dorm, asteptam cu nerăbdare sa imi vad puiul, de abia a doua zi m-au lăsat sa il vad,un amalgan de sentimente si trairi pe care nu o sa le uit niciodata!😍🤗😘
    Cat despre articol este minunat, mereu am cautat sa vad ce inseamna excat scorul apgar si in ce consta el, nu prea am fost lamurita cu ce am gasit pe net, dar acum datorita tie stiu, app am luat nota 9 la nastere bebe nascut la 36 de sapt🤗

  2. Caroline Maria says:

    Fetița mea cea mare a avut scor Apgar 8. Născută natural cu epidurala, 4 kg fix, 54 cm.Cum ar veni…n- am prea avut emoții la mânuire :-)) Totul a fost foarte bine, insa după naștere, am avut acea oră magica, insa apoi, simtindu- mă f rău din cauza hemoroizilor, nici n-am am putut să mă mișc..așa că de la ora 8 seara când mi- au luat-o, n- am mai văzut-o decât la 5 dimineață când am putut cu chiu cu vai să ajung la ea.Au trecut atâția ani și am avut tot timpul pe suflet chestia asta, că în toate orele alea n- am fost langa ea și poate că i-a fost foame. Eu prima dată când citesc în articolul tau că ei de fapt dorm mult și nu mănâncă prea mult in primele ore..A venit așa că o mângâiere informația asta! Mulțumesc!!! Acum trăim emoțiile unei viitoare nașteri, care după cum îți mai spuneam, s- ar părea că o să fie fara epidurala( refuzată de anestezisti că doar trăim în România!)și fetița se preconizează să aibă tot cam 4 kg..alte emoții, alte bucurii! Dar cu povesti o sa revin cu alta ocazie 😉 Ela, sunt foarte binevenite articolele tale! Parcă vin de la o prietena, sunt documentate si..iată..și chiar la al 2 lea sau al 3 lea copil parcă o iei cu totul de la început. Oare uitam lucrurile astea cu un scop!?! 😉 Mulțumesc!

    • Ela says:

      Mă emoționează mult astfel de comentarii ❤❤
      Chiar îți doresc mult curaj la a treia naștere și sper cumva să se rezolve cu bine, adică fără durere. Chiar nu înțeleg probelema cu epidurala din Brașov… 🙁
      Te încurajez și îți trimit toată dragostea ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

  3. Alina Maria says:

    Bebe a avut scor Apgar 9.Dupa ce am născut am preferat sa ma odihnesc un pic,pe bebe l-au adus dimineata la ora 6:00 și l-am avut cu mine pâna am plecat acasă 😊

  4. Marinescu Constantina Cristina says:

    Ambii copii au luat nota 10 la naștere! Prima naștere a fost grea pentru mine, am stat în travaliu 11 ore, am născut un băiețel de 3.170 kg și 50 de cm, pe care l-am văzut abia a doua zi, deoarece din cauza cusăturii de jos nu mă puteam mișca și nici nu mi l-au adus să-l alăptez 😞la cel de-al doilea a fost mult mai ușor, am stat 7 ore în travaliu, l-am născut natural și a avut 3,750 kg și 53 cm, la două ore după naștere mi l-a adus în salon și m-am putut bucura din plin de zâmbetul și mirosul lui, primele 24 de ore au fost minunate, de emoții nu prea am putut dormi dar îmi făcea plăcere să-l privesc cum doarme!

  5. Petrovici Daniela says:

    Buna Ela ! Am născut prin cezariana nota 10 ! Primele 24 ore au fost la post operator cu gândul la Măslinuta mea care plângea ff tare de foame sau ca voia ținuta in brațe ! A fost cea mai plângăcioasă așa mi au spus doamnele asistente !

  6. Adriana says:

    4 decembrie ora 13:20
    Fetita a luat 10 nascuta la termen,baietelul a luat 9 nascut la 39 saptamani.la 2 ore dupa nastere i- am avut in salon.am nascut natural
    A fost o bucurie de neuitat la ambele sarcini.Interesant articolul Ela.

  7. Turneanu Alina says:

    Copiii mei au avut nota 9 amândoi, fiind născuți prin cezariana, băiatul l-am văzut seara pe la 7,nascut la 11 dimineata,iar fata mi-au adus-o pe la 8,deși o nascusem la ora 14!

  8. Hortensia Stefan says:

    Sunt foarte incapatanata si egoista incat mi-am dorit asa tare sa am copiii cu mine.
    Prima copila a stat de a doua zi, dar pe Dragos l-am „inhatat” la maximum 2-3h dupa nastere si nu i-am mai dat drumul. Si astazi abia astept sa dorm in bratele lor.

  9. Hortensia Stefan says:

    Cu cat ma apropii de momentul nasterii, cu atat as devora articolele astea despre nou-nascuti. Cred ca teama de nasterea propriu-zisa pune stapanire pe mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.