Ce trebuie să știi când apar dințișorii bebelușului

99.9% dintre mămici sunt super speriate de apariția dințișorilor la bebeluși. E normal, nu este un proces tocmai simplu, care să treacă prin viața noastră fără să-l simțim măcar puțin. Alte nopți nedormite, febră, copil morocănos, mamă exasperată că nu știe cum să-i mai aline durerea micuțului ei. Se spune că un adult NU ar putea să suporte durerea pe care o simte un bebeluș…

Noi am trecut destul de ușor prin aceste perioade, fără prea multe plânsete. Dar recunosc, mie mi-a fost super teamă de aceste momente. Adriana Bachmann, despre care am mai scris pe blog, mi-a spus încă de când era Alesia mică că dacă o să o ascult, iar copilul este liniștit, hrănit și ODIHNIT, nu o să avem probleme cu dințișorii și cam așa a fost. Nu am avut probleme foarte mari nici cu Alesia, nici cu Nicholas.

Să nu credeți că nu am căutat să am totuși și niște soluții acasă, pentru orice eventualitate. Am rugat-o să-mi aducă din America gel pentru gingii și tratament homeopat. Bineînțeles că nu mi-a adus nimic, insistând că nu o să avem nevoie. Am renunțat la idee și am zis că voi găsi ceva și în România la momentul respectiv.

Primii doi dințișori ai lui Nicholas nu i-am simțit. În afară de saliva excesivă, totul a decurs lin.

Săptămâna trecută, Nicho a făcut febră destul de mare și am pus-o pe seama faptului că îi dau dinții, mai ales că el stă cu mâna în gură mai tot timpul; m-am uitat pe gingii și cred că o să îi mai iasă încă doi dințișori, cei de sus. În prima zi a făcut un episod cu febră 38.8, a doua zi 39.2. Doctorul nostru mi-a spus că foarte rar poate să facă febră peste 39 de la dinți, dar că nu este exclus dacă a fost deshidratat și ne-a zis să îl urmărim.

Următoarele zile febra ne-a ocolit, deci se poate să fi fost de la dințișori. Nu am simțit perioada asta ca fiind mai grea, doar că, uneori, observ că e mai mârâit. El e un copil foarte vesel de obicei, nu plânge și asta contează foarte mult. Atunci când un copil e odihnit și creierul lui e odihnit, se comportă foarte bine, se dezvoltă bine și suportă altfel durerile. Îmi dau seama că dacă ar fi fost un copil irascibil și morocănos și peste asta ar mai fi venit o durere în plus, ar fi foarte greu să mă înțeleg cu el.

FOLLOW ME

Foarte multe mămici mi-au scris că în perioada dințișorilor au început să îl ia cu ele în pat, să îl adoarmă legănat, că nu mai știau cum să îl calmeze. Acesta e momentul în care e o linie foarte fină între obiceiuri sănătoase și obiceiuri nesănătoase care îl fac pe copil să devină dependent de noi.

Soluția e să prevenim starea asta. Am scris foarte multe articole despre cât și cum trebuie să doarmă un bebeluș. Un bebeluș care nu e odihnit cum trebuie, clar va reacționa mult mai rău la orice se întâmplă, prin simplul fapt că are deja un disconfort.

Suzeta l-a ajutat foarte mult la pe Nicholas (dar atenție! După cum ați văzut în instastory-urile noastre, nu îl las cu ea în afara pătuțului. Am primit și de la Adina (adinish.com) 3 jucărioare tare haioase pentru dentiție pe care le-a tot morfolit.
Sunt diverse forme (lui i-au plăcut pepenele și banana foarte mult), le ia singur și își freacă gingile de ele atunci când simte nevoia. Dacă vreți, pot să fac și un articol despre remediile naturale pe care putem să le folosim când apar dinții bebelușului.

Acum așteptăm să crească toți ca să aibă un zâmbet laaaaarg și cuceritor.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

11 luni 💙

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun) pe

 

Deși noi nu am avut complicații cu dințișorii, am ascultat de multe ori poveștile mamelor despre nopți nedormite, în care bebelușii erau chinuiți de durerile primilor dinți. Am vorbit cu doamna doctor Irina Antonescu pentru a vedea și ce ne sfătuiește pediatrul să facem.

Dinții apar între 6-8 luni (la Nicholas primul a apărut la 6 luni), dar pot să apară mai devreme, iar simptomele pot fi diferite. Există și cazuri de copii care se nasc cu dinți sau pot apărea mai târziu. Primul dinte trebuie să apară până la 1 an și 3 luni. În momentul în care apare un dinte, cu câteva săptămâni sau chiar luni înainte începe gingia să se umfle și să își schimbe culoarea. Copilul începe să saliveze mai abundent, iar în momentul în care se produce erupția apare o durere destul de intensă. Poate apărea și febra, dar este foarte important de menționat că este o febră mica de 38 – 38,5 grade. Este o febră care scade ușor și nu durează multe zile, dar bebelușul este foarte agitat.

Erupția dentară nu dă diaree, nu dă tuse. Din cauza erupției nu curge nasul. Este înrădăcinată ideea că atunci când apar erupțiile dentare curge nasul, se face diaree. Orice se întâmplă rău în perioada în care apar primii dinți este din cauza erupțiilor dentare. Nu este adevărat. Cele mai frecvente cauze sunt infecțiile respiratorii sau digestive, nu erupțiile dentare. Când apare dintele, mă doare, salivez, fac o febră ușoară și sunt mai agitat, dar atât. Părinții nu trebuie să se panicheze. Este o etapă fiziolgică, un lucru normal, iar un lucru normal nu trebuie tratat. Dacă am un sugar care doar salivează, mușcă tot ce prinde și este mai agitat, dar fără să plângă foarte puternic, nu-i dau absolut nimic. Îi pot oferi jucăriile pentru erupție dentară precum inele gingivale de silicon sau cele care au o periuță de silicon pe care pot să o frece de dinți. Bebelușii se bucură de ele pentru că pe ei îi și mănâncă gingia atunci când au erupții dentare și astfel se scarpina cu jucăria respectivă. Un alt mod de a calma durerea este să punem jucăriile în congelator dar nu le dăm imediat copilului dacă au gheață pe ele.

Asta nu înseamnă că las copilul să plângă 2 ore de dureri pentru că știu că îi apare dintele. În momentul în care copilul plânge foarte agresiv, trebuie să-l calmez. Când face febră sau are dureri puternice, pot să-i dau și un medicament. Paracetamolul nu are efect numai antitermic, ci și analgezic, deci pot să-l folosesc și dacă pe sugar îl doare. Există o mulțime de geluri pentru erupție dentară. Primul lucru care trebuie știut, ca să fie eficiente aceste geluri trebuie să fie masate să penetreze gingia și să intre local ca să poată să acționeze. Ele fiind dulci sunt înghițite de sugar, deci nu trebuie să ne așteptăm să facă minuni. Le pot administra în perioadele de maximă agitație, niciodată nu depășesc doza recomandată de producător. Par medicamente banale, dar prin supradozare pot deveni periculoase.

În perioada erupțiilor dentare, apetitul bebelușului scade și este posibil chiar să refuze alimentația solidă. Dacă ați început diversificarea, o gingie inflamată poate cauza destul de multe probleme, dar nu este cazul să ne speriem.

Eu nu l-am forțat pe Nicholas să mănânce, iar după câteva zile lucrurile au revenit la normal.

Erupția dentară nu se permanetizează. Se poate observa un refuz al alimentației 2-3 zile, maxim o săptămână. Este perioada în care apar obiceiurile proaste, copilul e agitat, refuză alimentația solidă, e înlocuită cu alimentația lichidă, sugarul crește, începe să prefere un anumit tip de alimentație, dispare durerea, dar obiceiurile alimentare rămân.

Sunt curioasă la ce vârstă le-au apărut bebelușilor voștri primii dințișori și cum ați trecut peste perioada asta. Aștept poveștile voastre în secțiunea de comentarii!

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE. Pe mine mă găsești zilnic și pe pagina mea de facebook, Instagram sau pe canalul de Youtube.

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Ce trebuie să știi când apar dințișorii bebelușului

  1. Maria says:

    La noi primii doi dintisori au aparut la 6 luni, apoi urmatorii doi la 8 luni si jumatate, si deja apar urmatorii doi, la 10 luni si jumatate 😀

  2. Marinela says:

    Mai avem 10 zile si face un an si inca nu au iesit. De o saptamana asteptam sa iasa cei de sus. Are momente cand este nervos, plange, nici el nu stie ce vrea. Noaptea fara ceva calmant nu prea doarme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.