Nu m-aş fi gândit că ceapa, un aliment fără de care hrana nu ar fi avut gust ( considerat banal de unii dintre noi) poate fi atât de importantă pentru sănătate. Cineva spunea că ceapa este o Cenuşăreasă printre alimente. La început, nu prea am înţeles ce a vrut să spună, dar mai apoi, după ce am descoperit cât de valoroasă este din punct de vedere nutriţional, dar şi al utilizării în gospodărie, am priceput afirmaţia.
În vremurile de demult, atunci când femeile nu aveau la dispoziţie atât de multe mijloace de înfrumuseţare, apelau cu încredere la banalele coji de ceapă, iar când venea vorba de tratamente medicale, nu dădeau fuga la farmacie, ci în pod, acolo unde păstrau săculeţii cu foi de ceapă uscate. Să mai spun că la sate, femeile nu aruncau nimic, că valorificau tot ceea ce le trecea prin mâini? Asta e demult ştiută şi nu din cauza neajunsurilor, ci mai degrabă datorită culturii, a înţelepciunii bătrânilor şi, mai ales, datorită faptului că totul putea fi valorificat.
De exemplu, coaja de ceapă…
Pe vremurile demult apuse, bunicile fierbeau cojile de ceapă şi cu lichidul obţinut vopseau firele de lână. Cochetele doamne foloseau decoctul concentrat de coji de ceapă pentru a se vopsi. Dacă în zilele noastre nici lâna nu se mai vopseşte, iar pentru păr au apărut tot felul de mărci de vopsea fără amoniac şi alte substanţe mai bune sau mai rele, pentru anumite tratamente încă se mai folosesc cojile de ceapă. Ca de exemplu, pentru durerile de gât şi răceli se prepară o infuzie cu care se face o gargară.
Contra bătăturilor sau tăieturilor, a arsurilor, a rănilor de la picioare provocate de încălţăminte se foloseşte pulberea din coji uscate sau decocturile din coji.
Nu doar organismul uman este protejat de cojile de ceapă, ci şi legumele. Morcovii, păstârnacul, merele şi perele se păstrează în beciuri pe toată perioada ierinii dacă sunt depozitaţi între straturi de coji de ceapă.
FOLLOW ME

La mulți ani, Alesuca noastră curajoasă, blândă, dar neînfricată! 💕🎉 I-am sărbătorit în avans ziua luni seara, alături de prietenii ei, la o petrecere laser tag, cu ea urcată pe un tigru uriaș. 🐆 Oricât de greu îmi e uneori să îi țin piept cu răbdare, sunt mândră de ea că e o fată atât de hotarâtă, efervescentă și cu principii solide! E foarte greu să câștigi un argument cu ea, pentru că își apără cu înverșunare punctul de vedere, lucru ce o va ajuta foarte mult în viitor. Pe cât de aventurieră e, căci ar sta numai cu genunchii juliți dacă ar fi după ea și dorința ei de a face toate trăznăile posibile, pe atât e de blândă și grijulie când vine vorba de cele mai constante și dragi pasiuni ale ei: animalele și natura. E o oază de bunătate și o enciclopedie cu baterii inepuizabile, în fiecare zi spunându-ne câte un știați câte specii de păiajeni există în România, știați cum se numesc trandafirii care cresc așa de încolăciți? E sinceră și directă, dar știe cum să nu îți rănească sentimentele. Pune pasiune în tot ce face, e descurcăreață, agilă, amuzantă și iubită de noi toți, iar de azi are 11 ani. ❤️

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
Remedii naturiste cu foi de ceapă uscate se pot folosi contra:
- răcelilor
- tusei
- crampelor musculare
- durerilor de cap
- durerilor oculare
- iritaţiilor ochilor
- problemelor cardiace
- dereglărilor ale ciclului menstrual
Plantele din apartament pot căpăta un aspect mult mai frumos şi se pot dezvolta şi mai frumos dacă sunt udate şi stropite cu decoctul obţinut din 5 litri de apă fierbinte la care se adaugă 5 linguri de coji de ceapă.
Aşadar, înainte de a arunca cojile de ceapă, gândiţi-vă dacă nu cumva le puteţi folosi în gospodărie.