
Întotdeauna m-am întrebat de ce omul modern este guvernat de zodia stresului, când lavanda a fost inventată de acum 2500 de ani și cumva, parcă, unii dintre noi încă nu am ajuns să o descoperim nici până azi. Pe mine, însă, lavanda, parcă m-a ghidat ca o amprenta olfactivă din copilărie și, într-un anume sens, a rămas pentru mine un miros al copilăriei. Un miros pe care îl asemăn stării de bine, de siguranță, de natură, de relaxare. Și care, la vârsta maturității, mi s-a revelat și sub aspectul său extrem de benefic asupra minții și corpului nostru.
Apropo, știați că lavanda sau așa-zisa noastră levănțică era una dintre ierburile sfinte care serveau la prepararea Esenței Sfinte menționate în Biblie, în “Cântecul lui Solomon”? De altfel, din Antichitate și până astăzi, întrebuințările și pildele creionate în jurul ei sunt nenumărate.
Făcând parte din familia mentei, lavanda continuă să fie cultivată din Europa până în Australia, Noua Zeelandă, America de Sud și de Nord.
Sigur o vedeți vândută acum la fiecare colț de stradă și în fiecare piață, așa că profitati de sezon și cumpărați, indiferent de cum alegeți să o folosiți. Dincolo de aspectul estetic și olfactiv, lavanda are efecte vindecătoare pe care e bine să le aveți în vedere.
- Calmează stomacul, mintea și pielea
- Combate mătreața (aici folosiți, bineînțeles, uleiul esențial de lavandă)
- Reduce bacteriile nesănătoase din stomac, combătând, astfel, balonarea și ajutând la o bună digestie
- Scade bătăile inimii și presiunea sângelui, ceea ce o transformă în relaxantul ideal
- Calmează pielea iritată sau înțepăturile
- Conține fitonutrienti, așa că folosiți din plin în diferite preparate celebrele herbes de Provence, din care face parte și lavanda
Florile uscate de lavandă sunt “stocate”, de cele mai multe ori, în săculeți și puși în șifonier sau în sertare, pentru un miros proaspăt și curat, dar și ca o strategie naturală anti-molii.
Nu ar trebui să va lipsească nici uleiul esențial de lavandă, care este un minunat dezinfectant, antiseptic și antiinflamator, dar și instrumentul perfect în aromaterapie. Este folosit, de asemenea, la nivel intern, în probleme precum indigestie. Totodată, calmează durerile de cap, migrenele și răul de înălțime sau de mare, atunci când este aplicat pe tâmple. Pentru un somn relaxant și relaxat, adăugați într-un vas cu apa ulei esențial de lavandă și țineți-l pe noptieră.
FOLLOW ME

La mulți ani, Alesuca noastră curajoasă, blândă, dar neînfricată! 💕🎉 I-am sărbătorit în avans ziua luni seara, alături de prietenii ei, la o petrecere laser tag, cu ea urcată pe un tigru uriaș. 🐆 Oricât de greu îmi e uneori să îi țin piept cu răbdare, sunt mândră de ea că e o fată atât de hotarâtă, efervescentă și cu principii solide! E foarte greu să câștigi un argument cu ea, pentru că își apără cu înverșunare punctul de vedere, lucru ce o va ajuta foarte mult în viitor. Pe cât de aventurieră e, căci ar sta numai cu genunchii juliți dacă ar fi după ea și dorința ei de a face toate trăznăile posibile, pe atât e de blândă și grijulie când vine vorba de cele mai constante și dragi pasiuni ale ei: animalele și natura. E o oază de bunătate și o enciclopedie cu baterii inepuizabile, în fiecare zi spunându-ne câte un știați câte specii de păiajeni există în România, știați cum se numesc trandafirii care cresc așa de încolăciți? E sinceră și directă, dar știe cum să nu îți rănească sentimentele. Pune pasiune în tot ce face, e descurcăreață, agilă, amuzantă și iubită de noi toți, iar de azi are 11 ani. ❤️

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?